Szeretjük az állatokat, különösen a gyerekeink. Igaz, nem tartunk itthon háziállatot – egyelőre –, időről időre költöznek be különböző élőlények a lakásba. Bizony, az otthonokban megjelenő, mondjuk úgy, hogy kártevők is azok. Érdekes, valamiért soha nem így gondolunk rájuk. Természetesen igyekszünk megszabadulni tőlük. Még ha ők is állatok. Most az aszalványmolyokról lesz szó. Akik jönnek, ha hívjuk őket, ha nem. Esznek, jól érzik magukat. De a jó hír, hogy megszabadulhatunk tőlük. Tapasztalatunk van már a témában – sajnos. Molyirtásnál van lehetőség átismételni ezeket a tudnivalókat. Mert bármikor szükség lehet rájuk.

Már megint a molyok! Azok az aprócska, nagyjából egy centiméteres, barnás, csíkos repkedő lepkék, akik általában valahol a lakás élelmiszerraktárai körül legyeskednek. Bár nálunk repkedett már aszalványmoly (biztosan nem ruhamoly volt, felismertem) a lakás felső emeletén, a hálókban is. Mit kereshetett ott? Talán eltévedt.

A jó hír, hogy a kifejlett molyt könnyű elkapni. Akár a két összecsapott tenyerünkkel megsemmisíthetjük, vagy ha a falon tanyázik, még könnyebb dolgunk van. Csak odacsapunk, és kész.

A rossz hír, hogy a falon foltot hagy (a moly szárnya porzik, de inkább ez, mint hagyni tovább repülni). És ahol egy moly van, ott lesz több is. Én azért csapkodom őket, ha meglátom. Nem szeretem őket.

Tenni kell valamit: halványsárga kukac a falon

Ez a történet most úgy kezdődött, hogy újra aszalványmolyokat találtam a lakásban. Vagyis nem pontosan. Az egyik, lakásban található tárolónk falán és a plafonon a tipikus halványsárgás – szerintem viszonylag gyors mozgású – kukacok kúsztak felfelé a plafon irányába. Merthogy az aszalványmoly esetében ez is jellegzetes, és könnyen felismerhető. Pláne, ha már tudjuk, hogyan néz ki.

Azonnal elkezdtem gyorsan átnézni a területet. Tudtam jól, hogy a kukacok jelenléte nem jelent túl jót. Sőt, aszalványmolyok esetében ez a legrosszabb, ami történhet.

A korábbi tapasztalatom szerint egy-két molylepke jelenléte a lakásban nem jelent semmit. Ahogyan fentebb is írtam, az emeleten, távol az élelmiszertől is többször láttam már aszalványmolyt. Ez a lepkefaj is berepülhet az ablakon.

Tapasztalatom szerint ez általában hűvösebb időben, ősszel, tavasszal fordul elő. Ezeket könnyedén elkapja a molyirtó csapda, és a molynak nincsen ideje elszaporodni. Aszalványmoly csapda tekintetében nem használtam még jobbat a Bábolna Bio szexferomont tartalmazó irtójánál, amelyet tényleg érdemes kitenni oda, ahol élelmiszert tárolunk, és kéthavonta cserélni. Egyértelműen mutatja a fertőzést azzal, ha tömegével ragadnak bele a molyok.

Sajnos előfordulhat, hogy eleve fertőzött élelmiszert viszünk haza. Természetesen nem látjuk, és erről senki nem tehet. Ha egy otthoni kamrában így elszaporodhatnak a molyok, akkor képzeljük el, mennyi lehet belőlük egy hipermarket raktárában. Abban biztosak lehetünk, hogy ott vannak. Én már élelmiszerüzletben is csaptam le elém repülő aszalványmolyt. Nem bírtam ki.

Élelmiszer tárolás kontra aszalványmoly

Tehát tapasztalatom szerint a kukac a legveszélyesebb, mert azt bizonyítja, hogy a moly elszaporodott az otthonunkban, és ott jól érzi magát. Erről ír weboldalán a kártevőirtásra szakosodott Abatox is.

A lárva láthatóan felfelé, a melegebb pontok felé kúszik. Amikor az elmúlt hetekben megláttam az első kukacot, naponta többször is körbenéztem a kamrában. Ha láttam egy példányt egy zsebkendővel, papírtörlővel azonnal megfogtam.

Voltak olyan napok, amikor három-öt kukacot is megsemmisítettem így, aztán volt néhány kukacmentes nap, majd újra másztak felfelé. A kamránkban mindig ott van a szexferomonos csapda, de most valamiért kifejlett példányt nem fogott meg.

Molyok szempontjából nehezítő körülmény, ha a lakásban több (kisebb) élelmiszertároló is található. Legalábbis, nálunk így van. Kicsi a lakás, túl sokan vagyunk, nem gondolták jól át az épület tervezését, így nem terveztek elegendő tárolási lehetőséget – az ok már mindegy. A lényeg, hogy a lakás több pontján is tartunk tartós élelmiszereket.

A teákat és a fűszereket máshol tartjuk, ahogyan a kibontott tésztákat, csokikat, a bontatlan konzerveket, szörpöket is. Míg a kávékapszulák szintén máshol vannak. És van egy kisebb lakáson kívüli tárolónk is. Ha az egyik terület fertőzött, akkor a többi nem biztos, hogy az. Ahol kukacok másznak a falon felfelé, vagy a plafonon, ott kell azonnal cselekedni.

