Már tudjuk, hogy kik kaptak az idén az Oscar-díjat. Színészek, filmes szakemberek örülhettek a szobornak és az ezzel járó elismerésnek. Minden évben a mozi ünnepe az Oscar díjátadó. Miközben a díjazott alkotásokat valójában nem is láthattuk idén a mozikban. Természetesen számít, hogy ki nyer, és sokszor előre számítani lehet rá, hogy kik is lesznek azok. A filmipar is változik, ahogyan a nézői igények is. Mindenkinek legyen jó. Legalábbis az idén ezt láthattuk a díjátadó ceremónián. De vajon mindegyik díjazott filmet érdemes megnéznünk?

Az Oscar díjátadó mindig jelentős esemény Hollywoodban. Nagy ünnepséget rendeznek, együtt vannak a sztárok, akiket a nagy mozifilmekben láthattunk. Az idén ez is más volt. Több helyszínt vontak be, így is ügyelve arra, hogy minél kevesebb ember legyen jelen egyszerre zárt helyen. Voltak olyanok is, akik személyesen nem vettek részt, őket távolról kapcsoltak be, ha éppen meg kellett köszönniük, hogy díjazták őket.

Úgy hirdették meg az eseményt, hogy igazán családias hangulatú lesz, ami nekünk nézőknek is szimpatikus hozzáállás, hiszen láthattuk, hogy a sztárok is olyanok, mint mi. Ők is aggódnak, hogy merjenek-e esetleg tömegbe menni. Maszkban ülnek az asztaloknál, mint Frances McDormand. Vagy meglepetten csodálkoznak, mint Amanda Seyfried, hogy „emberek vannak mindenhol”.

Az idei gálán egyébként több ezer meghívott helyett csak alig nyolcszázan lesznek ott. De az Oscar 2021-ben mégsem maradhatott el. Mégis csak a filmet ünnepeljük ilyenkor.

 

Átalakulóban a filmipar

A filmeken van a lényeg. Amelyeket többnyire be sem mutathattak mozikban. Magyarországon legalábbis nem. Így sok nyertesről talán azt sem tudjuk kik ők, és melyik filmekben szerepeltek. Ez nem jó, mert igenis értékes alkotásokról van szó. Az is világosan látszik már a jelölésekből is, hogy a forgalmazó nem valamelyik Hollywood-i filmgyártó, hanem egy streaming szolgáltató. Ott mutatták be, nem is szánták moziba, és most őket díjazták.

Nem véletlenül írunk mi is a Szoknya és Nadrág Magazinban szinte csak Netflixes filmekről ajánlót. Átalakulóban lenne a filmipar? Már nincs is szükség mozira? Megszoktuk a mikróban pattogtatott popcornt és a kanapét?

El kellett fogadnunk nekünk nézőknek és a filmkészítőknek is, hogy a mozik – bár átmenetileg, de viszonylag hosszabb időre – bezártak, de legalább otthon mozizhattunk. Ilyen az Oscar 2021-ben. Olyan filmek nyertek, amelyeket vagy nem is ismerünk, vagy a kanapénkon ülve néztük meg.

És melyek ezek a filmek? A Netflix mondhatni tarolt az idei gálán, ami jelentős lépés a számukra a tavalyi évhez képest is. Netflixes háttérrel nyert a legjobb smink és a legjobb jelmez kategóriájában Ma Rainey: A blues nagyasszonya Viola Davis-sel és Chadwick Boseman-nal a főszerepben. Chadwick Boseman-nak ez volt az utolsó filmje, miután tavaly augusztusban elhunyt, őt jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában is.

Ez a film tipikus Netflix-mozi. Láthatóan nem nagy költségvetésű (például egyszerű helyszínen forgatták, de így is igyekszik elkápráztatni, ami a színészeknek hála sikerül is).

Tarolt a Netflix, ilyen volt az Oscar 2021-ben

A legjobb dokumentumfilm nyertese is Netflixes: Tanítóm, a polip, amely ugyan olykor didaktikusan mutatja be az ember és a természet kapcsolatát, egyszer mindenképpen érdemes megnézni. A legjobb élő szereplős rövidfilm Két távoli idegen jellegzetes 2020-as mű. Az időhurokba keveredett férfi többször újraéli, ahogyan az utcán bántalmazza egy rendőr.

Az alkotás George Floyd esetét helyezi a fókuszba, amelyről nem csak Amerikában, de az egész világ beszédtéma. Így a témaválasztás akár jó is lehetne. A megvalósítás sajnos szerintem éppen, hogy jobban sikerült, mint egy iskolai vizsgafeladat.

Sokkal jobban átadja az érzéseket és az üzenetet a legjobb animációs rövidfilm nyertes a Ha bármi történik, szeretlek, amely a gyermeküket elvesztő szülők gyászáról szól. A díjat átadó Riz Ahmed – akit szintén jelöltek a legjobb férfi főszereplő kategóriában A metál csendje című filmmel – szerint egy jó rövidfilm olyan, mint egy vers. Az időkeretek miatt koncentráltabb, ezért nehezebb filmre vinni.

Érdekes felvetés, és talán jó lenne olykor jó rövidfilmeket nézni. A szintén Netflixes Mank két díjat kapott: a legjobb látványtervezés és a legjobb operatőr.

