Ha ajándékoznak karácsonykor, hanukakor, mert miért ne tennék, és józanul nem akarnak a lekötött megtakarításhoz nyúlni, se a biztonsági tartalékot képző hitelkártyát használni, akkor bizony itt az ideje félretenni az ünnepi menüsorra és az ajándékokra is! Ha már most szeptemberben elkezdi, akkor decemberig csinos kis megtakarítása lehet

Valóban csak hat szükségtelen, vagy kevésbé szükséges dologról kell lemondanunk ahhoz, hogy jobban megmaradjon a pénzünk. Ha belejössz a spórolásba, akkor szilveszterkor vagy bármikor meg sem kell fogadnod, hogy jövőre okosabban bánsz a pénzzel, mert már ügyesebb leszel. S ha eddig nem vezettél kiadás-bevétel táblázatot, akkor éppen ideje elkezdened. Kövesd nyomon, hogy mire költöd a pénzedet, hogy világossá válhasson a számodra mi az amire “szórod” a pénzt.

1. Élelmiszer

Felejtse el átmenetileg az éttermeket, gyorsétteremeket, de még az étkezdéket is egy időre. Helyette főzzön otthon, dobozolja be és vigye magával az iskolába, a munkahelyre. A reggelit is vigye magaddal, ha nem otthon eszik, mert ha éhesen indul el otthonról, akkor útközben áll meg vásárolni. Itt egy kakaós csiga, ott egy szendvics, amott egy fánk ára is karcsúsítja a pénztárcát. Helyette vegye meg hazafelé a munkából ezeket, sok pékségben délután, kora este féláron kínálják a maradékot, ami jó lesz másnap reggel, hogy magával vigye.

Ha előre tervezné a heti menüt, és szigorúan csak aszerint indulna el vásárolni, akkor azzal további pajzsot tartana maga és az íncsiklandó polcok közé. Fontos az is, hogy soha ne menjen korgó gyomorral vásárolni, mert akaratlanul is több ételt tesz akkor a kosarába! Írjon bevásárló listát, amitől csak akkor térjen el, ha nem kapható valami, vagy valóban talál egy olcsó megoldást.

A megmaradt ételt tegye a fagyasztóba, jó lesz legközelebb.

2. Ásványvíz, üdítő

Igyon csapvizet. Ingyenes és a legtöbb helyen ugyanolyan jó, mint a palackozott. Ha önnél nem, akkor szűrje a vizet. Ha az üdítőt és a szörpöt kiiktatja, azzal is marad pár ezer pluszban a pénztárcájában, miközben a szervezetét is megkíméli a felesleges cukortól.

3. Kávé

Főzze le otthon a kávét, öntse termoszba és vigye magával. A munkahely felé vezető úton is kerülje el a kávézókat, büféket.

4. Előfizetések

Napok óta be sem kapcsolta a készüléket? Neten nézi a filmeket? Egy csomó pénzt spórolhat azzal, ha lemondja az előfizetését, vagy legalábbis átgondolja, hogy valóban szüksége van -e annyi nézhető csatornára amennyi van, vagy kifizetődőbb lenne kisebb, olcsóbb előfizetési csomagra váltani? Olvassa át a szerződését, van-e hűségideje. Éves szinten igenis számít havi pár ezer forint mínusz is.

A tévé előfizetéshez hasonlóan, ha hónapok vagy évek óta nem tette, akkor most nézze át az összes megrendelt szolgáltatását, hogy meggyőződjön arról, valóban (ki)használja azokat, vagy csak fizeti őket. Mobil, otthoni telefon előfizetések, filmletöltések, zeneletöltések, nem használt játékok, appok havi díjai, a különféle tagsági díjak, még a bankszámla csomag díját is. Találhat kedvezőbb előfizetési csomagot, vagy rácsodálkozhat arra, hogy olyan klubba fizet tagsági díjat, ahová el sem jár.

5. Fizetési határidő

Ügyeljen a határidőkre. Ha késéssel fizeti be a számlákat, nemcsak a kamat jelenthet plusz kiadást, hanem a felszólító levelek is. Sok szolgáltató több száz, vagy akár egy-két ezer forintot is felszámol a figyelmeztető levelek kiküldéséért.

6. Szórakozás

Csökkentse a mozi, színház, újság- és könyvvásárlás, fesztiválozás, koncertek költségeit. Keressen olcsóbb idősávban előadásokat, mozizzon a neten, hallgasson zenét otthon, vagy szokjon rá a könyvtárra. Ha elmegy egy rendezvényre ne költsön ott ételre, italra. Nem kell örökké, de az ünnepekig mindenképpen.

Fotó: Pixabay