A 200 első randi című sorozatra érdemes odafigyelni. A főszereplője, Luca nem átlagos lány. Több annál. Vicces, szerethető, kitartó, elfogadó. Érdemes figyelni, hogyan viszonyul az emberekhez. Tanulhatunk tőle.

De mit tanított nekem Luca? Tényleg: mit is? Mindjárt kitérek erre is. És hogy ki is Luca? Elég, ha csak annyit mondok, hogy egy harmincas, bohókás lány, aki vágyik arra, hogy szeressék és elfogadják. A párját keresi, és mivel elképesztően ügyetlenül választ, ezért elég nehéz helyzetben van.

De fogadott az anyjával, hogy amikor a húga, Zita férjhez megy, akkor ő a szerelme oldalán megy el a lakodalomba. Zita pedig már jegyben jár, így nincsen sok ideje. Tehát Luca a másik felét keresi.

Luca akár a barátnőnk, kedves ismerősünk is lehetne. Olyannyira hétköznapi hős. Mintha igaz sem lenne. Vicces és okos. Kedvesen bumfordi. És nem tökéletes. Molnár Luca nem akárki. Ő a 200 első randi című sorozat főszereplője (Gáspár Kata meggyőzően formálja meg a karaktert). Ahol minden részben az ő csetlőbotló pasivadászatát követhetjük nyomon.

És ez a hajsza egyáltalán nem unalmas, mert közben még tanulni is lehet Lucától.  Még úgy is, hogy a pasivadászat háromgyerekes anyaként és feleségként távol áll tőlem. Ha kellő komolysággal figyeljük a történéseket, láthatjuk, hogy ez a sorozat komoly témákat is feszeget. Bevallom, meglehetősen kedvelem Lucát. Talán mert minden bénázásával együtt olyan valódi. Jó nézni, ahogyan az emberekhez viszonyul. Talán ez a legfőbb ereje.

A sorozatról egyébként már a tavalyi startolása után írtuk. Akkor is szerettük (kritikánkat ITT olvashatja).

Helyén kezeli az anyját

Minden egy talán meggondolatlan fogadással kezdődött. Luca édesanyja, Ildikó (Pápai Erika alakításában) nem tipikus anya. Egyáltalán nem kedves karakter. Ha akarjuk, mondhatjuk rá, hogy mérgező szülő. Sajnos ezen nincsen mit szépíteni. Szavakkal, megjegyzésekkel bántja a lányát.  A súlyát, a kapcsolati státuszát illetően, kritizálja a pasiválasztását, az öltözködését, a viselkedését. Nem hangzik jól egy anyától.

Az nézőként is feltűnik, hogy már a sorozatot indító fogadás is igen súlyos problémát vet fel anya és lánya között. Ildikó valami olyasmibe hajszolja a lányát, ami számára fontos, ahogyan ő szeretné látni Lucát (lefogyva, egy férfi oldalán). A tét Luca nagymamájának a háza. Valami olyan, ami Lucának kiemelten fontos, ezért  érthető, hogy mindent megtesz érte.

Luca ennek ellenére igyekszik a helyén kezeli anyja viselkedését. Amennyire egy ilyen helyzetben lehetséges megértő és elfogadó. Erős és független, és nagyon jól tudja, hogy az anyja viselkedése – még ha borzasztóan bántó is – nem ellene irányul. Ildikó sokkal inkább saját magából indul ki, saját magával lehet problémája, amelyet a lányára vetít ki.

Tapasztalhatunk hasonlót a való életben is, és ilyenkor nem nagyon más megoldás, ha nem akarjuk végleg megszakítani a kapcsolatot a szülővel, mint elfogadni a helyzetet, és a helyén kezelni. Éppen, ahogy Luca teszi, amikor jelzi az anyjának, hogy most bántja a megjegyzéseivel, és jó lenne, ha abbahagyná.

Mit tanít még nekem Luca?

Luca egy kemény csaj és nagyon jellegzetes. Ami a szívén, az a száján. A sorozatban egy rádióban dolgozik a délelőtti műsorban, mint a műsorvezető, s legfőképpen a párkapcsolatokat boncolgatja. Van is miről beszélnie, ugyanis mindig a saját randijaiból indul ki. Ezekből pedig akad bőven. Minden második, harmadik, de legalább ötödik részben új jelölt tűnik fel Luca oldalán.

