Minél többet szeretnénk tudni valamiről, annál körültekintőbben érdemes annak utánanézni. Még akkor is, ha pont a minimalista stílusról van szó. Az egyszerű és letisztult szemléletmódról. Magunkon. A közvetlen környezetünkön. Az otthonunkon. A minimalista életszemlélet teljesen elragadhatja az embert, annyira, hogy teljesen beleveti magát az elsajátításába. Mélyen. Mert látványszinten nem elég. Felületesen nem lehet minimalizálni. Szóljon ez az írás a minimalista szemléletről. Picivel bővebben mintsem röviden. Azoknak, akiket ez érdekel, mert a minimalista lét nem mindenkinek tetszik, sőt!

A minimalista életformáról egyszerűen és velősen nem lehet szólni. Mert ahhoz, hogy elérjünk egy letisztult, egyszerűen felépített és könnyen fenntartható állapotot, ahhoz meg kell szüntetni mindent, ami bonyolult, sok, felesleges és nem hosszútávra szól. Párhuzamosan pedig rendszereznünk kell a gondolkodásunkat és a cselekvéseinket. Ez pedig nem megy egyről a kettőre. Jól, nem.

Legyen szó a külsőnkről, a ruhatárunkról, egy helyiségről, az egész otthonunkról, a teljes életünkről. A minimalista tér eléréséhez – ha csak nem született minimalisták vagyunk – át kell konvertálnunk magunkban mindent. A minimalizálás egy folyamat, és nem úgy működik, hogy mindent kihajítunk, megszüntetünk ami sokká, tarkává, kuszává teszi az életünket, vagy ami nem fenntartható. Lépésről-lépésre egyszerűsítünk. Már ha valóban ezt szeretnénk. Mert a minimalizmus nem mindenkit hoz lázba, sőt! A minimalizmushoz vezető úton vissza is lehet fordulni. Mert van, akinek a sok a szép, az otthonos, az élhető.

Egyszerűsíteni lépésről-lépésre

A minimalista életmód gyakorlása csupán divatból nem működik. Akarni kell. Így kell tudni gondolkodni. Egyszerűen. Bármennyire is tetszik a letisztult élettér az önmagától nem alakul ki, és nem elég hozzá csak egyszer rendet rakni és megszabadulni a felesleges holmiktól.

A minimalista otthonokban kevés a bútor, vagy legalábbis nincs több, mint amire szükség van. Minden friss és élénk, csak annyi a szín, ami plusz barátságot visz a steril fehér, szürke, bézs, púderrózsaszín világba. Némi barna, némi fekete, némi türkiz, lila vagy éppen okker. Kinek mi tetszik. De csak óvatosan, egy-egy darab erejéig. A minimalista szakértők szerint három, egymással harmonizáló színnel jó dolgoznunk.

A minimalista térben csak olyan tárgyak vannak jóformán (elől) amiknek van valamilyen funkcionalitása: a vázában virág van ,vagy gyűjtünk benne valamit, például gyertyákat, amiket később meggyújtunk, vagy a borosüvegek parafadugóit, amit később felhasználunk, készítünk belőle más használati tárgyat. Tálak, amibe kulcsok, mobilok, olvasószemüveg kerül, vagy az esti mozizás idejére popcorn. De inkább mártogatós zöldség és taco valamilyen szósszal, hiszen fő az egészség és a fenntarthatóság. Mert a minimalista élet és a fenntarthatóság kéz a kézben jár.

A minimalizmust elérni nem egyszerű dolog. Vagy a kezdetektől nem halmozunk, vagy ezentúl átgondoltan vásárolunk, mellette pedig elkezdünk minimalizálni: szanálni, eladni, elajándékozni, lecserélni, esetleg kidobni. Na meg elrakni. Mert a minimalista gondolkodás nem feltétlenül azt jelenti, hogy saját magunk ellenségeként még azoktól a hétköznapi tárgyaktól is megszabadulunk, amire egyébként gyakorta szükségünk lenne. Hanem azt jelenti, hogy megfelelően tároljuk azokat. Vagyis eldugjuk. Nem marad a szemünk előtt, hanem gondosan a helyére teszünk mindent, mert a minimalista gondolkodás szabályok és rend nélkül nem megy. A minimalista megoldás egyenlő a renddel. Nem a látszólagos, hanem a valóságos renddel.

