Nem mindennapi alkalom a ballagás, diplomaosztó még úgy sem, hogy újabban már a kicsik is elköszönnek csinos ruhában, virággal és lufieregetéssel az óvodájuktól. Az általános iskolai vagy a középiskolai ballagások, a diplomaosztók az iskolai ceremónia után, még otthon vagy egy étteremben, családi-baráti körben is folytatódnak. A főszerep pedig a ballagóé, diplomázóé, akit csak részben érdemes meglepni, hiszen neki kedveskedünk.

A ballagási buli , a diplomaosztó egy fontos alkalom, amikor a ballagó, diplomázó körül a családja és a barátai összegyűlnek, hogy a ballagó az emlékeit, élete nagy állomását megossza a szeretteivel. Ahhoz, hogy mindenki átadhass magát az ünnepnek, a legjobb, ha előre készülünk rá, hogy semmivel ne kelljen már akkor kapkodni, idegeskedni. Íme néhány egyszerű ötlet egy emlékezetes nap megrendezéséhez:

A legfontosabb, hogy kérdezzük meg, mit szeretne a ballagó, diplomázó? Hogyan, kikkel és hol szeretne ünnepelni? Otthon, a kertben, egy étteremben, egy bárban vagy egy szállodában? Szeretné, ha ezen a ballagási buli, nem kizárólag a saját családjával, hanem a legjobb iskolai barátjával közösen történne, amin az ő családja is megjelenik? Legyen ez egy étteremben, vagy valamelyikük otthonában?

Az olyan átgondolandó dolgok, mint például a helyszín, a meghívók, a parti ételek és a dekoráció, csupán kiindulópontok, és elég könnyű megbirkózni velük. Kezdjük ezért azzal, minderre mennyi pénzt szánunk, hiszen ez határoz meg minden mást.

1. Tervezzük meg a ballagási buli költségvetését

A költségvetés a rendezvényszervezés legkevésbé szórakoztató része, de elengedhetetlen, talán az egyik legfontosabb eleme. A költségvetés kordában tartja a költekezést, és segít rangsorolni a buli fontosabb részeit.

Első lépésként határozzunk meg egy hozzávetőleges összeget, amelyet el tudunk, akarunk költeni az alkalomra, majd nagyjából határozzuk meg azt is, mennyi személyt, kiket hívnánk meg nagyjából az alkalomra. Határozzuk meg, hogy személyenként mennyit szeretnénk ételre és italra költeni. Ha nem otthon tartanák a bulit, akkor számoljunk az esetleges helybérlés, vagy kötelező fogyasztás költségével, a dekoráció és a szórakoztatás árával.

A költségekbe beszállhatnak a rokonok, vagy ha ez egy közös buli lenne, egy másik ballagóval, úgy a másik család is beszállhat a költségekbe.

2. Válasszunk időpontot és helyszínt

Az időpont és a helyszín meghatározása gyakran elválaszthatatlan egymástól. A ballagás időpontja adott, így ha a ballagási bulit az iskolai esemény után, még aznap szeretnénk tartani, akkor ez a nap már fix. Kivéve akkor, ha például máskor szeretnénk tartani, például a sikeres felvételi eredmények vagy az érettségi után.

A ballagási buli időpontja módosulhat attól is, ha nem otthon szerveznénk a partit, mert a májusi-júniusi napok sok helyen le vannak már foglalva eljegyzésekre, esküvőkre, vagy pont egy ballagási bulira.

Minden típusú helynek vannak előnyei és hátrányai, az otthon könnyen személyre szabható, barátságos, és nincs külön költsége, viszont fáradtságos lehet az előtte-utáni takarítás miatt.

Míg egy külső helyszínen inkább adódhatnak ismeretlen problémák, és potenciálisan magas költséget jelenthet, ugyanakkor megúszhatjuk vele a vendéglátás maceráit, a készülődést és a takarítást.

3. Válasszunk témát és hozzá dekorációt

A ballagási buli témája szórakoztatóvá teszi az eseményt, és segít a menü, a dekoráció és akár a program tervezésében.

A parti épülhet a ballagás, és így a tudás köré, vagyis kvízjátékokkal és ballagási témájú dekorációkkal, mint a bagoly, a szemüveg, a könyv, a ballagási kalapok. De lehet a téma a ballagó jövője, olyan idézetekkel, amelyek a siker eléréséről szólnak, ezek az idézetek megjelenhetnek feliratként az asztalokon, a tálalóhelyeken, és szólhat arról is a műsor, hogy minden köszöntő felolvas egy-egy ilyen tanácsot. Ezt tehetik túlzóan, bohókásan, viccesen, kifigurázva a tanácsokat.

A buli témájának nem kell feltétlenül a ballagásról szólnia, szólhat az ételről is, amit kínálunk. A legkézenfekvőbb az időjárás tekintetében (ha nem esik) a grillparti, amire könnyű készülni, hiszen süthetünk többféle ételt a szabadban, vagy a terasz alatt. A grillezni valók között könnyen tálalhatunk olyan falatokat, ami minden korosztálynak megfelel. Itt már maga a közös sütögetés is ad egy alaphangulatot.

