Hamarosan elérkezik az idő, amikor lépten-nyomon boldog karácsonyt, boldog új évet vagy – ezeket egy kalap alá véve – boldog ünnepeket kívánhatunk egymásnak. Igazán kár, hogy nem csak a jókívánságokon múlik, milyen hangulatban telnek a mindennapjaink.

Nexting és Lagom. Nem az ördögtől való kifejezések. Sőt! Léteznek azonban olyan “boldogságreceptek”, amelyek segíthetnek, hogy ebben a borongós és korán sötétedős időben ne a lehangoltságé legyen a főszerep. Két egyszerű, mégis nagyszerű módszert mutatunk be cikkünkben: a Franciaországból indult Nextinget, és a svédektől származó Lagomot. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a lelki béke legfőbb hozzávalója a pozitív életszemlélet, egy csipetnyi megfontoltsággal és mértékletességgel fűszerezve. Ezután – akárcsak egy ínycsiklandónak ígérkező ételreceptnél – nem maradt más hátra, mint hogy bővebben is kifejtsük az “elkészítés” módját.

Nexting: A boldogság franciául

A Nexting nevű módszert Michel Lejoyeux francia pszichiáter dolgozta ki (a nevében szereplő joyeux szó franciául boldogságot jelent), aki arra biztat mindenkit, hogy derűsen tekintsen a jövőbe még akkor is, ha pillanatnyilag kilátástalannak érzi a helyzetét.

Úgy véli, hogy ha pozitívan szemléljük az előttünk álló akadályokat, akkor nagyobb az esély arra, hogy sikerrel vesszük azokat.

Lejoyeux szerint hibát követ el, aki a körülményeket okolja a kudarcokért, mert a boldogság elsősorban rajtunk áll, pontosabban azon, ahogyan a világot szemléljük. A szakember néhány egyszerű gyakorlatot is kidolgozott, amelyekkel átformálhatjuk korábbi gondolkodásmódunkat, így optimistábban és nyugodtabban nézhetünk szembe a kihívásokkal.

Lejoyeux azt ajánlja, hogy amennyire lehet, tartsuk magunkat távol a tévéből és rádióból érkező rossz hírektől, valamint a többiek morgolódásától és panaszáradatától is. Aki megszívleli a francia pszichiáter ajánlásait, arra is odafigyel, hogy ne legyenek túlzottan egyhangúak a mindennapok, vagyis a szokásos tevékenységek mellé igyekszik beiktatni olyan elfoglaltságokat, amelyek megtörik a rutint és örömmel ajándékoznak meg. Legalább ilyen fontos, hogy ne emésszük magunkat a múltban elkövetett hibák miatt, és ne tépjük fel a korábban szerzett lelki sebeket.

Arra is érdemes vigyázni, hogy ne kérjünk bocsánatot olyan dolgokért, amikről nem tehetünk, vagy amit el sem követtünk.   

A szakember a lélek ápolása mellett a test szükségleteiről sem feledkezik meg: azt ajánlja, hogy kerüljön a tányérunkra minél több olyan fogás, ami gazdag Omega-3 zsírsavakban és olyan összetevőkben, amik kedvezően hatnak a hangulatunkra. Emellett arra buzdít, hogy szeretkezzünk gyakran és odaadóan, s hogy mutassuk ki az érzelmeinket azok felé, akik kedvesek a szívünknek.

Lagom, a svédcsavar

Bár a magyar svédcsavar kifejezésnek semmi köze nincs a svédekhez, a lagomnak, ami csaknem az egész országukat, társadalmukat bevonja, annál inkább. Aki egyszer is eljut Svédországba az első, amit megfigyel, az egy végeláthatatlan egyszerűség, puritánság és tökéletesség egyben. Minden pont úgy jó, ahogy van. Ezzel a mondattal szinte már el is árultuk, hogy a svéd lagom annyit tesz magyarul: pont jó.

Pont jó. Se túl sok, se túl kevés. Középút a két véglet között, egyfajta mérsékletesség. 

