Egyszer volt, hol nem volt, volt egy bútorasztalos, aki egy dolgos munkanap végén, barátaival a vén tölgyfa árnyékában, hirtelen megtörte a csendet: Srácok, én készítek egy fa biciklit! Úgyis lett, Sztezsán Attila nekiállt és elkészítette az első vaskarikáját fából. Majd még egy jó párat…és most csodájára jár a világ.

Fából vaskarika – egészen pontosan egy favázas bicikli lebegett a bútorasztalos szeme előtt, amikor megtörte a napvégi leeresztő csendet Sztezsán Attila bútorasztalos. Hiába volt kellemes nyári meleg, és volt oly fáradt mindenki a baráti társaságban a dolgos nap után, Attila felkiáltása jóízű nevetést váltott ki a szakmabeli barátokból. Favázas bicajt készíteni szinte őrültség. A nem várt nehézségek ellenére Attila mégis belevágott és be is teljesítette a vágyát.

Satti Wood Bike – a márkanév

Az asztalos agyában még alig született meg a gondolat, amikor már a felirat a szeme előtt lebegett: Sztezsán Attila, azaz Satti beceneve szinte kézen fekvő volt Attila ötletéhez.

A név már meg volt, már csak a legfontosabb hiányzott a fából vaskarika projekthez, mégpedig az anyag, amiből elkészülhetett a favázas bicikli. Illetve mégsem hiányzott, a gondolat valószínűleg nem is hiába pattant ki a bútorasztalos fejéből. Évek óta állt a padlásán – még a nagypapája ottfelejtéséből– egy jókora darabnyi, egy fekete diófából, pont akkora, amekkora elegendőnek bizonyult a tervhez.

Ami nem is volt annyira részletesen kidolgozva, megtervezve és adódtak is gondok, de ne fussunk még ennyire előre a történetben.

Fából vaskarika

Az a darab fa nem is akármilyen volt. – Nyugodt volt. Évek óta állt már ott, szinte elfeledve, hasztalanul. Amire most szükségem lett. A favázas biciklihez pont ilyen pihent fára van szükség. Ami már kellőképpen kiszáradt, kevésbé mozog már – magyarázza a szakember.

Ez a biztos fadarab egyben gyönyörű színt is jelentett, már ránézésből lehetett tudni, ebből az anyagból csakis valami csodálatos születhet. Így is lett.

Persze csak a megfelelő mennyiségű próbatételek után vált valóra az elképzelés, ahogyan annak egy valamire való mesében lennie kell. A különféle akadályok tulajdonképpen a tapasztalatlanságból eredtek. – Az ívekből adódó elhajlásokból – fogalmazza Attila meg szépen, hogy tulajdonképpen nem passzolt itt-ott a váz, a kerékpár szerkezetéhez. Ugyan Attila régóta biciklizik, tanulmányozta a kerékpár szerkezetét, szakértői segítséget is kért egy szerviztől. Lassan készült el, csaknem egy év alatt.

Fekete dió és kőris

Az első modell nagyszerű prototípus lett Attilának a továbbiakhoz. Azóta még négy favázas kerékpár készült el nála. A legelsőt megtartotta magának. Szeret tekerni, így az első favázassal körbe is tekerte a Balatont. Kétszer is. Ezzel kapcsolódik ki a mindennapok fáradalma után. Na meg a lovaglással.

Mesénk szereplője Attila az első kerékpár vázába belevéste: Satti. Majd folytatta a munkát.

Készült a férfi vázas mellett, női vázas modell is. A felhasznált fatípus fekete dió és kőris. A különböző fafajták eltérnek egymástól merevségükben, illetve húzó-szakító szilárdságukban is. Megfelelően kombinálva rugalmas és könnyű, ugyanakkor erős és megbízható végeredményt kaphatunk.

A váz színe lehet bézs vagy fekete dió. Ahogy már Attila említette, minél régebb óta áll a fa annál jobb. De azért minden esetben nyolc rétegű felületkezelésnek vetik alá az anyagot. – Így tulajdonképpen jobban ellenáll a változó időjárásnak, mint hagyományos fémvázú változatai – erősíti meg döntésünket a faváz mellett.

Sztezsán Attila bútorasztalos egy fekete dió és kőris fa biciklivel

Az asztalos munka királynője

Ez nem egy PR-cikk, de nem lehet nem leírni, hogy valóban lélegzetelállítóan szép munkáról van szó. A szem tényleg csak gyönyörködhet a Satti Wood Bike limitált szériás darabjaiban. Egyszerre üdék, lendületesek és elegánsak. Valószínűleg más is így érezhette, mert miután Attila a közösségi oldalon bemutatta a favázasakat a #vegyélhazait csoportban, a követők elárasztották őt az érdeklődésükkel.

De Attila nem árul zsákbamacskát. Elmondja, limitált szériáról van szó, lassan gyártanak, és bizony, mint minden kézzel készült terméknek, ennek is megkérik az árát. – Nem szeretnék tömeggyártásba kezdeni, mert akkor pont a lényeg veszne el. Jelenleg egyedileg gyártunk, a megrendelő elképzelése, és saját igénye alapján felszerelve. Nagy körültekintéssel dolgozunk. Ez az asztalosmunka királynője – hangsúlyozza Attila.

Valahogy így vált valóra a bútorasztalos meséje, és cáfolta meg a közmondás jelentését, miszerint fából vaskarikát nem lehetséges készíteni. Azóta is csodájára járnak, ahogyan mi is tettük. Itt a vége, fussunk el véle…

Fotók: Satti Wood Bike