Minimalista tér mögötti rendszerezettség

Nemrég kaptam egy YouTube videóajánlást a mys-ről. A mys nem más, mint a svéd hygge (erről írtam a Lagom Neked Magazinban ITT és ITT) A videóban egy svéd nő mutatja be, milyen az ő minimalista otthonában a mys.

Benitta Larsson otthonában többnyire minden fehér vagy natúr, esetleg barna beleértve a macskát is – a barna szőrű cica töri meg a minimalista egyszerű megjelenését. Na meg a másik macska, amelyik fekete.

Fontos, hogy a szinte steril, mégis nagyon otthonos lakásban nem látni nyomát a cicáknak, mert Benitta Larsson folyton takarít, pakol és rendszerez. Van olyan vlogposzt amiben pont a macskaalmot tisztítja ki. Nem is akárhogyan. Szerintem kevesen takarítanak olyan alaposan macskaalmot, mint ő. Benitta eszméletlenül precíz, már több mint tíz éve lakik az új otthonában, amiben láthatóan mindennek már saját helye van. Aminek meg nincs, annak új gazdát talál.

Ami nem is olyan nehéz Benittának, mert egy olyan stockholmi társasházban lakik, ahol a szeméttároló helyiségben polcokat állítottak fel a lakók, azoknak a még jó minőségű használati tárgyaknak, amiktől meg szeretnének szabadulni, de másnak még jó lehet a szomszédságban.

Az is segítség, hogy Svédországban valóban van lehetőség szelektíven gyűjteni a szemetet, gyalogosan is bejárható távolságon belül találhatunk konténert a használt ruháknak, a színes üvegeknek, a fehér üvegeknek, a papírnak és egyébnek.

Benitta elvált, a válás előtt egy irdatlan nagy házban lakott a férjével és fiával, ahol folyton átalakított, felújított valamit. Benitta most egy sokkal kisebb, de csillogóan fehér, hívogató, makulátlanul tiszta otthonból vlogol. Jóformán minden tisztító-, és kozmetikai szer flakonjáról leszedi a címkét, így minden egyszínű, többnyire fehér. Ezen én nem lepődtem meg, magam is csinálom. Jobban tetszenek a natúr flakonok. Alkoholos filccel írjuk rá mi van benne.

Benitta néprajzot tanult, hosszú éveken át dolgozott kirakatrendezőként. Több mint öt éven keresztül vezetett egy sikeres, angol nyelvű napi blogot, a Chez Larssont, aminek középpontjában a szervezés, a barkácsolás és a skandináv életmód állt. Szakmailag is ért a harmóniához. Mert a minimalizmus ellenére a svéd nő otthona igazán mys, azaz kellemes, lakályos.

Egyszerűen és rendezetten családilag

Minimalistának születni kell, és könnyebbnek tűnik, ha egyedül vagyunk rá, vagy a velünk élő társ is az egyszerűségben, letisztultságban, rendezettségben és fenntarthatóságban gondolkodik. Gyerekek mellett szerintem a minimalista életforma jóval nehezebb, de nem lehetetlen. Amennyiben a gyerekek egészen kicsi koruktól fogva erre vannak szoktatva: nincs felhalmozás, mindennek helye van, fenntarthatóságban gondolkodunk és folyton takarítunk. Ami alól a gyerekek szobája sem kivétel.

