Melyik nő ne kedvelné a valódi selyem érintését a bőrén? Lélegzet elállítóan puha, finom és hűvös egyszerre. Mint egy selymesen kerek Ken Forrester Merlot a vacsoraasztalnál. A magas tanninú dél-afrikai bor egy medium steak-hez kitűnő választás. Mindkettő elé az urak örömmel állnak. Hiszem egy csinos nő selyemben kellemes látványt jut. A minőségi bort sem kell különösebben megmagyarázni. A kettő együtt még jobban csúszik.

Luxus mindkettő. Olyan luxus amit nem biztos, hogy mindennap megfizethetünk magunknak. A valódi selyem drága. Hosszú az útja. Olvasták Alessandro Baricco: A selyem útja című novelláját? Az egyik legszebb kisepikai mű. Hiába, szépirodalomról beszélünk. Az olasz író mestere ennek a műfajnak.

Erről jut eszembe az a gondolat, egy nagyon kedves szerettemtől, miszerint túl rövid az élet ahhoz, hogy ne szépirodalmat olvassunk. Osztozom vele ebben a gondolatban, már csak azért is, mert olvasni is luxus. Kevés az idő, drágák a könyvek, márpedig én szeretem megtartani magamnak, ami tetszett. A könyvtárakat szükséges rossznak tartom, ahonnan nagy örömmel hozom el, ám annál nagyobb bánattal viszem vissza a kölcsönzött köteteket.

Visszatérve a selyemre, amikor Baricco novelláját először olvastam, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy egyszer élőben, a saját otthonomban láthatom, hogyan lesz a selyem. Hogyan?

Mielőtt megosztom az olvasóval, előtte meg kell kérdeznem, tudta, hogy a selyem, a selyemlepke, egészen pontosan a később lepkévé váló hernyó maga köré szőtt selyemgubójából készül? A selyemlepke csak háziasított fajként létezik. A kifejlett állat 3-5 napig él, a fehér hernyók pedig 4-6 hétig élnek. Na ezek a hernyók vannak az én otthonomban. Miért? Egy újabb megmagyarázandó. Mert a fiam házi állatai trópusi polyrhachis dives szövőhangyák, amik mézzel és kukacokkal, hernyókkal táplálkoznak. 

A hernyókat pedig én etetem, préselt eperfa levéllel vagy szőlőlevéllel. A táplálékuk nehezen beszerezhető és drága, egyfajta luxusnak mondható. A hernyók nem hálából, hanem mert ez a természetük rendje hat hét után (ha nem adtam oda őket a hangyáknak) akkor selyemgubót sző maga köré, amelyben bebábozódik. A bebábozódás és a lepke előbújása között 2-3 hét telik el. 

A gubó egyetlen selyemfonálból áll, melynek hossza a 3 kilométert is elérheti. A selyem minőségét annak finomsága határozza meg, amit denier-ben mérnek. Ez a mérőszám 9000 méter hosszú selyemszál tömegét adja meg grammban. Lepkém még nem kelt ki, de selyemgubó szálakat szüretelhettem már. A selyem útja így Kínából egészen Budaörsig elér.

Forrás: ITT
Fotó: Jasminesilk

Polgár Ágnes