A legtöbb újságcikk a nőkről szól, pedig a férfiak sem kevésbé fontosak. Ám, míg a nőket könnyebb szóra bírni, addig a férfiakat nehezebb. De mi most megpróbáltuk a lehetetlent. Férfiakat kérdeztünk arról, milyen manapság férfinak lenni, milyen nehézségekkel küzdenek, milyen és mekkora elvárások rakódnak rájuk, hogyan élik mindazt meg? Mi az, amiről nem szól a fáma, és miért nem beszélnek a problémáikról, lássuk, hogyan vélekednek a férfiak:

Válaszok a 45-55 év közötti korosztálytól


Tibor: Alapértékek mentén

Tibor haikuit korábban már bemutattuk az oldalunkon. (Itt érhetőek el) Az a szépség és szeretet, ami a költészetéből árad már önmagáért beszél. Elárulja, verseit talán annak is köszönheti, hogy olyan alapértékek szerint igyekszik élni, mint például a becsületesség, emberség, felelősségvállalás, eltökéltség, hit és hitelesség, higgadtság, humor, hűség, megbízhatóság, tisztelet és őszinteség. És még sorolhatná.

Arról, hogy szerinte milyen ma férfinak lenni így válaszolt: – 2010-ben tudatosan függetlenítettem magam minden kiszolgáltatottságtól, kötöttség alól, majd 2015-ben családfőként a piszkos anyagiakat, mint például a tulajdonjogot is hivatalosan elrendeztem – kezd a történetébe.

Tibor jelenleg, ahogyan ő fogalmaz, éli az életét, és nincs az az Isten, aki ezen változtatni tudna! – Soha nem voltam parazita, mindenért keményen megdolgoztam. Nő, soha nem hagyott el, hacsak azt én nem akartam. Nyitott szemmel és füllel járok és azt tapasztalom, hogy egyre nehezebb a férfiak élete, és az igazi alapértékekre, egyre kevesebb ember ad. Nagy a feszültség, sok a gyűlölet, az erőszak… és a viselt álarc és páncél, egyre vastagabb. Nincs ez így jól, de ez van – válaszol a kérdésre, milyen ma férfinak lenni.

 

Jácint: A fejekben van a rendetlenség

Jácint tizedik éve vállalkozó, a Napsugár Étkezde tulajdonosa. – Az első öt év katasztrofális volt. Össze kell fognom az egész vállalkozást személyzeti-, vendég- és árukérdésekben, pénzügyi területen. Mellette ott van a gyakorlati része: a konyha, az ételek, az árak. És nekem is van családom. A lányom, aki huszonéves, de velem él, még tanul, és van barátnőm. Rakódik rám teher bőven – sorolja. Ugyanakkor elmondja, hogy három-négy éve letett minden megfelelési kényszert, egy éles váltással.

Amiben nagyon sokat segített egy pszichiáter barátja. – Eleinte ez nekem ciki volt, de mégis elmentem hozzá, mert éreztem, hogy valami nem stimmel velem. A lehetetlen helyzetekben pánikroham tört rám. Levert a víz, leizzadtam, a meghülyüléstől való félelmen is átestem. Egzisztenciális téren rossz gondolataim voltak. Mi lenne akkor, ha velem bármi történne? Majd rájöttem, hogy nélkülem is működne a világ. Azóta nem szenvedek, elengedtem a nehézségeket – avat be a részletekbe.

Milyen ma férfinak lenni kérdésre Jácint négy éve még rávágta volna, hogy nehéz. Ma már úgy gondolja, minden agyban dől el:  – A fejekben van a rendetlenség.
Jácint realista, nem egy álmodozó típus
, hiszi, hogy vagy úgy gondolunk magunkra, hogy sikeresek vagyunk, amiért teszünk is, vagy ellenkezőleg rágódunk, tipródunk és azzal be is vonzzuk a rosszat. Jácint az előbbit választotta.

Válaszok a 35-45 év közötti korosztálytól

Szabolcs: Férfinak lenni és támaszt nyújtani 

Szabolcsot a péntek esti vacsorakészítés előtt értük el telefonon. Elsőre mondott igent a kérdésünk megválaszolására, mégpedig azért, mert hűséges olvasónk. – Minden tiszteletem a nőknek, nekik nehezebb – kezdi Szabolcs – a férfiak nehézségeiről valóban keveset lehet tudni. Hogy miért? Válaszként a magam példáját tudom mondani, én soha nem panaszkodom. Lehet ezt nevelték belém. Én azt vallom, hogy ha egy férfi, párkapcsolatban él, és abban megtalálja a jó dolgot, akkor onnantól kezdve ő a támasz. Vagyis innentől kezdve a férfi nem panaszkodik, hanem támaszt ad. És a nő az, aki támaszkodik rá, és ha kell akkor panaszkodik. A férfi meg egy lelki szemetesláda-szerű (mondja mosolyogva – szerk.megj.) Én inkább adok.

