Sok mindenben kellett döntést hoznunk, és még nincs vége a sornak. A húsvét pillanatokon belül itt van a nyakunkon, ideje lenne elkezdeni felkészülni rá. Gondoskodnunk kell a sonkáról, a locsolkodó löttyről, és a tojásról is, mégpedig több szempontból. Számolnunk kell azzal a mennyiséggel, ami együtt fő a füstölt sonkával, hogy átvegye annak a markáns ízét. Szükséges tojás a süteményekhez, édességekhez is, a húsvéti dekorációhoz, na meg a hímes tojásokhoz. A lehetséges mintákban segítünk most.

Eldönteni idén hogyan díszítsük ki húsvétkor a tojásokat, legalább annyira markáns kérdés, mint karácsonykor az, hogy milyen színűre díszítsük a fenyőfát. A tojásfestés persze a lakásdekorálásán túl, egy olyan kézműves foglalkozást és kikapcsolódást is jelent, ami hozzásegíthet bennünket az ünnepre való hangolódáshoz.

Hagyományos húsvéti tojás

A húsvéti dekoráció meghatározó eleme a tojás. Kosárban, barkán vagy aranyágra aggatva, az ablakban sorakozva, külön-külön tojástartókba csücsültetve, koszorúba rakva.

A míveléshez a tojás többnyire a tyúkketrecből érkezik, de a liba, kacsa és a törpetyúk tojása is festhető, és önálló dísz lehet a fürjtojás is, ami a világ számos pontján különleges csemegének számít, hazánkban is.

A tyúktojást a tradíciók és a könnyebb felhasználás érdekében érdemes festés-írás előtt megfőzni, de ha szeretnénk hosszabb időre megőrizni, akkor szúrjuk ki, fújjuk ki a tartalmát és mossuk át a tojást. A kifújt, festett hímes tojások akár éveken át is szépíthetik az ünnepeinket, már ha nem törjük el azokat.

A hagyományos míves tojás a legtöbbünknek a piros alapon fehér illetve tojás színű motívumos darabokat jelenti. A tojásminta kialakításának a technikája pedig megannyi féle lehet. Készíthetünk húsvéti piros tojást írva, batikolva, „növénnyel berzselve”, karcolva, vakarva-maratva, helyenként patkolva, kézzel karcolva vagy gravírozva, máshol ecsettel festve, manapság akár már pöttyözve, csíkozva, dekupázsolva, matricázva, csipkézve, textilbe csomagolva, festékkel szórva avagy fújva is.

A magyar néphitben gazdag hiedelemvilág kapcsolódik a piros tojás szimbólumához: a csíkménasági szóhagyomány szerint a piros tojáshéj Krisztus elhullatott vérét, a fehér (belső festetlen rész) pedig a verejtékét jelképezi.

A felsorolásból nem hiányozhat a csupán egy színre festett, nem díszített tojás. Ennek elterjedése és régisége kétségtelen. Az egy színre festett tojás csupán színe által vált jelentés hordozójává. Az Alföld nagy területén a piros tojásokat egyáltalán nem is díszítették.

Tojásfestésre az anilinfestékek elterjedéséig növényi festékeket használtak, berzsenyből állították elő a legkedveltebb piros színt, más színeket a környezetben gyűjtött növényi részek főzetéből, forrázatából. Leggyakrabban hagymalével festettek, de nyerhettek sárga színt a vadalmafa héjából, a bürökből zöldet, a lencse levéből kéket.

Tojásminta: Anyáról-leányra szálltak a minták

A Magyar népművészet a világon az egyik legősibb hagyományokkal rendelkezik. Ennek a kultúrának része a díszített tojás is. Őseink már a kereszténység felvétele előtt készítettek karcolt tojásokat. Ma is sokfelé ismerik a tojásírás hagyományát, ahány táj, ahány ház, annyiféle motívummal találkozhatunk. A sárközi, balatonfelvidéki, vasi, palóc, gömöri, baranyai, buzsáki, erdélyi, gyimesi, bánsági felsőtorontáli, morvai, szorbi hímesek – jellegzetes díszítményeikkel, ősi motívumaikkal.

A motívumok ritkán kerültek be a háztartási naplóba, inkább fejből idézték fel azokat az asszonyok, és adták át egymásnak. Az anyáról-lányra szálló mintáknak különféle jelentésük volt: a rontás elhárítására, az egészség megőrzésre, a betegség elűzésére, a termékenység varázslására, szerelmi vallomásra vagy éppen udvarlás elutasítására utaltak. De hordozhattak bölcsességeket, üzeneteket is.

A nagypénteken főzött és festett tojások egy részét közösen fogyasztotta el család a húsvéti asztalnál, a megmaradtakat pedig elajándékozták a keresztgyerekeknek, unokatestvéreknek és a locsolóknak.

Tojásminta: Választott már?
Szavak, pöttyök, vonalak, kockák, állatok, virágok, tárgyak, gyümölcsök, égi testek vagy éppen keresztény motívumok is díszíthetik húsvéti tojásainkat, pont úgy ahogyan szeretnék. Segítségként hoztunk pár megoldást képekben:

Képek: Canva
Forrás: Felhasznált szakirodalom: GYÖRGYI Erzsébet 1974 A tojáshímzés díszítménykincse. In Néprajzi Értesítő. LVI. 5-83.
ITT és ITT