Hasonlóan, mint Jacqueline-k minimalista és rendkívül funkcionális brooklyni lakásában, ahol minden a kicsi térre van tervezve. A hálószobában a franciaágy nappalra fel van a falhoz hajtva, hogy nagyobb legyen a tér. A gyerekek ágyával sincs ez másként. Ahogyan a játékaiknak is vannak különböző dobozaik. Tény, hogy nincs rengeteg játékuk. Jacqueline íróasztala teljesen üres, csak az van rajta, amit éppen használ, amire nincs szüksége az visszateszi a szekrénybe. Róluk a Brit+Co médiavállalat blogolt, ők kimondottan az olyan kreatív nőket, mint Jacqueline, segítik céljaik elérésében különféle oktatási és szabadidős programokkal. A minimalista léthez fontos a kreativitás.

A háromgyermekes floridai család Armsteadék otthona nem olyan steril, mint Benittáé, de négy év rendszerezés után már ők is elmondhatják, hogy minimalista otthonban élnek. Négy év alatt rengeteg holmitól szabadultak meg, és aminek csak lehetett megtalálták a helyét. Például a nappaliban nem tárolnak játékokat, és arra különösen figyelnek, hogy a nagy családi kanapén rend legyen, mert amikor rendetlenség volt rajta és körülötte, már kerülték a helyiséget és nem töltöttek ott közösen időt. Ahogyan azt is szem előtt tartják, hogy az ebédlőasztal mindig rendben legyen, ne legyen mindennek a tároló helye.

Minimalista életünk címen vlogoló család nem kertel, gyakran beszélnek a rendteremtés nehézségről, de arról is, hogy hosszútávon így egyszerűbb élniük öttagú családként. A szülők Carleen és C‘Jon vlogposztjaiból kiderül, hogy a lányuk Mina beszédkéslekedése indította el őket ezen az úton. Gyermekeik Mina, Vicky és Legend már ebben a minimalista stílusban nőnek fel. A vlognak az is a célja, hogy hozzájuk hasonlóan gondolkodó családokat ismerjenek meg.

Márpedig a letisztultsághoz mindenki kell

Az Armstead család azért hatékony a minimalista környezet kialakításában, mert mindketten konszenzus törekednek rá, ahogy a Fülöp-szigeteki származású Jen és finn férje is. Ők eleve közösen alakították ki otthonukban a minimalista stílust. A 37 éves Jen belsőépítészetet tanult, hat éve szeretett bele a jógába, áprilisban az írta az egyik Instagram posztjában, hogy azon gondolkodik jógatanár lesz. Minden jóga előtt átöltözik, és minden alkalom után a leterített szőnyegét a helyére teszi vissza. Mert a rend mindenek előtt van.

Jennek és férjének ‒ akinek a neve nem derül ki a néma, csak feliratos vlogból‒ tényleg nagyon letisztult és rendezett lakása van. A videókon átjön, hogy egyszerű életet élnek: átgondoltan vásárolnak bútort, használati tárgyakat, élelmiszert és ennek megfelelően főznek. Láthatóan minőségi és inkább drágább berendezési tárgyaik, konyhafelszerelési és elektronikai cikkeik vannak, de semmiből nem halmoznak fel. Jen szinte mindig pont annyit főz, ami kettejüknek elég. Amit különösen jó volt felismernem másban, mert magam is ilyen vagyok, általában annyit főzök, amennyi egy étkezésre elég. Reggelire általában valami süteményt vagy édes ételt esznek, és naponta több alkalommal isznak kávét. Mindig máshogyan. Jen vlogcsatornájának nevében is benne van a kávé szeretete: Kahvihuone8487 a finnül Kahvi+huone magyarul kávé+szoba szavakat jelenti. Miközben néztem őket gyakran eszembe is jutott, hogy olyan szép kávékat fogyasztanak, mintha egy kávézóban lennének. Mindennek megadják a módját, annak ellenére, hogy minimalisták.

Ahogy láthatjuk, a minimalista környezet elérése nem lehetetlen családban sem, de tény, hogy ehhez egyezőség kell. Benitta Larsson így fogalmazott egy alkalommal: ‒ Lelkemben mindig is minimalista voltam, de míg házasságban éltem sok kompromisszumot kellett kötnöm a férjemmel. Ő azt élvezte, hogy körülötte dolgok vannak, amikhez jobban ragaszkodott, mint én. Amikor elváltunk, a rend mellett döntöttem. Az elmúlt 10 évben egyre jobban letisztultam, mert úgy érzem, egyre kevesebb holmira van szükségem.