Ebből következhetne az, hogy Luca könnyű préda, aki belemegy minden kapcsolatba, csak legyen valakije. Nehéz kérdés a magány, az egyedüllét. Ha nem tudjuk megosztani valakivel a mindennapokat. Lucát valószínűleg ez is vezérli a párkeresésben, nem csak kizárólag a nagymamája házát, és anyja elismerését szeretné megnyerni. De nem mindenáron.

A keresgélés, és az újabbnál újabb pasik inkább azt fejezik ki, hogy Luca nem elégszik meg akárkivel. Ez pedig mi, ha nem erény és követendő? Könnyen nyit mások felé – annak ellenére is, hogy már sokszor csalódott –, el tudja engedni a számára nem megfelelő férfit. Egyedülálló nőként mindez nehéz lehet, de Luca mer segítséget kérni. Először is életvezetési tanácsadóhoz, coach-hoz jár (akit a sorozatban Őze Áron alakít).

Ő ugyan nem ad konkrét válaszokat, de segít Lucának megtalálni a megoldást. Kettőjük beszélgetését mindig érdeklődéssel hallgatom, mert vicces és életszerű. És hát igen, nyilván arról szól a sorozat, hogy Lucának minél több randija legyen (a film címéből kiindulva legalább kétszáz), ezek a találkozások mindig valami újat hoznak el a lány életébe, ezáltal ő is fejlődik.

Például amikor összeismerkedett egy profi bowling játékossal, Kristóffal. S hiába érezték mindketten, hogy ez komolyra fordulhat, de a fiú állást kapott Amerikában, így el kellett válniuk. Hiába fájt Kristóf távozása, annak reményében szakítottak, hogy ennek így kellett történnie. Luca tud nevetni saját magán, ugyanakkor komolyan kezeli a kényes helyzeteket.

Luca, a legjobb barát

Kényes helyzetből is akad jó néhány a sorozatban. Így történhetett meg, hogy Lucát a sors – és egy társközvetítő vállalkozás – egy szélhámos drogkereskedővel, Szabival hozta össze. Őt a kommandósok Luca lakásáról vittek be a rendőrségre, a lánnyal együtt. Luca érthetően dühös volt a társkeresője, így élő adásban fakadt ki: hogyan történhet meg ilyesmi egy ilyen kaliberű vállalkozással?

Luca mer kiállni az igazságért és az elesettekért, még ha ezért haragosokat is szerez magának. A fenti történetben például a társközvetítő vállalkozás vezetőjét haragította magára, aki cselszövéssel addig mesterkedett, míg Lucát fel tudta használni a saját érdekeinek megfelelően. Vagy egy másik részben biztatta a szenvedélyét feladni készülő mesterszakácsot, Jamie-t a folytatásra. Luca barátnak is kiváló, mindig lehet rá számítani. A sorozatban Bencével (Járai Máté) elválaszthatatlanok.

Ott vannak egymásnak a nehéz pillanatokban (párkapcsolati problémák, nehezen induló, betarthatatlan diéta, munkahelyi és családi gondok) éppúgy, mint a poénkodásban. Remek példa ők ketten arra, hogy férfi és nő között létezhet igaz barátság (mellékszál ebből a szempontból, hogy az egyik fél meleg karaktert játszik). Ha kell, együtt falnak fagyit, és szavakkal, öleléssel támogatják egymást.

Luca elfogadó karakter. Félixszel (Kékesi Gábor) – aki a sorozat indulásakor plátói szerelme – régi barátok. Félix nem egyszerű eset. Falja a nőket, olykor önző, tudálékos, de mégis szerethető. Luca elfogadja Félixet olyannak, amilyen. A hibáival együtt kedveli, és ha valami butaságot követ el, azt is nyíltan megmondja neki.

Luca kitartó és képes a fejlődésre, amelyet többé, kevésbé a sorozatban is képesek szemléltetni. Egyre inkább kiáll a véleménye mellett. S már nem hord olyan borzasztó ruhákat, mint a sorozat indulásakor. Luca egy rendkívül szerethető lány, akiben sokan magukra ismerhetnek. Mit tanított nekem Luca? Ha hibázik, elbotlik, feláll, és megy tovább. Vállalja önmagát. Ha mást nem, legalább ezt érdemes megtanulnunk tőle.

Fotó: YouTube