A kullancsok számos betegségnek a kórokozóit terjeszthetik, tehát nem árt óvatosnak lennünk, amikor a zöldben vagyunk. Összeszedtük azokat a védekező megoldásokat, amik nem csodaszerek, inkább együttes használatuk nyújt intenzívebb védelmet:

A kullancsok jól érzik magukat a hűvös növényzetben, például az erdőkben, réteken és parkokban. A kullancsok elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak a magasabb bokrokon is. Továbbá megbújhatnak párás, nedves, vizes területeken, nádasban és a szántóföldi növények között, de városi parkokban, családi házak kertjeiben is a fűben. A kullancsok általában olyan területeken találhatók, ahol sok gazdaállat fordul meg, mint a kutyák, a macskák, az őzek és más vadon élő állatok. A kullancsveszély bárhol leselkedhet ránk!

Mert a kullancsok a fertőzést hordozó, vadon élő állatokból vérszívás során veszik fel a kórokozót, majd azt köztesgazdaként – egy újabb vérszívás közben – az emberbe juttathatnak. Március végétől késő őszig aktívak. Ilyenkor kell nekünk saját magunkat óvni.


Vigyázat kullancsveszély! Kerüljük a magas aljnövényzetet


Felszabadító érzés a szépséges, vadvirágokkal teli mezőkön fogócskázni, virágot szedni, elfeküdni a fűben – csak éppen veszélyes a kullancsharapás szempontjából. Bár a magas fűben nem több feltétlenül a kullancs, mint a talajszinten a lombhullató erdőkben, de a fűben könnyen ráakaszkodhatnak az ember ruhájára, sőt a hátára is a ruha alatt az apró kullancsok, ahol nehezebb észrevenni őket.

Engedje meg az olvasó, hogy egy személyes történetet hozzak. Pár évvel ezelőtt a nyaralásból hazafelé, az osztrák határnál közvetlenül, egy csárdában ebédeltünk a fiammal. Az éttermet virágos, füves szabadterület vette körül, amiben a gyerekek vígan és fesztelenül játszottak. Volt egy gémeskút is, a felhúzott vízéből locsolták magukat a vendégek a nagy hőségben. Mi is elterültünk a füvön, onnan lestük a komótosan haladó felhőket, míg a magyaros fatálra vártunk. Később kettőnkből 5 kullancsot szedtünk ki. Csak a fűben feküdtünk el.

A meleg ellenére fedjük a testünket

Ha tudjuk, hogy kimondottan a természet lágy ölén töltünk el hosszú órákat például egy erdőben, mezőn, parkban akkor inkább válasszuk a könnyű, vékony, de a teljes testet fedő ruhadarabokat. És azokat is tűrjük egymásba, ha idétlenül nézünk ki, a zokniba vagy cipőbe tűrt nadrág miatt, akkor is. Vagy viselhetünk gumi csizmát is. Mert amikor a kullancsok a ruházathoz tapadnak, elkezdenek azon vándorolni, és addig mászkálnak, míg meg nem találják azt a helyet, ahol a bőrre tapadhatnak.

Ugyan a ruha színe nem számít, mert feltehetőleg a kullancsoknak nincs kedvenc árnyalatuk (vannak látó és vak kullancsok), viszont mi magunk nagyobb eséllyel vesszük észre a barna, fekete élősködőket egy világosabb fehér, drapp színű ruhán, mint egy sötéten, hogy leszedjük magunkról.

Kiegészítés lehet az a megoldás is kullancsveszély ellen, ha a ruháink már eleve olyan felületkezeléssel vannak bevonva, amely taszítja a szúnyogokat, kullancsokat, darazsakat, legyeket és már rovarokat. Ám ne felejtsük el, ezek is csak ott védenek, ahol takarnak.

Önmagunk, egymás bőrének, szőrzetének átvizsgálása menet közben, és a szabadban tartózkodás után így is elkerülhetetlen. Hogy hogyan, a cikk végén erről is olvashat.

Kabűt Si Repel Mosquito fedőréteggel, ami taszítja a kullancsokat, szúnyogokat, legyeket, darazsakat és tetveket anélkül, hogy a rovarokat vagy a természetet bármilyen módon károsítaná. A taszító hatás legalább 100 mosási cikluson keresztül tart a gyártó ajánlása szerint.Kiegészítésként használjunk kullancsriasztó szereket

Nagyon sokféle kullancselleni védőszert lehet kapni a patikákban, drogériákban, bevásárló helyeken. Ezek a szerek hasznosak, de nem csodaszerek. Azon alapszanak, hogy az alkalmazási területen közvetlenül riasztják el a rovarokat. Ám a kullancs rátapadhat máshol is a testünkön, ruházatunkon, és átcsúszhat a kivágott, nyitott részeken a bőrre. Éppen ezért nem elég csak a bokánkra fújni.

