Vágódeszkát feltehetőleg nem vásárolnak túl sűrűn a háziasszonyok, még akkor sem, ha időnként illik lecserélni azokat. Amikor mégis újat vételeznek, akkor miért is ne olvasnák el a vágódeszka használati utasítását? Különösen akkor, ha másfélét vásároltak, mint korábban. Például fát, a törhetetlen üveg, a tartós műanyag vagy a rozsdamentes acél után.

A fa eszközökről és bútorokról mindannyian tudjuk, ápolni lenne hasznos azokat ahhoz, hosszú életűek maradjanak. Akar egy vágódeszkát is, amit a higiénia miatt, olykor tényleg nem árt lecserélni. Még úgy is, hogy külön használunk egyet a zöldségeknek és külön a gyümölcsöknek, megint másikat a hagyma aprítására, ahogyan külön egyet a húsokhoz, és továbbít a halak szeleteléséhez. Azaz van minimum öt vágódeszkánk.

A hagymának és a halnak azért kell külön-külön másik, mert egyikük sem finom illatú. A zöldségnek és a gyümölcsnek azért jó másik, mert többnyire más jellegű ételbe rakjuk azokat, a húsnak pedig azért, mert a nyers hús tartalmazhat olyan baktériumokat, amiket nem tanácsos egy helyen aprítani azokkal az ételekkel, amiket nyersen fogyasztunk. Egyébiránt a sajtoknak sem ártana egy külön vágódeszka, a kenyérfélékről meg már említést se kell tennem, tehát immáron már legalább hét darabról beszélünk.

Ekkora vágódeszkalétszám, egyetlenegy háztartásban pedig már felkiáltójelesen vonja maga után a fenntartható konyha problematikáját, vagyis, tényleg jó lenne az aprító eszközök jó állapotát minél tovább megőrizni, hiszen se fából, se műanyagból, de még üvegből és acélból sem jó, ha újabb és újabb szemetet gyártunk, még akkor sem, ha azok újrahasznosíthatóak.

Vagyis, ha van használati utasítása az újonnan vásárolt fa vágódeszkának, akkor tartsuk be azt, ami rá van írva. Azaz: „A nedvességgel és a szennyeződésekkel szembeni hatékonyság növelése érdekében a vágódeszkát be kell kenni olyan olajjal, ami érintkezhet élelmiszerrel is. Ilyen például az ásványi vagy növényi olaj. Olajozd be a deszkát egyszer, hagyd hogy az olaj felszívódjon, majd töröld le a felesleget. Ismételd meg a kezelést huszonnégy óra múlva.”

A vágódeszka ápolására is int még az utasítás, emígy: „Tiszta ruhával töröld át a deszkát vagy kefével óvatosan súrold át, ne áztasd a vágódeszkát, és ne hagyd hosszabb időre vízben. A deszka megrepedhet, óvatosan szárítsd a vágódeszkát, de ne használj magas hőmérsékletet a száradás gyorsítása érdekében. A felület ápolása érdekében közepes szemcséjű dörzspapírral töröld át a deszkát és olajozd be újra.”

Nem olyan bonyolult mindez, ezt elismerhetjük. Ugyanakkor, ha ennyi minden feladat és elővigyázatosság van egy vágódeszkával, nem nehéz belegondolni, mennyi gondunk lehet egy húsdarálóval, egy sajtreszelővel, egy gyümölcspépesítővel vagy egy vajtartóval. A fiam miután elolvasta a fa vágódeszka fent leírt használati utasítását, akkor azt mondta, nem is olyan könnyű az élete egy nőnek. Vagyis egy háziasszonynak. 

Fotó: Caroline Attwood Unsplash