A közgazdász szerint, napjainkban azért nehéz a férfiaknak, mert nagyon nagy rajtuk a nyomás. – Ha én támasz szeretnék lenni reggel, délben, este, hétköznap és hétvégén, akkor nyilván nyújtanom kell a családom felé azt a biztos egzisztenciát, ami egyik oldalról támaszt jelenthet számukra. A másik oldalról tekintve, én sosem voltam az a férfi, aki elvárta, hogy a párja mindent egyedül csináljon meg otthon – meséli magáról tovább. Ezért Szabolcs, ha kell akkor porszívózik, elmosogat vagy éppen vacsorát csinál.

Az egzisztenciális és lelki biztonságot nehéz most megteremteni, legalábbis azt a fajta biztonságot, amit én szeretnék nyújtani. De mégis hangsúlyozom, nem könnyű férfinak lenni, de tényleg minden tiszteletem a nők felé, mert én azt látom a környezetemben lévő nőkön, hogy nekik még mindig nehezebb egy fokkal, mint nekünk férfiaknak. Mert kimondva vagy kimondatlanul mégiscsak jó érzés úgy hazajönni, hogy készen van a vacsora, tiszta a lakás vagy nem kell még a gyereket elvinni edzésre, mert elvitte anya. Benne van, hogy nekünk férfiaknak ez jól esik – vallja be őszintén Szabolcs.

Zoltán: Egyensúlyra törekedve, egy több ezer éves könyvvel

Zoltán meglátása szerint a társadalmi „progresszió” a nőket a férfiasság, a férfiakat pedig a nőiesség felé tolja.  –Évezredeken át megkérdőjelezhetetlen pillérek bontódnak le, és kezdenek új tartalommal megtöltődni. Ilyen például a munka világában való helytállás, a szülői szerepek, a neveléssel kapcsolatos felelősségek átrendeződése, társadalmi felelősségvállalás. Ebben vannak pozitív irányok, például, hogy nem csak az anyuka feladata a gyereknevelés és a házimunka. Ugyanakkor az egyenjogúság jegyében a nőknek szerintem többet kell vállalniuk a munka és az önmegvalósítás tekintetében, mint az természetes lenne. Tehát a véleményem, hogy ezek a folyamatos  eltolódások mindkét fél számára megnehezítik, hogy jól érezzék magukat a saját „bőrükben” – vezeti fel a nonprofit szektorban dolgozó irodavezető. Zoltán véleménye szerint, ebből a szempontból mindenképpen kihívást jelent megélni a helyes férfi szerepet.

– Tapasztalatom szerint, semmivel sem vagyunk keményebbek a nőknél, sőt. Mégis a társadalmi nyomás azt követeli, hogy mi fedjük el az érzelmeinket, kétségeinket, nehézségeinket. Nem helyes. Sokat küzdöttem vele, míg rájöttem, hogy mindkét fél számára, illetve a házasság, család számára is építőbb az érzelmi transzparencia. Én abban lavírozóm, hogy egyszerre tudjak értéket képező módon jelen lenni a család életében, illetve tudjam betölteni azt a küldetésemet a munka világában, amit Istentől kaptam. Hiszem, hogy ebben van egyensúly, de folyamatos döntéseket igényel. Az egóm, a kényelmem, a lustaságom sokszor közbeszól – fogalmaz.

Zoltán szerint, az anyagi biztonság megteremtése egyrészt egyszerű. Ha az igényeinket megfelelő szintre lőjük be, akkor nincs gond. Másrészt nehéz, mert a világ ezt a szintet folyamatosan felfelé húzza. – Néha olyan dolgokért dolgozom, melyeket önző vágyaim vagy a megfelelési kényszer szül. És ezek a rossz döntések bizony viszik az időt és az energiát. Viszont azt látom, hogy soha nem látott mennyiségű erőforrás áll a rendelkezésünkre, nekünk férfiaknak: könyvek, szakirodalmak, előadások, online és digitális eszközök, alkalmazások – árulja el magáról. Zoltán hozzáteszi, persze ezeket sem könnyű szűrni.

