A házassági fogadalom az egyik legemlékezetesebb pillanata a felnőtt életnek. Egyedi és megismételhetetlen. Egy jó szertartásvezető különösen meghitté vagy éppen humorossá teheti, pont olyanná, ahogyan mi szeretnénk.

Közeledünk a nyár végéhez, de még bőven az esküvői szezonban vagyunk. A családom is készül egy szertartásra az ősz elején, tavasszal is volt egy esketés. A téli esküvőknek is van létjogosultsága, házasságot kötni jelenleg divat, látványos esküvőt tartani különösen menő. 

Erről beszélgettem Török Zsuzsa Gyöngy szertartásvezetővel. Azért Zsuzsával, mert amikor készültem erre a cikkre, akkor benne találtam olyan pluszt, ami tényleg egyedivé varázsolhat egy fogadalmi szertartást.

Régóta ismerjük egymást, egyidőben számos tatabányai rendezvényen találkoztunk össze, mint újságírók. Azóta mindkettőnknek lett másik hivatása is: Zsuzsa szertartásvezető lett. Párok esküvői ígéretét, újszülöttek névadó ünnepségét, elhunytak búcsúztatását, vagy ahogyan Zsuzsa említi, elengedését vezeti le.

Zsuzsa nem anyakönyvvezető, így az előtte álló párokat nem az állam által felruházva, hivatalosan adja össze, hanem az esküvői szertartásokat olyan egyedi formában vezeti le, ahogyan, ahol és amikor a pár megálmodta magának a nagy napját, az esküvőjét.

Esküvő akár a jégen is, ha a vőlegény a Fradi jéghokisa Fotó: Csikós Gábor

Versmondó lányból szertartásvezető

Zsuzsa már a középiskolában és később a tatabányai Családi Intézetben volt versmondó lány, ‘majd 8 éven keresztül mondott verseket esküvőkön. Egy-egy szombat délután akár 6-8 alkalommal szavalt több anyakönyvvezető mellett.

– Abban az időben Tatabányán kivételesen jó anyakönyvvezetők voltak. Editke, Magdika, Judit mindegyik nagyon szép esküvőt tartott, de félóránként jött a következő szertartás, és láttam a küzdelmet, hogy a neveket is elég fejben tartani, el ne rontsák hogyan veszi fel az asszony a férje nevét. A párnak este 6-kor a nagybetűs esküvője volt, de az anyakönyvvezetőnek aznap a sokadik esketése, és nehezen ment eredeti dolgokat mondania. Szinte előre tudtam, mi következik, mikor jövök a verssel. Akkor gondoltam arra, milyen szép feladat ez, de milyen nehéz is, és én egyszer majd anyakönyvvezető leszek – emlékezik vissza.

Divat lett a látványos esküvő

Akkor nem voltak szertartásvezetők, de mára kiegészíti az anyakönyvvezető munkáját az egyedi ceremónia. Amire egyre inkább szükség van, ha a pár valami különlegeset szeretne a nagy napjára. Zsuzsa szerint az amerikai filmekből jön a látványos esküvőkre az igény, ahol tökéletes napot szerveznek hatalmas pörgéssel, forgatókönyvvel minden külsőségre megszervezve. Kint a zöldben, a szabadban, lehetőleg minden egy rendezvényhelyszínen, ahová egy anyakönyvvezetőt nehéz elérni.

Áll köszöntő tábla, boldogságkapu, van szelfi sarok. A nagy napról ne csak egy albumnyi fotó és egy kis videó összeállítás készüljön, hanem egy konkrét kisfilm, amihez egy teljes szakmai csapat érkezzen fotóssal, videóssal, cinematográfussal. És mindez úgy, hogy mindegyik esküvő egyedi és felejthetetlen legyen.

– Találtam magamnak egy szertartásvezető tanfolyamot, amire azért volt szükségem, hogy rendszerbe tegyem, amit erről az egészről gondoltam, nem azt kellett megtanulnom, hogyan kell ezt csinálni. Azóta is a saját utamat járom. Van újságírói tapasztalatom, tudok és szeretek kérdezni, és van egy színházi életem, a tatabányai Orfeusz Társulatban, melynek gyerekkorom óta a tagja vagyok. Úgy gondolom ezek a képességek alkalmassá tesznek arra, hogy jó szertartásvezető legyek, párra szabott, igazán személyes szertartásokat szoktam vezetni – mondja.

Zsuzsa nem egy anyakönyvvezető alternatívájaként dolgozik, mint sok szertartásvezető teszi. Akik összeírnak maguknak szép, kerek mondatokat, hogy abba alkalmanként kicseréljék a neveket, esetleg kiegészítsék néhány saját gondolattal, majd szépen felöltözve felolvassák azt. Zsuzsának fontos, hogy az adott párnak az esküvője tényleg felejthetetlen nap legyen, amit a maga részéről százhúsz százalékkal igyekszik teljesíteni.

Török Zsuzsa Gyöngy szertartásvezető Fotó: Nemes-Szalontai Anikó


Lilában vagy rózsaszínben a nagy napon

Végigkíséri a párt a kapcsolatfelvételtől az esküvői szertartás végéig, ezalatt személyes kapcsolata alakul ki velük, mondhatni barátságot is kötnek egymással: – Nekem van időm a párjaimra – hangsúlyozza – nem csinálok egy szombaton hat esküvőt, de négyet, sőt kettőt sem. Az a délutánom arról az egy párról szól. A teljes figyelmemet nekik adom azon a napon.

