Magyarország egyik legkisebb városa megannyi nevezetességet tartogat. Nehéz is választani, ha csak egy napra érkezik az ember Visegrádra, hogy mit is tekintsen meg. Ám ha sokadjára jár a Dunakanyarban, akkor érdemes a Zsitvay-kilátóba is felsétálnia. Teheti rövidebb vagy hosszabb útvonalon. Mi a hosszabbig utat választottuk. Ami után a jutalmunk a lenyűgöző kilátás volt.

Lelkes kiránduló vagyok, alig vártam, hogy tényleg jó idő legyen, és már ne csak esőben és szürkeségben járhassuk az erdőket, bár kétségtelen a téli túrázásnak is meg van a maga szépsége. Visegrád népszerű kirándulóhely az év bármelyik szakában, de most tavasszal különösen kellemes volt kirándulni a város felett. Langyosan sütött a nap, kellően ki is melegedhettünk némely szakaszon, viszont az erdő szépsége mindvégig kárpótolt. A Zsitvay-kilátó teraszáról látott panorámáról meg csak rébuszokban tudok szólni. Meseszép.

Húsvéthétfő volt, amikor a Duna mentén haladva a Pilis-Visegrádi hegységben, a Visegrádi Fellegvárat érintve felkapaszkodtam a fiammal a Nagyvillám tetején álló Zsitvay-kilátóba.

Visegrádra érkezni

Visegrádra érkezhetünk a főváros irányából autóval, busszal vagy vonattal és rév átkeléssel. A Nagymaros-Visegrád vonatállomástól öt perc kényelmes sétára található a rév, ami minden kerek órakor indul Visegrádra.

Mi Budaörsről indultunk autóval, a Waze javaslatára Esztergomon át jutottunk el Visegrádra. Esztergomban is tettünk egy rövidebb kirándulást, ott a Kis-Strázsa-Hegyre sétáltunk fel. kezdésként. A kilátás mit ne mondjak, onnan is szép.

Visegrádon pedig a Fő utcában az Évezred Kápolna mellett parkoltunk le. Eredetileg itt korábban egy másik kápolna, a Szent Sebestyén kápolna állt, aminek a helyére épült a millennium évében ez a kis kápolna a város szívében. Sokan ezért is nevezik Évezred mellett, Millennium kápolnának is. A halvány okkersárgára festett épülethez egy kis lépcsősor vezet fel, amit kétoldalt virágokkal díszítenek. A kápolna körüli parkban pihenőpadok, mögötte pedig az 1848-as emlékmű található.

Indulás a Kálvária utcából

A Fő utcáról tértünk rá a Széchenyi utcára, ahol sétánk közben végignéztük Áprily Lajos költő életéről szóló kerítés-kiállítást a Mátyás Király Művelődési Ház és Könyvtáránál. Ami egy impozáns villaépületében működik. Innen sétáltunk tovább az utca végéig, amit jobb oldalról a Mátyás király utca keresztezett, amin át kellett keltünk, hogy picit jobbra fordulva a Pázmány Péter utcához érkezzünk, ahonnan rögtön balra pedig az igen meredek Magasközhöz juthatunk el, ami már a Kálvária utcában folytatódik. Ott kezdődik az az erdei sétány, amiről egy órás könnyű gyaloglással a Zsitvay-kilátóhoz érkeztünk.

Érdemes tudni, hogy a Magasköz utca- és a Kálvária utca elejére igen nehezen lehet felkapaszkodni, kimondottan meredek útszakaszról van szó, kisgyerekekkel vagy időseknek sem lehetetlen, de nehezebb vállalkozás. Továbbá, hogy a Zsitvay-kilátóhoz vezet egy könnyű, babakocsival is megközelíthető rövidebb út is, a kilátó parkolójából. Ahová eljuthatunk a 883-as helyközi autóbusszal vagy autóval a 11-es út felől a Panoráma útról. A rövid út mindösszesen csak tíz perc gyaloglást igényel, útközben még kutat is találunk, ahol friss vizet is vehetünk magunkhoz.