– Számomra, egy több ezer éves könyv a Biblia is egy nélkülözhetetlen segítőtárs, az eligazodásban – fedi fel a titkát. Mindezeket figyelembe véve úgy összegzi, hogy nem könnyű túlélni és betölteni helyesen a szerepeinket a család kontextusában, de az értékes dolgokért minden korban meg kellett küzdeni. Ha pedig esetleg többet küzdünk, a kincs is értékesebb lesz.

Laci: Nem lenne a másik oldalon

A raktárosként dolgozó Laci szerint az, hogy nehéz-e manapság férfinak lenni, az nézőpont kérdése. – A napi munkát tekintve sok az elvárás. Főleg fizikailag fárasztó. Ahogy öregszem, egyre inkább. Ez nehéz. De ez csak a dolgok fizikai oldala, amivel én igazán sokat nem foglalkozom azon kívül, hogy elfáradok benne – vezet be az életébe Laci. Elárulja azt is, hogy a munka-karrier kettős számára mindig csak másodlagos kérdés volt az életében.

Az elsődleges dolog viszont az már más, sokkal fontosabb, derül ki: – A legfontosabb nekem egy évvel ezelőttig az a nem egyszerű kihívás volt, hogy párt találjak magamnak egy válás után. Ha az ember komolyan-komolyat keres, ez nem egyszerű dolog – avat be a tapasztalataiba.

Szerinte a párkeresők között sok olyan nő van, aki csak unatkozik, vagy nem tudja mit akar. – Aki meg nem ilyen, onnan is hiányozhat az a „valami plusz”, mindkét oldalról akár. Ez is nehéz – árulja el nekünk Laci. Aki egy éve találta meg a párját, akivel azóta igazán boldogak. Néhány hónap múlva összeházasodnak.

Elmeséli: – Az első dolog nálam most az, hogy szeretném őt boldognak látni, boldoggá tenni. Úgy érzem, mindig őt kerestem. A legnagyobb félelmem az, hogy egy reggel felébredek s kiderül, hogy álmodtam az egészet. Ez is nehéz.
Laci szerint mindenkinek a saját oldala a nehezebb, azt jobban látja, ismeri. Úgy véli, minden relatív. – Felelősséggel gondolkodva férfinak lenni nem egyszerű sokszor. De bevallom, nem próbálnám ki a másik oldalt – szögezi le Laci.


Válaszok a 25-35 év közötti korosztálytól


Dani: Vállalja, hogy nem macsóként gondolkodik

Daniról, azaz @danovskynk gyümölcs és zöldségözönjéről az Instagramon, korábban ITT írtunk. Tudjuk róla, hogy párjával gyermeket várnak, így Daninak is feltettük a kérdést, amire így válaszolt: – Úgy gondolom, manapság egy férfinak bátornak és kitartónak kell lennie ahhoz, hogy felvállalja és végig vigye azt, amit és ahogy vélekedik a világ dolgairól. Dani szerint a társadalmi beidegződések, a szokások és a divat annyira befolyásolják a mindennapjainkat, hogy aki kicsit is kilóg a sorból, vagy másképp gondolkodik, cselekszik, azt különcként bélyegzik meg, összesúgnak a háta mögött.

– Éveket töltöttem azzal, hogy a társadalom elvárásai szerint cselekedve megteremtsem magam körül azt a hátteret, amely a szerencséseknek szinte az ölükbe hullik, mások pedig keményen megküzdenek érte, hogy a jövőjük majd biztos alapokon állhasson. Be kellett látnom, hogy ez a mai világban nekem túl sokáig tartana és ahelyett, hogy követném ezeket az elérhetetlen normákat, évekig nélkülöznék egy jövőbeli jobb élet reményében, inkább a magam képére formálom a világot, de legalábbis a környezetemet – árulja el Dani.

Hozzáteszi, szerinte a karrier azoknak való, akik ragaszkodnak ahhoz, amit megmondanak, belénk vésnek, hogy így, vagy azt KELL csinálni a sikerért. Dani szerint nem árt, ha mindig felfelé tekintünk, de azt úgy kell tenni, hogy a lelkiismeretünk közben tiszta maradjon.