A természetes eredetű riasztók kullancsveszély ellen, a kullancsok szagérzetének a megbolondításával igyekeznek a kellő hatást elérni. Ilyen hatóanyag a para-mentán-3,8-diol, ez 2 éves kortól használható, és rovarriasztó időtartama 3-7 óra. Ezt a hatóanyagot a citronelle és eukaliptusz olajból állítják elő, a benne levő hatóanyag feldúsításával.

A tudomány mai állás szerint a kullancsok szaglását megtéveszti a levendula, a bazsalikom, a citronelle, kétféle kakukkfű, a majoránna, bizonyos menták, a bergamot, a citromos eukaliptusz és a szegfűszeg. Fontos tudni, hogy az arcbőrre a tenyérre fújt permetet kézzel kell felvinni, kerülve a szemet, szájat, orrot. Érdemes a nyakat bekenni, a karokat, ha kint vannak. A többi, ruhával nem fedett testfelületre közvetlenül fújhatjuk rá a szert. Ha valaki érzékeny a kémiai anyagokra, először kis felületen próbálja ki a készítményt.

A mesterséges kullancsriasztók hatóanyaga a dietil-toluamid avagy DEET. Ami bőrre kerülve ingerlő hatású lehet, így sérült bőrre, ruha alá nem ajánlott permetezni. 2 éves kor alatt egyáltalán nem alkalmazható. Koncentrációtól függően 2-9 órán keresztül ad védelmet és naponta legfeljebb 1-2x alkalmazható.

Öltözzünk át otthon

A kullancsok a ruhánkon kapaszkodva akár órákkal a kirándulás után is beférkőzhetnek a pulóver és a nadrág alá, elérve a bőrünket. Éppen ezért nem jó ötlet a kültéri ruhánkban maradni otthon. Öltözzünk át ahogy visszaértünk, és magunkkal együtt a levetett ruhákat is nézzük át, nehogy a lakásban szórjuk szét az élősködőket. Tegyük ki a ruhákat a napra, rakjuk szárítógépbe, szárítószekrénybe a ruhát, mert a szárazság elpusztítja a kullancsokat. Vagy eleve mossuk ki.

Soha ne hagyjuk ki az ellenőrzést

A kullancsveszély mindaddig fenyeget bennünket, míg nem ellenőriztük le magunkat. Amikor hazaértünk nézzük át az egész testfelületet. Különös figyelmet fordítva a hónaljra, az ágyékra, a köldök és deréktájakra, a fejbőrre és a hajra, valamint a fülekre és fülcimpákra.
Ezután ellenőrizzük le a ruhánkat, hátizsákunkat, a kirándulás, sportolás alatt használt eszközeinket.

Amennyiben kullancsot találna a bőrön, bőrben, ne essen kétségbe. Inkább a lehető leggyorsabban távolítsa el, fogja meg egy csipesszel, szemöldökszedő fogóval egészen közel a bőrnél, és egy gyors és határozott mozdulattal húzza ki a bőrből. Semmiképpen se kenje be, semmilyen olajjal, krémmel a kullancsot és a bőrt, mielőtt kihúzná a bőrből az élősködőt és ne is csavargassa semerre se. Fontos a határozott húzás, mert nagyon erősen tudja tartani magát a kullancs, miközben akár ki is eresztheti magából a bacilussal vagy vírussal teli testnedveit. Ha nincs csipesze, akkor fogja az ujja, a körme közé.

Miután kirántotta a kullancsot mossa le és fertőtlenítse le a csípésének a helyét. És jelölje be ezt a napot a naptárában, hogy szükség esetén emlékezzen rá.
Figyelje még egy ideig a kullancs nyomát, ha a csípés helyén 4-5 centiméternél nagyobb átmérőjűhelyén kipirosodás jelenik meg, akkor forduljon orvoshoz. A kullancsveszélyt nem szabad figyelmen kívül, nem csak a kirándulások alkalmával, hanem mindig, amikor a zöldben vagyunk.

Fotó: Canva/ H_Barth (Getty Images)