A konyha mindig is fontos terepet töltött be a családok otthonában, ám mióta megjelentek a nappalival egy légterű konyhák, azóta az ételkészítés helyszíne valóságos színpaddá lépett elő. Amivel nem csak a főzés, hanem a konyha funkciója is fontosabbá vált. A különféle konyhai elrendezések pedig más és más megoldást nyújtva töltik be a szerepüket. Megmutatjuk a különféle konyhatípusok előnyeit.

Ha kimondjuk konyha, akkor az első, ami eszünkbe jut róla, az a főzés. Amitől megannyi érzelem, hangulat járja át a testünket-lelkünket. Függően attól, szeretünk-e enni, hogyan állunk a főzés kérdéséhez, milyennek tartjuk a saját konyhánkat, és attól is, hogy éppen éhesek vagyunk-e vagy sem. Igen, ez utóbbi is fontos, hiszen az ételkészítés a konyha legfontosabb feladata.

Ugyanakkor a konyhák mindig is többek voltak a főzés helyszínénél. A családtagok mindig a tűz mellett gyűltek össze melegedni, enni, egymással időt tölteni, beszélgetni, történeteket mesélni, énekelni, a gyerekek az idősebbektől tanulni. A tűzhely, a konyha az otthon lelke. 

Nem véletlenül vált népszerűvé a konyha-ebédlő-nappali hármasa, az amerikai konyha, ahol a család kényelmesebben gyűlhet össze egyszerre, akár egymástól függetlenül más és más foglalatosságot végezve.

A konyha különféle szerepei miatt a helyiség elrendezése különös figyelmet érdemel. Szükség van többféle munkafelületre, elegendő fiókra, polcra és más tárolóhelyre az élelmiszerek, az edények, a különféle konyhai eszközök és gépek használatára és tárolására. 

A főzés során koszos edények és hulladékok is keletkeznek, így szükség van az edények elmosogatásához, és a szemét szelektív tárolásához is külön helyet kialakítani. És sokszor a konyhában van helye az étkezésnek is. Figyelembe kell venni mindazt a sok funkciót, amit mi magunk a konyhánktól elvárunk, hogy betölthesse a megfelelő szerepét. A konyha kialakításában pedig minden családtag, kicsitől a nagyig számít.


Funkcionalitás és ergonómia

Ha kizárólag egyedül használunk egy konyhát, akkor is át kell gondolnunk, mi mindent teszünk benne ahhoz, hogy a helyiség funkcionalitása a lehető legjobb módon valósulhasson meg.

Milyen ételeket készítünk általában, milyen eszközöket használunk hozzá a leggyakrabban, hogyan, milyen testtartásban végezzük a különféle munkafázisokat, miként kényelmes nekünk?

Ülve pucoljuk a krumplit, de állva szeleteljük a zöldségeket? Naponta használjuk a turmixolót, de a húsdarálót csak évente kétszer vesszük elő? A konyhában isszuk meg a reggeli kávét vagy a nappaliban? 

A főzésen kívül mi történik még a konyhában? Hol tartja például a szakácskönyveit, azok is a konyhában vannak?

Ezeket a kérdéseket a család összes tagjának fel kell tenni, ha nem egymagunk vagyunk egy konyhára. Még a legkisebb is számít, hiszen egy édesanyának nem mindegy, hogy csak a tekintetét kell felemelni a kavarandó étel felett, vagy pár lépést kell tennie ahhoz, hogy lássa a pihenőszékben nézelődő babáját, vagy segítse az iskoláskorú gyermekét a leckeírásban.

Ha többen vagyunk a háztartásban, akkor az ergonómia tervezésekor fontos, hogy mindenki igényeit figyelembe vegyük. Kicsiét és nagyét egyformán.

Mire gondolok? Képzeljék, nálam nincs olyan mosogatás, hogy ne vizesedjen át a ruhám a hasamnál. A másfél méteres alacsonyságommal mindig neki kell dőlnöm a mosogató széléhez ahhoz, hogy kényelmesen elérjem a mosogatótálcát. Vagyis alacsonyabb pultra lenne szükségem. Ugyanakkor van olyan magas családtagom, akinek mindig be kell hajolnia a felső szekrények alá, ha látni akarja mit főz, hogyan mosogat, mert egyébként a feje egy szintben lenne a felső szekrényekkel. Ha nem vigyázna még be is verhetné magát.

Vagyis a funkció és a biztonság szempontjából fontos az ergonómia, valamint a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény közötti szabad átjárás. 

Konyhatrend 2023-ban

Talán, mert annyi nehézséget éltünk meg az elmúlt években, és mert pont, hogy azokon a területeken vagyunk kénytelenek anyagilag visszafogni magunkat, ami az életminőségünket, a hangulatunkat emelné fel, kapnak a nem életfontosságú termékek játékosságot, finomságot és egyre hangsúlyosabb színeket.

Ez alól a konyhabútorok, a konyhai eszközök, textíliák és kiegészítők sem kivételek. Hódít a nyolcvanas évek csillogása mellett a pasztell, babaszínek is.

Újdonság, hogy miután megszoktuk, eltűnik a konyhai szőnyeg, és egyre több teret kapnak az olyan fenntartható konyhák, amelyeknek alapanyagait szén-semlegesen, klímabarát anyagokból és megoldással gyártottak. 

A modern konyha egyszerre hangsúlyos és minimalista. Az egyszerű, magasfényű ajtókat vagy a bársonyos és matt felületeket megbolondítják egy kis egyéniséggel. Például hangsúlyos színű konyhai kisgépekkel, szokatlan mintájú tapétával vagy képekkel a falon. Ennek a stílusnak fontos anyaga a valódi fa, amelynek egyedi szerkezete meleget ad a modern konyhának. Még akkor is, ha színre van festve.