A dán hygge őrület után, most a svéd lagom az új divathullám. De míg a hygge arról szól, hogy mindig egy kicsi extra dolgot hozzá tegyünk a dolgokhoz, hogy különleges légkört teremtsünk, és minden pazarabb legyen, addig a lagom ennek szinte az ellenkezőjét teszi, arra összpontosít, ami feltétlenül szükséges. Arról szól, hogyan élhetünk harmonikusan és elégedetten a mindennapokban.

A lagom egy kiegyensúlyozott életmódot irányozz elő. Nem arra buzdít, hogy sok pénzt költsünk vagy nagy változásokat hozzunk, hanem inkább olyan apró dolgokat változtassunk meg, amelyek nagy különbséget mutatnak.

Megmutatja, hogyan élhetünk meg a maga teljességében minden pillanatot. Megtanít arra, miként hozhatjuk ki mindabból, amink van, a lehető legtöbbet. A minőség fontosabb a mennyiségnél. A svédek a hétköznapjaikat egy viszonylagos puritánságban töltik, nem halmoznak fel élelmiszert, pár napra vásárolnak előre be, megtervezik a menüt, egyszerű, de egészséges ételeket tálalnak, és a maradékból is főznek, mert nem dobnak ki semmit.

Egyszerű, de praktikus ruhába bújnak, van minden eshetőségre és programtípusra ruhájuk, de nem tartanak szobányi gardróbokat. Biztonságos, jó minőségű autóval járnak, de nem költenek a legdrágábbra. A lakásukban semmiben -bútorokban, eszközökben, gépekben  – nincs hiány, még sincsenek felesleges holmijuk.

Viszont, amikor ünnep van, akkor svédasztal van ( ez egyébként egy magyar kifejezés, sem svéd) finom ételek, italok, csodaszép ünnepi terítékben kínálva, virággal, gyertyával az asztalon. Ha ünnep van akkor csinosan is öltöznek fel, legyen az csak egy szülinap, vagy egy kerti party, megadják a módját a festnek. Ha szebbé szeretnék tenni az otthonukat, nem a legköltségesebb megoldásban gondolkodnak, csak a jobban, újabban.

Lehet nem tapétázzák ki az egész nappalit, csak egy oldal kap csodaszép textilt, de pont ezzel a kis plusszal lesz otthonosabb a tér. Nincs minden főzési fázisra egy háztartásigép az otthonukba, de ami van, az a lehetőségekhez képest jó minőségű, tartós. Az építészetben, a lakberendezésben is a pont megfelelő svéd funkcionális dizájn és formatervezés figyelhető meg.

Úgy élnek a magánéletben, a munkában, a társadalomban, hogy a tökéletesség helyett, megengedik maguknak, hogy elég jók legyenek, és mindenben az elég jót válasszák. Így védve meg magukat a fizikális és mentális betegségektől, amitől az egész világ szenved. 

A fenntarthatóság számukra nem pusztán egy felkapott hóbort, egy hangzatos életszemlélet, hanem a valódi gondolkodásuk alapja. A Lagom szemlélet valóban ügyel arra, hogy mindenből a takarékosabb, az egyszerűbb, az újrahasznosított, a feldolgozottot használja. Ne halmozza  tovább a szemetet, mi több csökkentse a hulladékot. Nem eldobni, hanem megjavítani szólítja fel önmagát.

A Lagom beleivódott a svédek mindennapjaiba, a társadalmába, a politikájába, a gazdaságába. A Lagom ott van az otthonokban, a családvállalásban, az egészségügyben, a munkahelyeken, a környezetvédelemben, az iskolában. Jogilag mindenki egyenlő, mindenkinek joga van hozzájutni ugyanazokhoz a javakhoz. A csoport jóléte és érdekei fontosabbak az egyén jó léténél és érdekeinél. Ami mértéktartó az mindenkinek jó, vallják.

Forrás: Anna Brones: Lagom – A boldogság svéd titka

Kép: Sudersand
Szerzők: Bagaméri Viki és Polgár Ágnes