A 21. század túl gyors, túl zsúfolt és túl pörgős, nehéz benne megtalálni a nyugalmat, a csendet és gyakran önmagunkat. Az állandó stresszben könnyebben fordulhatunk ki önmagunkból: válhatunk zaklatottá, türelmetlenné, ingerlékennyé. Ahhoz, hogy ilyen helyzetben könnyen és gyorsan visszataláljunk önmagunkhoz le kell nyugtatnunk magunkat. Mutatjuk:

A stressz önmagában nem rossz dolog, amennyiben kis adagban kapjuk. Kevés mennyiséget még képes a testünk feldolgozni, segít a motivációban és az aktuális teendőkre való fókuszálásban. Ám ha túl nagy adagban ér, vagy állandósul a jelenléte, akkor boldogtalanná tesz és megfoszt a nyugalmunktól. És a probléma egyre csak nő. Ilyenkor jó lenne valami, bármi, hogy gyorsan lehiggadjunk.

Főleg akkor, ha nem feltétlenül egészséges eszközhöz nyúlunk a stressz oldására. Egy pohár jó minőségű vörösbor lehet még egészséges, ha jó passzban fogyasztjuk a vacsora mellé, de ha azért fogyasztjuk, ráadásul nagyobb mennyiségben vagy rendszeresen, hogy könnyítsünk a lelkünkön, lazuljunk, akkor már nem. Hasonlóan az ízletes csokoládéhoz, még egy egész tábla csoki sem okozhat gondot, ha azt néha nyomjuk be, de ha már mindennap, akkor az hízáshoz, cukorbetegséghez, stb vezethet. A cigarettáról, egyéb dohánytermékről, gyógyszerekről és más narkotinumokról már nem is beszélve.

Az állandósult stressz

Amennyiben tartósan ki vagyunk téve a nyugtalanságnak, a stressznek, akkor a szervezetünk válaszképpen megnöveli az oxigénbevitelt, a szívritmusunkat és az izmok feszültségét. Nem véletlenül teszi, ez egy ősi evolúciós reflex, ami arra készít fel, hogy az életünkért küzdjünk vagy meneküljünk. Az Üss vagy fuss! másképpen Harcolj vagy menekülj! reakcióról ITT írtunk korábban.

Ám ennek a felfokozott reakciónak a modern életünkben már kevésbé van helye, a szervezetünk feleslegesen árasztja el magát ennyi hormonnal, mert megterheli az idegrendszerünket és meggyengíti az immunrendszerünket.

A tartós stressz állapota számos fizikai és pszichológiai betegséghez vezethet, az álmatlanságtól kezdve a szívrendellenességeken át az állandosuló szorongásig és depresszióig.

Tehát nem kérdés, hogy a stressz ellen védekeznünk szükséges.

Öt biztos módszer, hogy azonnal lehiggadjunk

Menjünk el sétálni

Beszélgessünk egy baráttal vagy valamelyik szerettünkkel (nem feltétlenül a problémáról)

Képzeljünk el valami pozitívat vagy reménytelit

Tegyünk be zenét és táncoljunk

Figyelmesen vegyünk három nagy lélegzetet 

Menjünk el sétálni

Ez az öt módszer ugyan triviálisnak tűnhet, de mégsem azok. Amennyiben valóban átadjuk magunkat a cselekedetnek. Vegyük a sétát, ami közben a stresszről már maga a cselekedet is elveszi a figyelmünket. Hiszen néznünk kell merre megyünk, kik jönnek szemben velünk az utcán, lehet, hogy kerülgetnünk kell az embereket, ha szerencsések vagyunk, nem egy nagyvárosban ér bennünket a stressz, vagy legalábbis találhatunk csendesebb utcákat, vagy éppen zöldterületet. Persze a legideálisabb ha olyan helyen élünk, ahol karnyújtásnyira elérhető a természet és akkor csendben sétálhatunk. Egy patak mentén, egy tó partján, a szántás mellett vagy éppen egy erdei úton. Bárhol is sétálunk, figyeljünk a lépéseinkre, a levegővételünkre, arra, amit magunk körül látunk, hogy lehiggadjunk.

Beszélgessünk egy baráttal, szerettünkkel

Mindannyiunknak fontos, hogy szeretve legyünk és legyen kihez bizalmasan fordulnunk. Ha csak pár szót válthatunk azzal, akire számíthatunk, aki közel áll a szívünkhöz, máris csendesedhet a háborgó szívünk és lelkünk. Nem kell feltétlenül arról szólnunk, hogy problémánk van, vagy hogy mi az, ami stresszt váltott ki belőlünk. Annál is inkább, hogy véletlenül se azon töltsük ki az indulatunkat, aki nem tehet arról, hogy feszültek vagyunk. Illetve legyünk arra figyelmesek, hogy a másik fél akkor és ott befogadó-e a mi stresszünkre. A legcélszerűbb, azzal indítani a beszélgetést, hogy nem érezzük jól magunkat, feszültek, idegesek, elkeseredettek stb vagyunk, és csak beszélgetni szeretnénk, hogy megnyugodjunk – így talán könnyű egy közös, semleges, mégis bátorító témát találni.

Képzeljünk el valami pozitívat vagy reménytelit

Az állandó nyomás alól nehéz kilépni, elhinni, hogy lehet másként is az a szituáció, az a nap, az a hét, az a hónap, az az év vagy akár a további életünk, mégis, ha (újabb) feszültség, stressz ér bennünket, ha úgy érezzük mindjárt felrobbannunk a dühtől, megoldás az is, ha elképzelünk valami olyat, ami szép és jó. Valamit, amit már ismerünk, amiben korábban már volt részünk vagy olyat, amit még nem, de vágyunk rá. Amiről úgy gondoljuk, attól jól éreznénk magunkat. Lehet az egy krémes fagylalt, ami éppen jólesne, egy kényelmes fotel, amiben megpihennénk, egy izgalmas koncertet, amire el tudnánk menni, egy jól sikerült projektmunkát, egy megnyert pályázatot, egy felszabadító kirándulást…bármit, ami nekünk pozitív és reményteli. Ha az a lottóötös, akkor azt.

Tegyünk be zenét és táncoljunk

Megfelelés nélkül olyan dalt válasszunk, amire szükségünk van. Az lehet andalító, relaxációs, torkunk szakadtából üvöltős, vagy éppen mókás. Dudorásszuk, fütyüljük, énekeljük, táncoljunk rá, ha lehet, ha nem akkor csak ringassuk magunkat vagy éppen ugráljunk. Teljesen mindegy, csak adjuk át magunkat a zenének.

Figyelmesen vegyünk három nagy levegőt

Az öt módszer közül a legkézenfekvőbb került a legvégére, három nagy levegővétel a legegyszerűbb módja annak, hogy elterüljük a figyelmünket arról, ami kiakasztott bennünket. Persze csak akkor működik, ha nem csak lihegve gyorsan beszívjuk a levegőt és várjuk a csodát, hanem tényleg arra összpontosítunk, hogy lassan, mélyen és hosszan beszívjuk a levegőt, majd kieresszük. Közben minden mást kiiktatunk. Ha közben az egyik levegővétel pedig ásításba menne át, akkor kezdjük elölről. Bármilyen hétköznapinak és lehetetlennek tűnik, ez is működik.

Fotó: Ikostudio

Forrás: dr. Arlne K. Unger: Nyugalom 50 Mildfulness és relaxációs gyakorlat a stresszkezelés érdekében Scolar Kiadó 2022

Polgár Ágnes