A klasszikus, hagyományos konyha ma modern megközelítésben tiszteli a hagyományokat. Az új technológia, a modern megoldások a funkcionalizmust növelik, ugyanakkor a külső megjelenés hagyományos marad. A valódi fa a klasszikus konyha alapeleme.

Ha a konyha elrendezése egysoros

Az egysoros elrendezés egyértelműen a kicsi, illetve az amerikai konyhák sajátja. Gyakran ez az egyetlen megoldás, ha nincs elegendő tér. Itt a helyiség egyetlen falát hasznosíthatjuk, erre az egy falra kerül minden: a munkalap, az összes konyhaszekrény, a polcok, és a konyhai berendezések, így kerülve el a zsúfolt hatást. Az egysoros konyha akkor hatékony, ha minden funkció közel van egymáshoz.

A rövidebb egysoros konyhánál nehézséget okozhat, hogy elegendő helyünk legyen az élelmiszer és a konyhai eszközök tárolásra. Az alsó szekrénysor mellett itt nagy szerepet kapnak a felső szekrények, melyek akár a mennyezetig is érhetnek. Ha van elegendő hely a plafonig, akár dupla szekrénysort is alkalmazhatunk. Vagy ha egysoros a felső szekrény csinos dobozokba pakolhatunk még a tetején. 

Bár az egysoros konyha kicsinek számít gyakran, előnye, hogy épületgépészeti kialakítása a többi konyhai elrendezéshez képest jóval egyszerűbben megoldható. 

A tárolást, amennyiben van hely, egy kisebb középre helyezett konyhaszigettel, keskeny polcos pulttal vagy étkező asztallal egészíthetjük ki. Ami körül a család is helyt kap, enni, olvasni, rajzolni, tanulni. 

Ami még érdekes, hogy ennél a megoldásnál az az egy fal, amin a konyha halad, az nagyobb figyelmet kap, mint más konyhakialakításoknál a több és nagyobb falfelület. Éppen ezért fontos jól bánnunk vele. Vagy a bútor legyen hangsúlyos, vagy a fal. Akár erős színekkel vagy mintákkal is játszhatunk. 

Konyha elrendezése kétsoros avagy párhuzamos megoldásban

Kétsoros avagy párhuzamos elrendezésűnek nevezik azt a konyhai beosztást, amikor a falak és rajta a bútorok egy keskeny folyosóvá választják ketté a konyhát. A leggyakrabban társasházi lakásokban figyelhetjük meg ezt az elrendezés. Itt a téglalap alakú helyiség két hosszanti oldalán nyúlnak el a konyhapultok, míg a falak rövidebb oldalának egyikén a bejárati ajtó, a másikán pedig az ablak található.

A kétsoros avagy párhuzamos konyha a háziasszonyok és a séfek kedvence. A szemközti falakat a lehető leghatékonyabban lehet berendezni. A mindkét oldalon kialakítható munkafelületeken zökkenőmentesen lehet dolgozni. Az étkezőasztal pedig a bútorsor végére helyezhető.

Fontos, hogy legalább 130 centiméter legyen a távolság a két párhuzamos munkafelület között, hogy ne legyen túlzsúfolt a tér. Amire érdemes még odafigyelni, hogy a munkafelület, a tűzhely, és a mosogató inkább csak az egyik falra kerüljenek, hogy hatékonyan tudjunk mozogni a konyhában. Vagyis ne kelljen hosszan cikázni a két oldal között.

Ez a megoldás akkor különösen jó, ha többen mozgunk egyszerre a konyhában, mert kevésbé zavarjuk egymás tevékenységét. 


Az L konyha kialakítása

Az L-konyha kiváló megoldás egy közepes méretű helyiségben, ahol a konyha több tároló- és munkafelületet kap. Az L konyhának akkor igazán funkcionális az elhelyezése, ha a bútorok két falon egymás mellett vannak.

Ennél a kialakításnál nem szükséges egy oldalra tenni a legfontosabb munkafelületeket, ellenkezőleg, ergonómiailag helyesebb, ha azok egymással szemben, háromszöget leírva állnak. A konyhai háromszög igazán praktikus, nem véletlenül szeretik olyan sokan.

Az L konyha egyik végén vagy akár a közepén is van lehetőség ebédlőasztalt vagy konyhaszigetet elhelyezni, ami egy népes családban kimondottan hasznosnak bizonyul.

U alakú konyha kialakítása

Az U alakú konyha kiváló konyhaforma egy tágas helyiségben. A bútorok három falat is betöltenek, a szomszédos falak pedig két, jól kihasználható sarkot is adnak. A gyakran ablakos falat viszont takarékosan kell berendeznünk, hogy megőrizzük a fény- és térérzetet. Az étkezőasztal az egyik hosszabb falnak lehet a folytatása, így funkcionális egységet alkothat az egész konyha.

A két hosszabb falfelület rengeteg lehetőséget és szinte végtelen tárolási kapacitást nyújt. Ha van elegendő helyünk akkor az U alakú konyhában is jól tud jönni egy konyhasziget, ami köré a család is vígan telepedhet.

Elárulom, az én konyhám is hasonló, több, mint L alakú, de nem is teljesen U alakú, inkább egy egész téglalap, aminek egyik hosszabbik oldalán van a „bejárat”. Az ablak előtt pedig nem az étkező asztal, hanem a konyhapulton a dolgozó sarkom lett kialakítva, itt írom ezt a cikket is. Miközben mellettem rotyog a tűzhelyen az ebéd. 

Forrás és fotók: ITT és  ITT