De térjünk vissza gondolatba arra a hosszabb útra, amin mi haladtunk. Vagyis felcaplattunk a Magasközön a Kálvária utcáig, ahol a tényleges túrázásunk kezdődött, innen kirándultunk a Kálvária-kápolna mellett el, egészen a Visegrádi Fellegvár parkolóig a Kéktúra útvonalán, majd onnan tovább a Zsitvay-kilátó irányába. Az út mintegy 45 +15 perces szakaszán egymást váltották a néhol kissé kaptatós, meredek szakaszok az egyenes útszakaszokkal. Keskeny erdőt kell elképzeli, kilátással balra a Dunára, jobbra a Visegrádi hegység többi részére, és a párhuzamosan velünk haladó kanyargós Panoráma-útra.

A méter széles útszakaszt vadvirágok, sziklák kísérik, ez a kiránduló útvonal egyébként az Országos Kéktúra 16-os szakaszának egy része, így bátran haladhatunk a kék vonal mentén.

Visegrád, Fő utca Évezred, Millenáris Kápolna
Úton a Fellegvár, majd a Zsitvay-kilátó felé, kilátás Visegrádra a Kálvária utcáról
Út a Fellegvár, majd a Zsitvay-kilátó felé, kilátás a Dunára az erdei sétányról
A méter széles erdei sétány a Fellegvár, majd a Zsitvay-kilátó felé
Kapu a Fellegvár felé, a parkolóból nézve, itt pihentünk meg és fagyiztunk

A Fellegvár után irány a Zsitvay-kilátó

A Visegrádi Fellegvár parkolójában megpihentünk egy-egy jégkrém erejéig, illetve hogy tájékoztatást nyújtsunk külföldi turistáknak arról, hogyan jutnak le a legrövidebb úton Visegrád város szívébe. A negyedórás pihenő után indultunk tovább a Zsitvay-kilátóhoz. Innen már könnyebb út vezetett el a Nagyvillám-hegy tetejére. Itt már a Kéktúra útvonalhoz fonódó kék háromszög jelzéseket kell figyelnünk.

A 378 méter magas hegy tetején áll a Zsitvay-kilátó, amit 1933-ban építettek a Magyar Turista Szövetség megalakulásának húszéves jubileumára. Az épület eredeti neve, a Jubileumi kilátó is a kerek évfordulóra utal. Az épületet később, 2005-ben műemlékké is nyilvánították. Nevét Zsitvay Tiborról kapta, aki a múlt század egyik közismert személyisége volt: igazságügyi miniszter, a Nemzetgyűlés és a Magyar Turista Szövetség elnöke volt. Minderről, az épület földszinti részében kiállított tárlatból is tájékozódhatunk. Ugyanitt található a jegypénztár és egy kicsi büfé is, amennyiben megéheznénk, megszomjaznánk vagy felhörpintenénk egy kisüstit vagy feketét. Ott jártunkkor az asztalokat, terítőként széthajtogatott húsvéti szalvéták díszítették.

A kilátó érdekessége, hogy 1933-ban, az épület avatásakor a létesítmény még egy emelettel alacsonyabb volt, a teljes befejezéshez még mindösszesen 5 ezer pengő hiányzott.

A kilátó plusz két szintje egy belső csigalépcsőről közelíthető meg. A Zsitvay-kilátó legfelső szintjéről tiszta időben látni lehet Budapestet, és 100 kilométeres környezetét is belátni, a Mátrától a Pilisen keresztül egészen és Zsámbéki-medencéig, sőt a Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát ábrák és feliratok is segítik. A Felnőtt belépőjegyek ára jelenleg 500 Ft, míg a gyerekeké 300 Ft.

A Zsitvay-kilátó 2023 húsvétján
A Zsitvay-kilátóban egy apró büfé és egy tárlat vár az épület és a névadó Zsitvay Tiborról
A panoráma már a Zsitvay-kilátó első szintjéről nézve is csodálatos
Lenyűgöző panoráma a Zsitvay-kilátó felső szintjéről, jó időben akár 100 kilométeres távolságban is ellátni
Naplemenete a visszafelé vezető úton az erdei sétányról nézve