4. Ballagási buli – tervezzük meg a menüt

Ha nekünk kell az étekről gondoskodni akkor el kell döntenünk, hogy egy komplett ebédet vagy vacsorát adunk, vagy ennél jóval könnyebb büfémegoldást választunk. A grill avagy barbecue ételek mellett a kertben tökéletes lehet a piknik is pokrócokon, padokon. A különféle snackek, rágcsálnivalók mellett az apró sütemények, muffinok, macaronok, vagy a kis tálakban feltálalt gyümölcskelyhek, jégkrémek is jó választásnak tűnnek. Talán a legjobb a svédasztal, a bárszerű tálalás.

Zárt térben rendezve a bulit sem kell túl nehéz ételekről gondoskodni, mint a szendvicsek, egyszerű sültek, fasírtok. Vagy persze meg is rendelhetjük a kész ételeket, jöhet a pizza, a taco, a sushi vagy éppen a hamburger.

A menütervezés előtt érdeklődjünk arról, hogy vendégeink közül ki milyen alapanyagra érzékeny, allergiás, intoleráns esetleg. Érdemes erről előre tájékozódni, hogy tényleg időben fel tudjunk készülni a mentes falatokkal, és senki ne érezze magát kellemetlenül, ha nem tud valaki mit enni.

Ha tudjuk mit szeretnénk, és magunk készítjük az ételt, akkor írjunk bevásárlási listát, amin jelöljük a tételek mellett a beszerzés helyszínét is, hogy jobban átlássuk mennyi felé kell mennünk.

Középiskolai ballagás vagy diplomaosztó után a kalapos megoldás nyerő

A hot-dogot minden korosztály szereti, el lehet készíteni gluténmentes és vagy vegán formában is

A bagoly sütemények bájos megoldást kínálnak, lehetnek színesek is

5. Gondoskodjunk a szórakozásról!

Állíthatunk össze zenei listát, készíthetünk emlékfalat, amire rá lehet tűzni az iskolai évek alatt összegyűlt, megőrzött emlékeket, tönkrement tolltartót, kitűnő vagy éppen csapnivaló dolgozatot, lejárt diákigazolványt, füzetet, fotókat, óra alatti levelezéseket.

Készíthetünk egy fotófalat, ami előtt fotózkodhatunk a ballagóval, ehhez szerezhetünk be vicces kellékeket: bajuszt, túlzott nagy szemüveget, ballagási tarisznyát, kalapot, lufit vagy éppen gratulálok feliratú nyakkendőt. Ebből is készíthetünk emlékeket a ballagó számára, amelyek lehetnek a bulin készült közös fotók, rövid videófelvételek üzenetekkel és jó kívánságokkal, illetve a meghívottak mindegyike írhat néhány kedves sort egy emlékkönyvbe az ünnepeltnek. 

Készülhetünk támogató beszéddel, amelyet a koccintás során olvashatunk, mondhatunk el a ballagónak. Az ünnepi hangulat fokozására tálalhatunk fel egy tortát is, ez lehet kimondottan ballagási témájú, formájú torta is.


Tarthatunk vetítést videókból és fényképekből a ballagó diákéveiről, élményeiről, eseményekről, közös pillanatokról a barátaival, sporteseményekről, tanulmányi eredményekről, amelyek az iskolai évek alatt történtek vele. Persze egyeztessük ezt a ballagóval, hogy ne érezze véletlenül se túl kellemetlenül magát, hiszen ez az ő napja, nem a miénk!

Fotókeret az emlékezetes pillanatok megörökítéshez az AliExpress-ről

Humoros eszközök a fotózáshoz az Ali Express-ről

6. Küldjünk meghívókat!

Ne felejtsük ki a szervezésből a meghívók kiküldését. Választhatunk hagyományos papíralapú meghívókat, vagy, hogy ne hagyjon túl nagy ökológia lábnyomot az esemény, a meghívókat készíthetjük elektronikusan, amit e-mailen vagy chat-üzenetben küldünk el. Használhatjuk ehhez például a Piktochart vagy a Canva grafikai programot, amikben több ingyenes meghívót is találhatunk.

Ezt a meghívót a cikkhez Piktochart programban készítettük

A ballagási buli szervezéshez használhatunk idővonalat is, amin közeledve a naphoz, jelezhetjük napra, órára előre, hogy mikor, milyen részfeladataink vannak, és akár azt is, hogy ezekhez milyen költségek vannak. Ne felejtsünk el ehhez bevonni a rokonokat, semmit nem kell egyedül megoldanunk. De legfőképen azt ne, hogy a főszerep a ballagóé, az ő kívánságai az érvényesek, de persze a meglepetés sem maradhat el!

Címlapfotó: Getty Images/MadisonR