A fenntarthatóság nem kérdés

A minimalista élettér fenntartása csak tudatossággal megy. Benitta a minimalizmus ellenére szeret alkotni, felújítani és átalakítani, egyik vlogjában megmutatta hogyan tart rendet a lakásában, a tárolójában is, amiben sokféle ragasztó, festék, papíranyag és szerszám van: ITT nézhető meg. 

A rendrakásban az Ausztráliában élő Reynard Lowell is élen jár. A piacelemző szakember YouTube videóiból kitűnik, hogy a minimalista életmód nem csak a nőknek lehet a sajátja. Reynard 60 másodperc című videójában megosztott néhány egyszerű, egyperces szokást arról, hogyan tartsuk otthonunkat tisztán és egyszerűen néhány egy-egy percet igénylő rutinnal. Az ausztrál férfi otthona is letisztult mégis lakájos, mindennek, de mindennek van hely benne. Amire meg nincs szüksége azt egy adománykosárban gyűjti, hogy később másoknak adományozza, ajándékozza őket.

A fenntarthatóság több szempontból is kérdéses. Vannak olyan minimalisták, akik szerint a drága műszaki berendezések és bútorok nem összeköthetők a minimalista léttel, mert szerintünk az egyszerűbb és olcsóbb lehet csak minimalista, míg mások szerint nem az ár, hanem a minőség a meghatározó. Ha pedig a minőség éppen együtt jár azzal, hogy valami drága, akkor is inkább kevés, de magas minőségű, hosszan használható dolgokat vásárolnak, hogy azokkal is csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. De nem minden esetben. Ez is fontos, hogy a vásárlást mindig tudatosan intézik. Reynard a minimalista öltözködésnél hangsúlyozza, a drága ruhák nem feltétlenül jelentik a minőséget.

Benitta, az Armstead család, Jen és Reynard is megmutatja a kapszulagardróbját. Megtudjuk mennyi ruhájuk, cipőjük és táskájuk van. Vagyis a minimalistán élők gyakran kapszulagardróbbal rendelkeznek. Reynard szerint a kapszulagardrób könnyen kialakítható az alábbi színekkel: fekete, fehér, szürke, bézs és sötétkék színekkel, illetve ezek árnyalataival. Tanácsa szerint ruhavásárlásnál győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott darab viselhető-e legalább három ruhával a meglévő ruhatárunkból. Továbbá azt is kiemeli, hogy az éghajlatnak megfelelő ruháink legyen. Na igen, nekünk magyaroknak ez nem könnyű, mert itt négy évszaknak megfelelően kell tudni öltözködni. Viszont az talán segít bennünket a vásárlásban, ha követjük a példájukat és beszerzünk ha még nincs nekünk egy fehér sneakers cipőt, mert az egyikőjük minimalista gardróbjából nem hiányzott. Mert minden más színhez passzol.

És legvégül a leggyakrabban feltett kérdés és a válasz a minimalista stílusról: Miért fehér minden minimalista otthon? Benitta válaszával egyetértve én is így válaszolok: talán azért, mert a fehér nyugodt légkört teremt, márpedig a minimalista stílus nem csak arról szól, hogy kevés holmink van, hanem arról is, hogy kizárunk mindent, ami túlságosan élénkítő és zaklató. A fehér és a semleges színek egésze segíti megnyugtatni az embert, az otthon így egységes képet nyújt és nem egy-egy darabot belőle. A fehér uralta tér nem jelenti azt, hogy nem fér be egy-egy szín a minimalista stílus életébe, belefér, de csak pár dolog erejéig, pont annyira, hogy azok plusz színt, érzelmet hozzanak, és ne elvegyenek az életünkből.

Forrás:  ITT  ITT  ITT
Fotó: Max Vakhtbovych