Az Alice Csodaország és Harry Potter óta vágyunk arra, hogy beléphessünk egy olyan meseszerű helyre, amiben azt se tudjuk merre nézzünk, mert az tele van kisebb és nagyobb meglepetéssel. Törökbálinton az erdő mellett van egy ilyen kávézó, könyvesbolt és kulturális tér egyben, ami „használatra vár”.

A törökbálinti Három Nyulakba éhesen, egy értékelhető kávéra vágyva, érkeztem. A közeli Törökbálinti Tüdőgondozó területről kilépve jobbra haladtam egyenesen, egészen a buszmegállóig, ami mellett áll a mintegy 150 éves parasztházban a Három Nyulak kultúrtér, könyvesbolt és kávézó. Még jóformán be sem léptem, rögvest elvarázsolódtam.

Majd másfél óra múlva, jóllakottan, teli élményekkel, egy jó beszélgetéssel a tarsolyomban, és egy könyvvel távoztam. Az utóbbit a fiam választotta. Szerintem nincs olyan földi halandó, aki ne találna magának a Három Nyulakban olvasnivalót és valamilyen meseszerű csodát magának vagy másnak ajándékba.


Minden meseszerű

Már az önmagában varázslatos, hogy a Három Nyulak egyszerre van a városban és a természet közvetlen közelében. A forgalmas Munkácsy úton, a helyi és helyközi buszok megállója mellett, ugyanakkor az erdő szélén áll. Olyannyira az erdő szélén, hogy a nyitott ablakokon keresztül a téli kertbe behallatszik a madarak csicsergése, és reggelente az őzek is felbukkannak a hátsókertnél. Mindezt egy 150 éves parasztházban, aminek külön története van.

Galló Kriszta és Bartha Ilka, a tulajdonosok évek óta gondolkodtak-álmodoztak arról, nyitnának egy könyvesboltot és egy kávézót, vagy még inkább a kettőt egyben. Ebből lett a Három Nyulak kultúrtér, könyvesbolt és kávézó 2023-ban.

A nevét Zelk Zoltán Három Nyúl című történetéről kapta, és ennek alapján pedig tele van nyuszikkal. Hol három együtt ül, áll, fekszik, lóg a kávés csészékbe, hol külön-külön vannak, egymagukban. Nagyon sokféle formában, anyagból, színben. A legtöbbjüket haza is lehet vinni, a Három Nyulakban rengeteg kézzel készített kincs közül lehet válogatni – vásárolhatunk ajándékba, vagy önmagunknak is.

A parasztház ódon terének minden egyes pontja be van rendezve, mégsem zsúfolt, és nem tűnik rendezetlennek sem. Minden apróságnak, dísznek, eladó kézműves terméknek, könyvnek, antik eszköznek, képnek, különleges tárgynak helye és létjogosultsága van. Annyi mindent találhatunk, amit egyszerre feldolgozni se tudunk.

Az se tudjuk mit nézzünk, figyeljünk, raktározzunk el a fejünkben, örökítsünk meg fotón, míg ott vagyunk, és míg megisszuk a kávénkat. Akár többszáz képet is tudnánk készíteni. Kezdhetjük a sort a százéves, három nyulas cégérről, ami Rufusz Kinga munkája, és ami az időjárás viszontagságai elől, bent lett a falra rögzítve.

Három Nyulak a 150 éves parasztházban

A hűvös, de nem hideg parasztház falai között már az első pillanatban a vendég otthon érzi magát. Elfeledkezik arról, hogy siet, így hát hátradől a kanapén, elhelyezkedik egy széken, belelapozz egy könyvbe, hosszan kortyolja a kávéját, beszélgetésbe elegyedik egy másik vendéggel, a tulajdonosokkal, kötögetni kezd vagy előveszi a laptopját és hirtelen kedve támad dolgozni. Például megírni egy cikket a Három Nyulakról.

Miközben elnézegeti a korabeli parasztházról kifüggesztett már megsárgult, fekete-fehér vászonképet és kíváncsi lesz arra, kik lakhatták korábban ezt a házat, mi mindenről mesélhetnének neki a falai. Kiderül: sok mindenről.

– A környéken mindenki csak Grimm-házként emlegeti – kezdi Kriszta, aki azonnal pontosít, ahogy meglátja a csillogást a szememben – nem a meseíró Grimm testvérekről van szó. A törökbálinti Grimm család tulajdona ez az épület is. Funkcionált már lakóházként, étteremként, kocsmaként, pizzázóként és étteremként is. Mi tíz évre béreltük ki.

A Speciality kávézó

A Három Nyulak kávézó tulajdonosai Kriszta és Ilka nemegyszer kapták már meg azt a költői kérdést, hogy miért pont Törökbálinton nyitották meg a speciality kávézójukat, hiszen itt nem találnak rájuk a turisták. Pedig igen. A környező kis településekről sokak kedvenc vendéglátójává váltak, hiszen aki erre felé lakik, pont azt szereti, hogy nem kell a fővárosba utaznia egy valóban jó kávéért, hanem maradhat az agglomerációs csendben és nyugalomban. Ennek örülnek a Budapestről direkt idelátogatók is.

– Voltak már az Egyesült Államokból, Írországból, Angliából, Németországból és egy 14 fős kínai turistacsoport is meglátogatott minket a nyitás után, kifejezetten a nyulak miatt érkeztek, mivel tavaly a nyúl éve volt náluk. Az ország különböző pontjairól érkeznek belföldi turisták is, kíváncsiak a sok nyúlra – meséli büszkén Kriszta.

