Nem egyetlenegy óra van, amit tölthetünk úgy, hogy éppen nem terheljük a környezetünket, a bolygónkat, de évente egyszer, március utolsó szombatján globálisan kapcsolhatunk le mindent hatvan percre. Ezen szerintünk gondolkodni sem kell, csak egyszerűen tenni. Idén ma, március 25-én este fél kilenc és fél tíz között kapcsold ki a mobilodat, számítógépedet, tévédet, kapcsold le a lámpát, és foglald úgy el magadat, hogy nem használsz áramot – ajánlja a WWF civil szervezet, amihez hatféle programötletet is kínál.

A Föld órája kezdeményezés Ausztráliából indult tizenhat évvel ezelőtt, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira hívja fel a figyelmet. A kezdeményezés évről-évre tágult a Földön, tavaly már kétszáz ország vett részt az eseményen, világszerte épületek, nevezetességek díszvilágítása kapcsol le március utolsó szombatján egy teljes órára.

A WWF, mint a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, az önkéntes akció mellett a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt ebben az órában, és arra buzdít, hogy csatlakozzunk mind magánszemélyként, mind településként az akcióhoz.

Idén, a Föld órája alkalmával hazánkban Budapest mellett csatlakozik még Bonyhád, Gyöngyös és Mezőhegyes, világszerte pedig többek között olyan nevezetességek sötétülnek egy el órára, mint az Eiffel-torony, a Sydney-i Operaház, a New York-i Empire State Building vagy a római Colosseum.


Hat elfoglaltság, hatféle módon eltöltött óra

A WWF, arra biztat, hogy adjunk egy órát a Földnek és magunknak is azzal, hogy olyan elfoglaltságot keresünk hatvan percre, ami a bolygónknak és saját magunknak is jót teszünk. Ehhez hat elfoglaltságot javasol, amit egyfajta kihívásként és vállalásként is felfoghatunk. A WWF a regisztráltak között hat WWF ajándékcsomagot sorsol ki. Az ajándékcsomagokban a nyertesek egy WWF-es pólót és vászontáskát, egy zero waste bevásárlózsákot, egy plüssállatot, egy pandás gyertyát és egy Our Planet – Bolygónk csodái című könyvet találnak. A játékszabályzatuk itt olvasható el.

Kulinárisan a Földért!

A WWF a Föld órája oldalán írja, a fenntartható életmódhoz sok esetben a gyomron át vezet az út. Javasolja, hogy ebben az egy órába dobjunk össze egy ínycsiklandozó fogást olyan alapanyagokból, amelyeknek kisebb az ökológiai lábnyoma, és kevésbé terhelik a bolygót!

Mi ehhez hozzátennénk, hogy természetesen olyan ételre érdemes gondolnunk, ami nem kíván plusz energiát, áramot. Tehát egy izgalmas saláta, egy sütést nem kívánó desszert, valamilyen szendvicskrém, vagy szendvics igazán ízletes lehet. Továbbá gondolkodjunk a szezonális alapanyagokban, például egy majonézes reteksaláta, egy körözöttes szendvics vagy a medvehagymás sajtkrémmel megkent croissant, pogácsa nagyon jó választás lehet, desszertnek pedig a kókuszgolyó, a keksztekercs vagy valamilyen joghurtos pohárkrém gyümölccsel.

Tarthatunk egy esti lépcsőház partit is, vagy gyertyafényes vacsorát is az asztal körül, vagy a verandán, teraszon, erkélyen.


Természettel a Földért!

Második lehetőség a kezdeményezésben, hogy ragadjunk sportcipőt, és menjünk a természetbe! Sétáljunk, kocogjunk, túrázzunk vagy mozogjunk bármit, a lényeg, hogy a szabadban tegyük. Ezt természetesen nem este fél kilenc és fél tíz között kell megejtenünk, hiszen akkor már sötét van, bár sétálni akkor is lehet. A nap bármely szakában végezhetünk olyan tevékenységet egy órán át, amihez nem használunk energiát.