Különlegességek: nomádok és zajok a filmben

A leginkább figyelemmel kísért kategóriákban nem volt váratlan a díjazás. A legjobb rendező Chloé Zhao lett A nomádok földje című filmmel, amely megkapta a legjobb filmnek járó díjat is, és a legjobb női főszereplő, Frances McDormand is ebben a filmben szerepelt. A díjazottak közül ez az egyik kedvencem, amelyet egyszer látni kell.

Zhao már korábbi filmjeivel megalapozta saját stílusát: úgy hozza a nézőkhöz közel az általa bemutatott témákat, hogy filmjeiben nem is színészek játszanak, hanem amatőrök. Mindig azok, akikről a film szól. Ha a nomádokról forgat, akkor igazi nomádok, akik saját nevükkel szerepelnek filmjeiben.

Mégsem dokumentumfilmek ezek, hanem igazi játékfilmek, mély mondanivalóval. Ilyen A nomádok földje is, amely azokat az embereket mutatja be, akiknek egy furgon az otthonuk, amellyel mindig máshol állnak meg. Mégsem sajnáljuk őket, mert ők élik meg az igazi szabadságot.

A film kulcsjelenete nem is a főszereplőé, hanem az igazi nomád, Swankie-é, aki úgy beszél az élet értelméről, ahogyan előtte még senki. Szavai amilyen egyszerűek, olyan lenyűgözőek. Miatta is látni kell Chloé Zhao háromszoros Oscar díjazott filmjét.

Elismerték még A metál csendje című filmet, amely szintén különleges Oscar-díjazott. Egy olyan metál dobosról szól, aki egyik pillanatról a másikra megsüketül. Hogyan élhet így tovább pont ő? A saját sorsának elfogadása borzasztó feladat, amellyel nehezen boldogul a főszereplő. Riz Ahmed jól hozza a sorsfordító történések közepébe csöppenő zenészt.

A karakter megformálását segítik a hangok, vagyis inkább a hangok, a beszéd hiánya. Elég látni Riz Ahmedet, hogy tudjuk, mit érez. Igazán különleges film, nem véletlenül kapta a legjobb hangért és a legjobb vágásért járó aranyszobrot. Nekem tetszett.

 

Legyen szerencséje Glenn Close-nak is!

A legjobb férfi főszereplő Anthony Hopkins lett. Amilyen gyorsan eldarálta a nevét a tavalyi győztes, Joaquin Phoenix, ő olyan látványosan nem vette át a díjat, hiszen ott sem volt a gálán. Amelyik film nem nyert, azt nem is érdemes megnézni? Dehogynem. Drukkoltunk, hogy Vanessa Kirby megkapja a legjobb színésznőnek járó elismerést az Egy nő darabjai című Mundruczó-filmért.

Nem nyert, de ezt a filmet is látni kell (a filmről szóló kritikánkat ITT olvashatja). Ahogyan nem nyert az idén Glenn Close sem, akinek az idei, Vidéki ballada az amerikai álomról (szintén Netflix-film, ahogyan az Egy nő élete is) a nyolcadik jelölése. Helyette a koreai Yuh-Jung Youn-t díjazták a Minari nagymamájaként. Aki így köszönte meg a díjat: Nem hiszek a versenyben. Hogy győzhetnék Glenn Close-al szemben? Én csak szerencsés vagyok.

Hiába, azért Glenn Close mégis csak Glenn Close. Ha a Vidéki balladával nyer, az csakis amiatt történhetett volna, mert már kijár neki az Oscar. A ballada Mamaw-ja ugyanis egy kicsit erőltetett lett. Mindenesetre drukkolok, hogy neki is legyen szerencséje. Olyan nincs, hogy Glenn Close nem kap Oscart!

 

Oscar 2021-ben: odaveszik Hollywood?

Figyelemreméltó a legjobb eredeti forgatókönyv nyertese Emerald Fennel az Ígéretes fiatal nő című film forgatókönyvírója és rendezője. (Tőle tudjuk, hogy az Oscar szobor hideg és nehéz. Egyébként négy kilogramm, mert ezt is elárulták a közvetítésen.) A nehezen megjegyezhető cím – legalábbis számomra – ne tévesszen meg senkit.

A Carey Mulligan – szintén Oscar-jelölt volt idén – főszereplésével készült film nagyon friss, nagyon eredeti, feszes, érdekes. Carey – a filmben Cassie – a Kill Bill mai, modern Menyasszonyát testesíti meg. Aki megfizetteti azokat a bűnöket, amiket a nők ellen a férfiak elkövettek, mindenáron.

A film ugyan thriller, de több műfaj határán mozog: krimi, dráma, és az abszurd humort sem mellőzi. Ezért is látni kell. A friss Oscar díjas Emerald pedig nem más, mint a Netflix nagy sikerű sorozatának, a Koronának a Camillája.

Na tessék, már megint a Netflix! Átalakulóban lehet a filmipar, ha a Netflix így betört az Oscar-gálára? Oscar 2021-ben: Odaveszik Hollywood? Jó ez nekünk! Jó ez nekünk?


Fotó: Chris Pizzello

Karóczkai-Müllner Helga