A kávé különleges, és van magyar is! Krisztától azt is megtudom, hogy a Három Nyúlban Bányai kávét is ízlelhetünk, nekem is azt szolgált fel. Gyorsan utána is nézek: A Costa Rica szívében, a Lourdes völgyében fekvő magyar Bányai kávéfarmon, a legmagasabb minőségű kávék egyikét termesztik. Fair Trade kereskedelemben értékesítik. Precízen pörkölik sötétre vagy éppen világosra. Ilka és Kriszta nyitottak az újdonságokra, szívesen próbálnak ki újhullámos, kis pörkölő üzemektől is kávét, örömmel veszik, ha felkeresik őket. Azaz minden adott a speciality, újhullámos kávézáshoz.

Az is, hogy a kávét a Három Nyulakban az Amerikai Egyesült Államokból hozatott, fehér színű, faberakásos Dalla Corte XT kávé-főzőgépben főzik le, majd tálalják fel az ízlésünk szerint. Például teljesen feketén. Vagy akár koffeinmentesen, laktózmentes tejjel készítve a latte-t, amikor is egy letisztult ízű, selymes anyagú kávét kortyolhatunk. Ehettünk hozzá süteményeket, kekszet ez utóbbit akár minden mentes változatban is. Ha pedig laktatóbbra vágynánk akkor a kiadós szendvicsek egyikét, másikát fogyaszthatjuk el, vagy éppen vöröslencse levessel lakhatunk jól, vagy egy fetás-spárgás quiche-vel, hogy csak a legutóbbi kínálatról szóljak.

A Könyvesbolt

A Három Nyulak nem csak kávézó, hanem Könyvesbolt is. Ki is van írva ez a kifejezés egy táblára az üzleten belül, mondanám rá, hogy pléhből van, de Kriszta pontosít: – Tömör fából csináltattuk, cégérfestő festette meg, ahogy a homlokzaton lévő cégfeliratot és az összes többi táblánkat is, régi módszerrel: mókusszőr ecsettel, nem ám csak úgy stencilezve.

A tábla sem akármire van függesztve, hanem egy hatalmas, a Magyar Tudományos Akadémia falai közül származó, ma már könyvszekrényre. Amiben egykoron iratok, orvosi kutatások sorakoztak. Ma televan könyvekkel. A szekrény létrája is könyvespolcnak minősül, ami nem az eredeti bútordarab, hanem csak a hű másolata annak. A könyvkínálatban elsősorban szépirodalom szerepel. Mesekönyvek, verseskötetek, ifjúsági regények, novellák, klasszikus és kortárs irodalmi regények.

Könyvmolyok, sokat olvasók, értő szemek azonnal látják, hogy válogatott könyvtárral van dolgunk. A polcok kínálatában nem feltétlenül a sikerlistákat kitöltő vagy éppen divatosnak kikiáltott tucatkönyvek, hanem érdekességek, kivételességek találhatóak. Például a fiam, egy skandináv témájú irodalmat választott magának – Bíró Szabolcs: Ragnarök regényét.

A könyvválasztékról megtudom: – A könyvespolcokra egyenként, saját ízlésünk szerint válogatunk. Megtalálhatóak mindig az újdonságok is. Kérésre mindent berendelünk, általában 1-2 nap alatt meg is érkezik. Van, aki már úgy „használ” minket, hogy leadja a rendelését, mi összeállítjuk a csomagot, beugrik egyet kávézni és már öleli is a bekért köteteket.A Kultúrtér

A Grimm-ház harmadik funkciója a kultúrtér, ami már abban is megmutatkozik, hogy speciális kávét fogyaszthatunk, válogatott könyvkínálatból vásárolhatunk, és exkluzív kézműves termékeket vásárolhatunk. Megragad a szemem többek közt azokon a kis lényeken, amelyek kézzel, rokkán font gyapjúfonalból készültek. Krisztától megtudom, hogy gyönyörű színeit nem mesterségesen, hanem a természetből, növényekkel festve kapták. Elárulja, hogy vannak náluk holland, német és amerikai nagykereskedésből lakberendezési tárgyak, valamit hazai alkotóktól kézműves termékek, grafikák, festmények, képeslapok, könyvjelzők, naptárak, füzetek, tollak, játékok, kekszek, teák.

A Három Nyulakban mindenki talál ajándékot magának vagy másoknak. A tér a kultúrának másként is nyitva áll. Volt már ott többek között orvoskonferencia, üzleti konferencia nőknek, karácsonyi rendezvény.

– Az a célunk, hogy „használjanak” minket. Van, aki így is tesz. Ha éppen reggeli kávéra vágyik, vagy ebédelni szeretne beugrik – mindennap más levesünk van. Beül, mert megkóstolná a saját készítésű sós és édes pitéink valamelyikét, ajándékot keres valakinek, vagy magához venne egy üveg almabort és egy jó könyvet az esti fürdőjéhez – invitál Kriszta.

A Három Nyulak kávézó, könyvesbolt és kultúrtér tényleg nem mese, nem ámítás, hanem a valóság. A törökbálinti Grimm-mesék, Kriszta és Ilka igaz története. És mindazoké, akik ellátogatnak hozzájuk és visszatérő szereplőjükké válnak, „használják” a teret. Mert legalább annyira elvarázsolódnak a Három Nyulaktól, mint én.

Fotó: Három Nyulak – Galló Krisztina