Hollókő községének egyedülálló mesebeli hangulata önmagában igazi élményt nyújt a látogatónak, most sem hagytuk ki, ám előtte túráztunk egyet a Cserhátban. Ahol útközben megpihentünk az Isten tenyere kilátóban.

Amióta jó idő van, családilag minden hétvégén túrázni megyünk. Véletlenül bukkantunk rá az Isten tenyere, avagy Kéz kilátó látványosságra turistaútvonalak után kutatva. Úgy gondoltunk, hogy a Budaörsi Kopárok dolomit kövei, a Mátra vulkanikus eredetű képződményei, a Pilis legutolsó hegyvonulata a Kis-Strázsa-hegy, a Zsitvay-kilátó, az andezitből épült Somlyó-hegy és a Széles-kő tó után most jöjjön a Cserhát erdeje.

Így elindultunk Hollókőre. A Budapesttől mintegy 100 kilométerre található településre a leggyorsabb útvonal az M3-as autópályán Hatvanig, majd utána a 21-es számú főúton keresztül vezet Lőrincin át, de mi inkább mellékutakon haladtunk, az autópályáról letérve Kartal felé. Így láthattunk belvizet Palotáson, Szarvasgedén, Csécsen, visszafelé pedig vaddisznót Felsőtoldon, és kis kitérővel szedhettünk bodzát Pásztón. Így két óra alatt értünk oda.

Túrázás Hollókőről indulva

Hollókőn érdemes leparkolni a Látogatóközpont előtti parkolóban, ahonnan gyalogosan elindulhatunk a Hollókői vár irányába, amit elérhetünk egy kényelmes tíz perces séta során vagy egy nagyobb lélegzetvételű túrára indulhatunk az Isten tenyere, avagy Kéz kilátó irányába. A várhoz egyébiránt Hollókő főutcájáról is felvezet egy lépcsősor, ami szintén a Vár-túra tanösvény része.

Mi viszont kihagytuk a várat és egyenesen Isten tenyere felé vettük az irányt, csak éppen nem a vár irányába, hanem letértünk balra ott, ahol az „Isten tenyere-kilátó papírtáblát és a kék jelzést láttuk. A Cserhát Natúrpark Zöldútján kapaszkodtunk fel a hivatalosan Isten tenyere-kilátónak hívott fa szoborhoz.

Az utunk az Országos Kéktúra szakaszán enyhe kapaszkodókból és lejtőkből állt, a Cserhát dimbes-dombos lankáit követve, a nagy esőzések miatt gyakran sárban. Amit egyikünk sem bánt. A lágyan hullámzó, üdén zöldellő Cserhát elképesztően szép környezete, és a turistalátványosságig vezető úton itt-ott megmutatkozó kilátás több helyen is meglepett bennünket. Követtük a Kéktúra útvonalát, amit a sárra való tekintettel nagyjából 75 perc alatt értünk el. A terep könnyű volt, idősebbek és kisgyerekek családok is nekivághatnak a mintegy 2,5 kilométeres útnak, viszont jó tudni, hogy babakocsival sem kerekesszékkel nem járható az itt-ott csúszósabb, meredekebb szakaszok miatt.

Isten tenyere egyébként elérhető Felsőtold irányából, szintén a kék jelzés vonalán juthatunk a kilátóhoz, vagy a Farkasútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület vendégei számára egy könnyű séta úton lehet még felmenni.

Kéz kilátó, avagy Isten tenyere

Az Isten tenyere kilátót több dimb és domb után értük el. A kéz kilátóban éppen egy csapat fiatal pihent meg. A fából ácsolt kezet a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület felkérésére tervezte meg és készítette el Csíkszentmihályi Benjámin fanyüvő művész. Isten tenyeréből pedig csodálatos kilátás nyílik a környező tájra és a hagyományőrző klubra, a téliesített jurta sátrakra, a lovardára, a Szekerce-patakra.

fából készült isteni kéz négy ujja felfelé mutat, hüvelykujja majdnem vízszintesen helyezkedik el. A fellelhető tájékoztató szerint a kéz megépítése nagyjából 3 hónapba telt. A kéz váza rönkfából készült, erre jött rá a külső szerkezet. Mind a váz, mind a külső borítás kizárólag holtfa felhasználásával készült. Nem magas építmény, csupán néhány lépcsőfokról elérhető. Megpihenhetünk a tenyérben, az ujjak tövénél vagy akár a hüvelykujjról is megcsodálhatjuk a kilátást. A fiam a hüvelykujjat választotta.

Isten tenyere körül Zen kőrakások sokaságát találtuk meg, mi is kitettünk egyet az utánunk látogatók örömére.

Isten tenyere Hollókő irányából megközelítve

Vissza a kihagyhatatlan Hollókő skanzenbe

Az alig hároméves Isten tenyerétől ugyanazon a Kéktúra útvonalon is visszajuthattunk volna Hollókőre, mint amin oda eljutottunk, de mi inkább tovább haladtunk Felsőtold irányába, majd vettünk egy balkanyart, és nekivágtunk az ívelt, zöld útvonalnak, hogy azon térjünk vissza Hollókőre.

Az ívelt zöldutakról érdemes tudni, hogy azok a közösségi kezdeményezésű helyi jellegű útvonalak illetve úthálózatok, nem mindig illetve nem kizárólag gyalogos túrázók számára jelöltek. Céljuk a szemléletformálás, a közösségépítés, a helyi “zöld” közlekedés elősegítése, a kapcsolódó helyi értékekre, olykor termékekre való figyelem felhívása. Ezeket az útvonalakat a Zöldutak Módszertani Egyesület koordinálja.

Ezen az úton értünk ki az erdőből Hollókő szélére, ahol éppen gombászni indulókkal is találkoztunk, hogy kissé sárosan, és elcsigázottan gyönyörködhessünk a nap végén, zárás időben a palóc falu időtálló szépségében: az ablakokban pirosló muskátlikban, a gondosan tisztán tartott udvarokban és a kontyoltpalóc parasztházakban.

Fotó és videó: a szerzőtől

A fenntartható kirándulás fontosságára a Pilis Parkerdő Zrt. hívta fel a figyelmünket