Ilyenkor a szakemberek is a fertőzött terület teljes átvizsgálását ajánlják, és ezt tapasztaltam én is. Az egyik megoldás, ha kidobunk mindent. De nagyobb háztartásokban – mondjuk úgy, ahol gyerek(ek) is van(nak), ez szinte lehetetlen. Túl sok a felhalmozott élelmiszer, óriási pazarlás.

Észlelés után góckutatás

Mit tehetünk? Az Abatox szakemberei is az észlelés utáni legfontosabb lépésként javasolják felkutatni a gócot. Mert mindig van egy kiindulópont, ahonnan a fertőzés elindul. Ezen a ponton még mondhatjuk azt is, hogy a molyfertőzés megfigyelése és tanulmányozása tulajdonképpen nagyon érdekes, és a többi fertőzés tejedéséhez hasonló jelenség, amelyet most testközelből, a saját otthonunkban figyelhetünk meg. A valóságban a megfigyelésre alapozhatunk, és ha tudjuk, hogy mit is kedvelhet annyira az aszalványmoly, hogy oda petézik.

Saját tapasztalatunk: a lárva átrágja magát a nejlonzacskókon, a bontatlanon is. Jobban szereti az édesebb élelmiszereket, mint a kávé, kakaó, tea, csokik, gabonapehely. Viszont kedveli az erősebb ízeket is, mint a különféle fűszerek. Polgár Ági szerzőtársam például a csilipehelyben találta meg a fertőzési gócpontot. (Az ő korábbi tapasztalatait az aszalványmolyról ITT olvashatja.)

Nagycsaládosként a tartós élelmiszerekből, illetve a nagyobb, ezáltal nehezebb, jobban fogyó élelmiszerekből (szörpök, üdítők, különféle konzerv alapanyagok, májkrémek, lekvárok) bespájzolunk. Egy korábbi molyfertőzés alkalmával találtam lárvára utaló jeleket a lekváros üveg fedelet mentén, hiába volt az visszacsavarva.

A különféle magok, hüvelyesek is a moly-lárva kedvencei lehetnek. Mindig vannak nálunk kibontott termékek is, amelyeket ritkán használunk, és külön tárolóban nem is tudnám elhelyezni, mert egyrészt mindenből egy kicsi van, és több különféle termékről van szó. Mint tortilla kagyló, kuszkusz, amaránt, lenmagliszt, chiamag.

Bevallom, hogy ez utóbbi molyfertőzés alkalmával nem voltam eléggé körültekintő. Ugyan az első komolyabb átvizsgálás alkalmával több dolgot is kidobtam, ami gyanúsnak tűnt és már régóta bontva volt. Találtam is a jellegzetes, fonalas darabkákkal fertőzött zsemlemorzsát. Természetesen ment a szemeteszsákba, majd a kukába egyenesen a bontott kuszkusszal, lisztekkel és a régóta őrizgetett, bontott csokikkal együtt.

Molyok ellen teljesen ki kell üríteni a kamrát, le kell takarítani a polcokat és mindent alaposan át kell nézni, szanálni mielőtt visszapakolnánk

Molyok a kamrában, de már csak volt

Ez a fonalas maradvány mutatja egyébként, hogy a termékben kukac járt. Azt hittem, vége. De nem így volt. Nem volt más választás, mint teljesen kipakolni a fertőzött tárolót, hogy csak a falak és a polcok maradjanak. Mindent áttörölni, egyenként átnézni, amit kipakoltunk.

A mindennapi, kisebb helyet foglaló, vagy kifejezetten drága alapanyagok (nálunk a rizs, tojáspótló por, lenmagliszt, vöröslencse, kukoricakeményítő) azonnal mehetnek a hűtőbe, mélyhűtőbe.

Mint utólag kiderült, egy apró tálkát hagytam figyelmen kívül, amiről azt hittem, üres. Mandula és néhány szem aszalt áfonya árválkodott a tálban és a zacskóban, természetesen nyüzsgő lárva tenyészettel együtt. Tulajdonképpen maradék, de a molynak hosszú időre elegendő, főúri lakoma.

Esetünkben tehát tényleg volt egy aktív góc, ahonnan a mellette közvetlenül található zsemlemorzsába átfertőződött a kukac. Nevében a neve – az aszalványmoly az aszalványt kezdte felfalni. Ez nem is lehetett volna ennél egyértelműbb.

A korábbi tapasztalataim alapján a többször használt, bontott élelmiszert (lisztek, búzadara, kakaó) már régóta visszazárható üvegtartóban tárolom. A még bontatlan terméket tárolása a kérdéses. Talán a felhalmozás elkerülése lenne erre a megoldás. Ez egyelőre nálunk, a család létszámát figyelembe véve nem megoldott.

Az biztos, hogy a kamralakó aszalványmoly bármikor megjelenhet otthonunkban. És ha az ember egyszer aszalványmolyt, még inkább kukacot talál az otthonában, utána még jó ideig figyeli a plafont és a falakat. Mert a molyt száműzni nem lehetetlen, de elég sok munkával jár. De legalább tiszta lesz a kamra.

A Bábolna Bio szexferomonos molycsapdáját már jó ideje használom. Ez mutatja a fertőzést.

Forrás: ITT
Fotó: A szerző