A 60 perces szimbolikus sötétség azért is fontos, mert a hazai kistelepülések jelentős részén rengetegen küzdenek nap, mint nap energiaszegénységgel, ráadásul ezzel párhuzamosan az energiaválság hatására egyre többen használnak szilárd tüzelőt, melynek következtében az előző, hat évvel ezelőtti kutatáshoz képest a légszennyezettség mértéke nőtt hazánkban, derült ki a civil szervezett hazai friss felméréséből.

Könyvvel a Földért!

Ennél egyszerűbb megoldás nincsen mindazoknak, akik látása nem sérült. Vegyük elő a kedvenc vagy éppen a soron lévő könyvünket és hagyjuk, hogy elrepítsen a nyugalom szigetére! Ha tehetjük, osszuk meg mással is az élményt: olvassunk fel valakinek kedvenc olvasmányunkból. Könyv helyett választhatunk nyomtatott magazint is. Egy heti vagy havi magazin kínálhat egy órának megfelelőnyi érdekes olvasmányt.

Mozgással a Földért!

A WWF javasolja, szellőztessük ki a fejünket a szabadban! Biciklizzünk, fussunk, jógázzunk, tollasozzunk, zumbázzunk, kungfuzzunk vagy erősítsünk, a lényeg, hogy mozgassuk át magunkat. Amit akár este is megtehetünk egy tempós séta alkalmával fél kilenc és fél tíz között. Egyedül, családostul, barátokkal, vagy a szomszédokkal.

És már át is lépünk, az ötödik ajánlásba:

Társaságban a Földért!

Hívjuk össze a barátokat, a családtagokat, és töltsünk el egy órát beszélgetéssel, társasozással,  fényképnézegetéssel vagy bármivel, ami fontos számunkra és nem igényel áramot! Mi mondjuk: Akár elmehetünk szemetet is szedni.

Énidővel a Földért!

Az utolsó ajánlás, hogy önmagunkkal töltsünk egy órányi időt. Kapcsoljuk ki az elménket meditációval, merengéssel, elnyújtózással, a lényeg, hogy ne fogyasszunk áramot. Hunyjuk be a szemünket, vegyünk egy mély levegőt és keressük meg, mi az, amivel igazán fel tudunk töltődni!

Ehhez mi hozzátennénk, hogy amennyiben hittel élünk, imádkozhatunk is a Földért, önmagunkért, a családunkért, a szeretteinkért. A Bibliaolvasás sem kíván áramot, ha még napfényes időben tesszük.

Miért a Föld órája?

Mert miért ne? Miért ne állhatnánk meg hatvan percre, mindazért a szépségért, ami körülvesz bennünket? De mindez nem csak a Föld élővilágának páratlan szépsége és izgalmas sokszínűsége miatt érdekes. Saját egészségünk és megélhetésünk szempontjából is kulcsfontosságú. Az ökoszisztémák és élőhelyek teljes, összefüggő hálózata biztosítja az ivóvizet, a tiszta levegőt, a termőtalajt, az élelmiszerek és gyógyszerek alapanyagait és még sok más szolgáltatást, amelyek nélkül nem tudnánk létezni.

Az emberiség túlfogyasztása igen jelentős, csaknem harminc százalékkal több erőforrást használ fel, mint amennyit a Föld képes újratermelni, továbbá az emberi tevékenység mára drasztikusan megváltoztatta a földfelszín képét és a bolygónk éghajlatát. Ennek következménye, hogy az életünket támogató ökoszisztémák rendszer elkezdett összeomlani: egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás, a víz- élelmiszerhiány, zsugorodnak a jó minőségű termőterületek, emelkedik a tengervíz szintje és sokasodnak az intő jelek, amelyeknek hatását már emberek milliói érzik bőrükön. Ideje tennünk mindezek ellen, hatvan perc áram, üzemanyag nélkül igazán semmiség! A Föld a mi kezünkben van!


Forrás: WWF Magyarország: ITT és ITT