A kíséretbe pedig sok minden belefér, például az is, hogy elmenjen velük és a ceremóniamesterrel az esküvő helyszínére, vagy máshol leüljenek ráérősen beszélgetni. Sokszor észrevétlenül kérdezi ki őket az életükről, arról honnan indult a szerelmük, mi sodorta össze őket, amiből kialakul Zsuzsa előtt egy vázlat a fogadalmi szertartás megírásához.

– A párjaim általában szeretik a humoromat. A szövegben patikamérlegre teszem a megható és a humoros dolgokat, könnyezhessenek az örömszülők, ám lehessen nevetni azokon a sztorikon, amik a párral megestek. Ezt azért is kedvelik, mert gyakran a hozzátartozók sem tudnak mindent a házasulandókról.

Zsuzsát általában azok kérik fel, akiknek hasonló elképzelésük van a szertartás menetéről. Előfordult olyan is, az egyik mennyasszony arra kérte, viseljen rózsaszínt a szertartás alatt, mert az az esküvő központi színe.

– Egy anyakönyvvezető, ha megoldható és kimehet egy külső helyszínre, bizonyára nem tud öltözködési kérést is teljesíteni. Jóformán csak kiszalad a helyszínre és próbál arra a 25-30 percre belassulni. Én pedig küldözgetem a ruháimról a képeket, hogy melyik lesz jó, amitől gyakran a menyasszony jön zavarba.

Volt egy lila-fehér színű esküvő, a menyasszony megkérte, lilát viseljen, Zsuzsa pedig rávágta: – Hogyne! Nő vagyok, alig várom, hogy elrohanhassak vásárolni, legalább van indok az ezredik új ruhára. A szép megjelenés fontos mindenkinek, hisz rajta leszek esküvői fényképeken, jó eséllyel életük végig nézegetik majd ezeket a fotókat.

A szertartásvezető is szerepel az esküvői képeken, amiket a pár – jó eséllyel- az élete végéig nézeget Fotó: Meilinger Benjámin

Ha rózsaszín az esküvő színe, akkor Zsuzsa szívesen teljesíti a kérést, és öltözik rózsaszínbe, vagy lilába

Nem hivatalos esküvő

Kapott már meghívást Pride-hoz kapcsolódó rendezvényre, de nem vállalta: – Nem éreztem elég komolynak, hogy az utcáról beeső párokat brahiból összeadjak. Ugyanakkor jövőre lesz két olyan meleg párom, akik szimbolikus esküvő szeretnének. Az egyik párnak már bejegyzett élettársi kapcsolata van, ők a családjuk körében is szeretnének hűséget fogadni itthon, Magyarországon. A másik két fiú kedves ismerősöm, valószínűleg szintén engem választanak.

A félreértések elkerülésére Zsuzsa szerződést köt a házasulókkal, amelyben rögzítik, hogy jogilag is összekötik az életüket, mert előfordulhatnak visszaélések, például a rokonok felé a nászajándék érdekében. Ha pedig egy pár kizárólag szimbolikus esküvőt szeretne, akkor azt a szertartás során Zsuzsának az esketés szövegében hangsúlyoznia kell.

Továbbá illik ellenőriznie azt is, hogy akiket összead, azok valóban kötöttek-e már hivatalos, polgári esküvőt, vagy ritkább esetben az általa levezényelt szertartás után ezt hivatalosan is megteszik-e.

Egyébiránt elárulja a titkot, miről lehet felismerni egy esküvőn, hogy szertartásvezetővel avagy anyakönyvvezetővel van dolgunk: – Az anyakönyvvezető szalagján ott van a címer, hiszen jogi személy, és kötelező viselnie ezt a szimbólumot. A szertartásvezető pedig sima, nemzeti színű szalagban, vagy anélkül, csupán csinosan felöltözve beszél. Ő nem egy hivatalt képvisel, csak saját magát.

Egy esküvő bárhol lehet, akár egy sportcsarnokban is Fotó: Váraljai Zsolt


Esküvő, temetés, névadó ünnepség

Zsuzsa nem csak esküvőket, aranylakodalmakat vagy házassági megerősítéseket vállal, többször megkérték az ismerősök, barátok arra, hogy segítsen a szerettük elbúcsúztatásban.

– Az emberek gyakran szeretnének csak túljutni, legyen hamar vége, essünk túl rajta, ne kelljen ott állni abban az iszonyú temetőben sokáig. Úgy gondolom, hogy az életünkhöz hozzátartozik a halál, az elmúlás is, amit valahogy közelebb kellene magunkhoz engedni. Megélni a gyászt. Szépen együtt elengedni a távozót. Ahogy egész életünkben emlékezünk az esküvőnkre, a születésekre, ugyanúgy emlékezünk arra is, hogy milyen volt egy szerettünk búcsúztatója. Ezek mind mérföldkövek.

Az esküvő és temetés mellett felejthetetlen pillanat még az életben egy gyermek érkezése is.

– Aki nem hívő, nem vallásos, nem jár templomba, de a gyermekének választott keresztszülőket. Családi, baráti körben szoktam névadó ünnepségeket tartani. Ennek az eseménynek már nincs hivatalos megfelelője, ez kikopott a rendszerből- mondja el befejezésül. 

Mindehhez hozzátenném: Zsuzsa láthatóan nem csak a nevében viseli a gyöngy szót, hanem a szertartásvezetők közül is kiemelkedik. Esküvői, névadási vagy éppen elengedési szertartásai különleges értéket képviselnek, ami valóban egyedivé tehet egy-egy fontos családi eseményt.

Az életünk része, mérföldköve az elengedés, a gyász is.
Egy ikerpár névadó szertartásánA témánkat folytatjuk, legközelebb egy vőféllyel beszélgetünk. 

Fotó: Simon Tibor

Polgár Ágnes