– Most várjuk első gyermekünket, már most tudjuk, hogy ki fogunk lógni a sorból, mert karrier és pénzügyi szempontokat figyelembe véve én maradok otthon a babával. A párommal öt év van közöttünk. Úgy gondolom, hogy a lelkiismeretem tisztaságát figyelembe véve már 30 éves koromra elértem azt, amire azt mondom, hogy büszke vagyok, csináltam szép és hasznos dolgokat, sok embernek segítettem és egy picit jobbá tettem a világot.

Ennél magasabbra nem vágyom, inkább szélesíteném a látóköröm, ezért váltok majd. A párom karrierje még csak most kezdődik, így minden szempontból win-win helyzet alakult ki – vázolja életük egyik legfontosabb döntésének az okát.

Elárulja azt is, hogy vannak félelmei, milyen világra hívnak életre egy kis lelket. A világ élelmezése, az ivóvíz, a globális felmelegedés kapcsán vannak aggályai. A félelmei arra sarkallják, hogy cselekedjen, kiálljon és hallassa a hangját, a gondolatait, még akkor is, ha azok más, mint a nagy átlagé és emiatt egyesek elfordulnak tőle.

– Az ilyesmi inkább női dolog, mert a normák szerint a férfi dolga a család ellátása. A férfit a sport, az autók, a műszaki dolgok érdeklik, hogy macsó külsőt teremtsenek, kondizzanak és drága cuccaik legyenek. A külsőségek csak külsőségek. Én vállalom az eltérő gondolkodásomat, mert boldog akarok lenni és egy szép, biztonságos világban élni, ezt kívánom a leendő gyermekeimnek is. Ezért maradok kitartó és erős – zárja le Dani a kérdést milyen ma férfinak lenni.

István: Jól kihasználni az adottságainkat

István úgy véli, jó dolog férfinak lenni, nem csak manapság, hanem úgy általában is. – Bár a nők azt szokták mondani, hogy pasiként sok minden könnyebb, például párt találni, karriert építeni, mint nőként boldogulni – kezdi az értékesítő. Szerinte pedig attól függ mindez, hogy ki mennyire éli meg jól, és a szó jó értelmében használja ki jól férfi vagy női létét azaz, hogy mennyire találja meg a saját maga útját a rendelkezésére álló lehetőségei segítségével. A lehetőségek között sorolja példaként a neveltetést, az anyagiakat és az egyéb emberi kapcsolatokat.

– Hiába van egy csúcs szuper termékünk, ha nem tudjuk „eladni” a hasznosságát a lehetséges vevőnek és/vagy nem is tudjuk, hogy miért is jobb a mi termékünk a többi piacon találhatókhoz képest – hozza fel ezt a hasonlatot az értékesítőként dolgozó István. Véleménye szerint, először is tisztába kell kerülni azzal, hogy kik vagyunk, mit akarunk és hogyan akarjuk elérni a meglévő lehetőségeinkből a céljainkat akár férfiként, akár nőként. Ha ez megvan, akkor véleménye szerint, a férfi férfiként, a nő pedig nőként megtalálja a helyét a saját környezetében.

Dani: A nő mellett lehet igazi a férfi

Az informatikusként dolgozó Dani szerint jó dolog férfinak lenni. – Szeretek az élet különböző területein férfiként viselkedni. Például, ha lecsavarhatom a befőttesüveg kupakját, ha segíthetek egy nehéz csomag cipelésében egy lánynak, vagy levehetem a legfelső polcról a tányért az anyukámnak – árulja el. Dani szereti, hogy nem fázik 5-10 fokban pulóverben sem, míg a lányok már dideregnek a nagykabátban. Szereti kinyitni az ajtót a lányok előtt, udvarias és kedves lenni velük, illetve szeret udvarolni, ha van kinek.

– Párt találni sajnos nem könnyű, mert néha úgy érzem, hogy a lányok egy része inkább fiú szeretne lenni, szeretne irányítani. Van fiú, aki ilyenkor papucs lesz, más belemegy a vitákba, és van aki egyszerűen odébb áll, és próbál olyan lányt keresni, aki örül annak, hogy ő lány, és nem akar fiú lenni, nem akar irányítani – árulja el nekünk a tapasztalatait.

A karrierépítésben szerinte mindkét nemnek meg vannak a maga nehézségei. Attól viszont nem fél, hogy egy párkapcsolat/házasság tönkretenné a karrierjét, vagy nem tudna a kapcsolat miatt „kiteljesedni”. – Szerintem egy nő mellett lehet valaki igazán férfi. Egy párkapcsolat nem hátráltat minket, inkább szárnyakat ad nekünk férfiaknak – jelenti ki.

Fotó: Unsplash