A téli hidegben jobban szeretünk bent maradni a meleg otthonban, mintsem, hogy kimenjünk sportolni a hidegbe. A korlátozott fizikai aktivitás nem kívánt súlygyarapodással és rosszkedvvel társul idővel.

Azért, mert rossz idő van, még nem kell feltétlenül lemondanunk a mozgás öröméről. A téli sportok, mint a korcsolya vagy a síelés is kedvező hatással lehetnek részben vagy teljesen az egész testre. Kontrollálják az egyensúlyérzetünket, megmozgatnak minden izmot, segítenek a szervezetünk általános állapotának megtartásában, mi több a felesleges kalóriákat is elégethetjük, ami a karácsonyi bejglimérgezés után nem is árt.

Ha nem akarunk a hideg levegőn sportolni

Maradhatunk otthon is, nyújtani, tornázni, aerobikozni, jógázni, táncolni nem kell elmennünk feltétlenül máshová. Kereshetünk ehhez segítséget online, de összeállhatunk a szomszédokkal, barátokkal is mozgássorokat. Elmehetünk konditerembe, uszodába, wellnessfürdőbe is, ahol jóval több lehetőség közül választhatunk. Mozoghatunk egyedül vagy csapatban is. Sportolás után beülhetünk ilyen-olyan szaunába, gőzbe vagy sószobába is, hogy tisztítsuk is a szervezetünket a sport után.

Hómentes sportok

Ha csak nincs túl nagy latyak vagy sár, akkor kerékpározhatunk, kocoghatunk vagy futhatunk is napközben, amikor süt a nap és valamivel melegebb van, mint amikor még vagy már sötét van. A nordic walking is jó lehetőség a mozgásra. Kirándulni, túrázni is lehet, hasonló feltételek mellett. Csak jól, rétegesen kell felöltöznünk, termoszban meleg italt vinnünk magunkkal. A fizikai aktivitás a friss levegőn kedvező hatással van a szívre.

Jégkorcsolyázás

A korcsolyázás az egyik legnépszerűbb téli sport, talán pont azért, mert könnyen megtanulható. Továbbá sok helyen elérhető és nem igényel különleges előkészítést, felszerelést. Korcsolyacipőt a legtöbb jégpályán kölcsönözhetünk. A korcsolyázás remek módja annak, hogy a téli időszakban gondoskodjunk a fizikai erőnlétünkről. A korcsolyázás különböző izomcsoportokat mozgat meg: a has, láb, kar, hát és váll területein.

Síelés

A síelés a másik legnépszerűbb téli sport. Nagyon pozitív hatással van az egész testre – erősíti az izmokat, javítja a koordinációt és elősegíti a zsírégetést. Nagyon fontos, hogy előképzés nélkül ne induljunk neki siklani, és mindig edzettségi szintünknek megfelelő pályán induljunk. Fontos, hogy a sérülések elkerülése érdekében ne spóroljunk a felszerelésén, napvédő szemüvegre, sisakra, könyökre, térdre és csuklóvédőre minden körülmények között szükség van.

Snowboardozás

A snowboardozás vagy a gördeszka olyan téli sport, amely nagy adrenalin adagot nyújt. A snowboard segíti az izmok erősítését, az agilitást és az egyensúlyt. Nagy mennyiségű  endorfint, azaz boldogság hormont szabadít fel. Ennek köszönhetően a nehéz fáradtság mellett örömöt és elégedettség érzést is kelt. Akárcsak a síelésnél a biztonságra, az előképzettségre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Jégkorong

Ha már jól tudunk korcsolyázni, akkor akár ütőt is ragadhatunk, ha szeretjük a csapatsportot. Nem baj. ha csak hobby szinten lökdössük a korongot, a hangsúly a mozgáson van. A felsőtestünk izmai a hokiütő használatával erősödnek, míg maga a korcsolyázás, a test alsó izmait mozgatja.

Hasonlóan, mint bármikor máskor az évfolyamán és más sportoknál, úgy bemelegítésre, nyújtásra és levezetésre télen is szükség van, ha sportolunk.

A nagy séták, a hócsatározások, a hóemberépítés, a hóangyalozás is a mozgás formái. Legyünk akárcsak öt percet kint a levegőn, máris kedvezünk a szívünknek, agyunknak, lelkünknek az egész testünknek. Mindig ügyeljünk a megfelelő öltözetre, sose fázzunk, ne viseljünk olyan ruhaneműt sem, amiben könnyen izzadunk.

A forralt bor aromáját, bármilyen csábító, ne a sportolás után ízleljük, mert szükségünk van a hidratálásra, igyunk inkább vizet, cukormentes gyümölcslét vagy teát.

Fotó: Pixabay