A testedzés egyik legegyszerűbb formája a futás. Nem kell mást tenni, csak egyszer elindulni. Van, aki azonnal rákap az ízére, és szinte nehéz megállnia, másnak ösztönöznie kell önmagát végig. S távtól függően, akár e- kettő kedélyállapot között is ingadozhatunk.

Tehetünk a szórakoztató futásért? Persze! Ha már egyszer sikerült elindulni és felvenni a ritmust, tettünk is meg bármilyen rövidségű vagy hosszúságú távot legutóbb, ért bennünket esetleg valami rossz benyomás, legközelebb akkor is újra el kell indulni, nem beszélhetjük le saját magunkat az edzésről. Inkább alkalmazzunk apró trükköket ahhoz, hogy biztonságosan és jókedvűen rójuk a köröket.

1. Bemelegítés

Kihagyhatatlan. Fel kell a testünket készíteni az igénybevételre. A nyújtógyakorlatok felmelegítik az izmokat, a megemelkedett pulzusszám lendületbe hozz bennünket. Könnyebben futunk tőle és csökkentjük vele a sérülések kockázatát. Lehet előtte jógázni, vagy tornázni is. Hűvös, hideg időben (hamarosan megérkezik) használhatunk melegítőkrémeket is.

2. Fussunk társaságban a szórakoztató futásért

Ha unalmasnak érezzük a futást, akkor keressünk partnert hozzá. Kitűzhetünk közösen elérendő célokat is. Ha nincs kivel együtt futnunk, akkor beszélgessünk edzésen kívül szintén futó barátainkkal, ismerőseinkkel.

3. Iktassunk be szünetet

Futhatunk eleve ügynevezett repülőket is.  60-100 méter hosszan, erőlködés nélkül, lendületesen, majd 60 méter séta vagy könnyű futás következik. Ezt ismételjük akár 5-10 alkalommal is egymás után.  Amennyiben, nem szeretnénk repülőt futni, akkor a megszokott tempónk közé iktassunk be időközönként valamennyi sétát, vagy könnyebb kocogást. Nem ciki, nyugi! Sőt, kimondottan profinak tűnsz!

4. Futócipő

Nem ijesztgetés, de aki rendszeresen fut, annak bizony sérülhet a lábfeje, talpa. Kiszáradás, bőrkeményedés, vízhólyag. Elengedhetetlen egy jó futócipő. Vásárlásához mindenképpen kérjünk segítséget, főleg, ha nem tudjuk magunk eldönteni, hogy szupinációs cipő kell, mert a bokánk kifelé dől futás közben. Vagy pronációs, mert ellenkezőleg éppen befelé dől. Mindkettő, egy megfelelő cipő választással, kiküszöbölhető. Ám egy jó cipő, a puha zokni ellenére is szükségünk lehet vízhólyag elleni tapaszra és magas minőségű lábkrémre.

5. Legyünk csinosak is!

Nem kell költségekbe verni magunkat feltétlenül, de egy-egy stílusos futóruhát érdemes beszerezni. Teljesen más érzés egy futásra kifejlesztett speciális felszerelésben róni a kilométereket, mint melegítőben. Egyrészt jó érzés csinosnak lenni, másrészt, ha nem izzadjuk közben szét magunkat, a komfortérzetünk is emelkedik.

6. Tereljük el a figyelmünket

Ha fáradnánk, úgy érezzük nem bírjuk tovább, akkor lassítsunk, iktassunk be egy sétát vagy tudatosan tereljük el a figyelmünket valami másra. Tervezzük meg a másnapunkat, állítsunk össze egy bevásárlási listát, gondoljuk át hogyan oldunk meg egy munkahelyi kérést, vagy hogyan kérünk bocsánatot attól, akit ma megbántottunk. De törhetjük a fejünket akár azon, hogy kinek mit vásárolunk majd a születésnapjára, vagy karácsonyra.

7. A változatosság gyönyörködtett

Ahhoz, hogy a futás élvezhetőbb legyen válasszunk gyakrabban új útvonalat, vagy iktassunk be nehezítéseket. Lépcsőzzünk, vagy végezzünk guggolásokat, fussunk hegymenetben vagy éppenséggel lankán. A futás ugyan nem lesz ettől könnyebb, de szórakoztatóbb biztosan.

8. Hallgassunk zenét

Kapcsolhatunk rádiót is a szórakoztató futásért, de ha nem szeretnénk unalmas beszélgetésekbe botlani, vagy reklámblokkra izzadni, akkor készítsünk lejátszási válogatást magunknak. A youtube tele van futóknak szánt mix-szel.  A zene hatással van a hangulatunkra és így a teljesítményünkre is.

8. Figyeljünk a testtartásunkra

Tereli a figyelmünket az is, ha magára a futásra összpontosítunk. A helyes levegővételre, a testtartásra, a sebességre, a futólépések minőségére. Ne legyenek se túl aprók, se túl hosszúak a lépések. Fussunk nyugodtan, tartsuk a vállat lent, a kar ne mozduljon ki oldalra, húzzuk ki magunkat.

9. Használjunk futó appot

A futás nem feltétlenül jelent futóversenyt. Nem csak a maratonra hajtónak ér jegyezni az eredményeit. Egy előre beállított, alkalomról-alkalomra kitűzött kisebb cél is cél. Viszontlátni a teljesítményünket mindenképpen élmény és ösztönző erő! Egy jó mobilapplikáció nem csak a szórakoztató futásért, hanem sokkal inkább a hatékonyságért mutatja térképen a megtett távot, jelzi is azt kilométerenként, méri, átlagolja és jegyzi a sebességet, a lépésszámot, annak távolságát is. A PR-érték a legjobb időeredményünk, igenis örüljünk neki!

10. Levezetés

Az edzés után le kell hűtenünk a testünket. Levezetésként sétáljunk, és végezzünk rövidebb nyújtógyakorlatokat, mint bemelegítéskor tettük. Pihenjünk is egy pár percet ülve vagy még inkább a földön fekve. Adjuk meg a testünknek a lehetőséget arra, hogy visszaálljon a normál működésre.  Igyunk vizet!

10+1. Az egészségünk reflektorban

Amúgy is figyelnünk kell magunkra, de élvezzük azt, hogy az életvitelünk javítását most az edzéshez köthetjük. Fussunk tervezetten, edző, orvos vagy tapasztalt futó segítségével. Aludjunk mindig eleget, mert pihenni kell az edzések között is. Figyeljünk a táplálkozásra: szükségünk lesz a rendszeres sport mellett  több minőségi szénhidrátra, fehérjére, vitaminra és ásványi anyagra. Jól hangzik, ugye? Nem baj, ha egy héten csak kettő vagy három alkalommal van lehetőségünk futni. Örüljünk annak, ki ne hagyjuk, semmi pénzért sem!

Kép: www.pixabay.com