Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Ahogyan most is: Tudta, hogy az eper a kertészeknek szamóca? Elmeséljük, hogy is van ez. De csak röviden, velősen.

Szamóca vagy eper? A megfelelő válaszért felkerestük Bálint György gazda weboldalát, amit a kertbarátok és kollégák nem hagynak magára, feladatuknak tekintik, hogy a Gyuri bácsitól kapott tudást továbbadják.

Bálint gazda is sokszor szólt az eper-szamóca kálváriáról. Honlapján is több cikk szól erről. Innen tudjuk pontosan, hogy a botanikai névre hallgató gyümölcs körül tényleg nagy a kavarodás. Mert minden Fragaria botanikai névre hallgató növényt szamócának neveznek a kertészek, növénytannal foglalkozó szakemberek. Függetlenül attól, hogy kertben, cserépben ültettük mi el, vagy vadon terem az erdőben, az mind szamóca. Akkor is, ha nagy hegyes, vagy kicsi kerekded formájú. Az eper valójában az eperfa termése (színe alapján lehet fekete vagy fehér eper).

És, hogy még jobban megkavarjuk mi az olvasót, ehhez ráadásként hozzátesszük: a szamóca botanikailag a rózsafélék családjába tartozik. Kész káosz!

Az eperfa termése az eper lehet piros, ha nagyon érett már fekete vagy fehér

Az eper, ami szamóca

Az a szamóca tartozik a rózsafélék családjába, aminek ősét Amadée-Francois Frésier tengerész hozott 1714-ben Chiléből Európába. A hat hónapos hajóút alatt az öntözéséhez szükséges édesvizet pedig a matrózok ivóvízkészletéből spórolta el. Öt tő vészelte át az utat. Azóta pedig az eltelt két és fél évszázadban sok ezer szamócafajtát például erdei, muskotályos, csattanósat nemesítettek.

Május végén-június elején érik a napos erdőszéleken az élénkpiros gyümölcsű, illatos, zamatos erdei szamóca (Fragaria vesca), nagy örömet szerezve a kiránduló gyerekeknek. Olykor lehet azonban még találni különleges illatú, nagyobb szemű muskotályos szamócát (Fragaria elatior), sőt csattanó epret (Fragaria collina) is, amely utóbbi – leszakításkor – csattanó hangot ad.

Magaságyásban nevelgetve, de felfutatva is szamóca

A szamóca jövője az űrben

A  szamócának történelmileg rövid a múltja, gazdag a jelene és ígéretes a jövője! Kis helyet foglal, tápláló és ízletes, ezért vízkultúrában akár az űrhajóban is termelhető. A Purdue Egyetemen (Lafayette, USA) számos fajtát vizsgálva erre a célra a Seascape fajtát minősítették a legalkalmasabbnak, mert a termelése kevés energiát fogyaszt és kevés gondozást követel. Ez a folytontermő fajta hat hónapon át érleli a gyümölcseit függetlenül attól, hogy tíz vagy húsz órán át kap fényt. Tízórás megvilágítás esetén viszonylag kevés, de nagy terméseket érlel.

Az űrszamóca nagy értéke olvashatjuk, hogy kevés a hulladéka, ezért a fejes saláta, a hónapos retek és a paradicsom mellett vízkultúrában ideális növénynek látszik arra, hogy LED megvilágítás mellett az asztronauták is termelhessék.

Igazán megnyugtató hír, hogy a szamóca még az űrben is megterem!


Gyümölcs vagy zöldség?

Azzal, hogy a szamóca a rózsafélék családjába tartozik, máris felmerül a kérdés, mi is a szamóca? A Hobbi kertész oldalon találtunk választ: A szamócanövény a földön elterülő rozettát (tőlevél-rózsát) nevel, s indáival terjeszkedik. Az indákon új rügyek keletkeznek, illetve az indák földhöz érő része le is gyökeresedhet, új tőlevél-rózsát hozva létre: ezt ivartalan szaporodásnak neveznek a szakemberek.

Ha a kertészek a saját szemszögükből, azaz a termesztés oldaláról nézik a kérdést, akkor számukra a szamóca zöldség, hiszen a többi zöldséghez hasonlóan, lágy szárat nevelve a talaj közelében terem.

A fogyasztó szempontjából viszont édes, delikát gyümölcs. Mindezzel szemben a botanikusok azt mondják, hogy se nem zöldség, se nem gyümölcs, hiszen a szamócának nem a gyümölcsét (értsd: lédús, húsos magházát) és nem is a „zöld”-ségét fogyasztjuk.

Még ha kerekded és nagyok, akkor is szamóca, nem eper

Vers ás mondóka a szamócához

Végezetül pedig még egy vers ás mondóka is jöjjön a szamócáról. További eper információért pedig lépjenek, a forrásban megtalálható linkeken Bálint Gazda oldalára. És ne feledjék el, még Bálint Gazda is azt mondta,

Csokonai Vitéz Mihály: A szamóca

Kedves szamóca! téged
Én-én az istennek
S az istenasszonyoknak
Tennélek asztalára.
Sőt, csak beszélni tudnál,
És csókot adni mindjárt
Hasonlatos lehetnél
A Lilla ajakához.

Ismerik? A gyerekek pici ujjaival való játékos mondókát? Kezünkbe vesszük a kisgyermek kezét, és végig haladunk az ujjaink, megcsipkedve azokat:

Hüvelykujj: Eperfa
Mutatóujj: Megrázta
Középső ujj: Felszedte
Gyűrűsujj: Hazavitte
Kisujj: Ez a legkisebb, meg mind megette

Kínáljuk bármilyen néven, önmagában az igazi

Forrás: ITT és ITT és ITT
Fotók: Canva