Nagyon nehéz ellenállni, hogy ne tegyük a kosarunkat tele minden egyes vásárlás alkalmával, hogy csak annyit vigyünk haza, amit tényleg aznap, pár napon belül megeszünk. Mosolygós eper, zöldellő spenót, illatos paszternák, roppanós spárga, guruló málna, zamatos sárgarépa hívogat. A friss gyümölcsöt és zöldséget nem is lehet hosszú napokig, hetekig tárolni, hamar megromlanak. Ahogyan az sem mindegy hogyan készítjük el azokat, hogy ne veszítsenek az értékükből.

Piacról érkezve kezdjük az eperrel. Amit a legjobb azonnal megenni. Már ott a piacon. Miért is várnánk vele? Finoman átmosni szűrőben folyó víz alatt, és íziben fogyasztani önmagában. Porcukorral. Tejszínnel. Vaníliafagylalt tetején. Mascarpone krémmel palacsintában. ideg levesnek. Ha mégis maradna másnapra, akkor kíméletesen kell tárolnunk.

Szalvéta között marad épen az eper, málna

Semmiképpen ne tároljuk abban a műanyag dobozban vagy zacskóban, amiben elhoztuk a zöldségestől, a boltból. Hanem üvegedényben, vagy jól szellőző kosárban. Esetleg egy tálcán, vagy lábosban. Ne mossuk le az epret, málnát tárolás előtt. Ha szeretnénk, hogy másnap is ehessünk az idény első gyümölcseiből, akkor tegyünk szalvétát az edény aljára, a szemeket pedig csücsültessük tisztes távolságban egymástól. Ne érintkezzenek. Ha egyikük romlásnak állna, ne fertőzze a másikat.

Egymásra is tehetjük őket, de csak úgy, hogy szalvéta van közöttük. Legalább két rétegben, hogy legyen minek felszívni a felesleges nedvességet. Ha van a lakásban párától és fénytől mentes terület, tegyük oda az epret, ha nincs, akkor tegyük a hűtőbe.

Végső megoldás lehet a fagyasztás is, akkor viszont mossuk le a szemeket, mielőtt jegelnénk. Frissítő limonádéba a nyári kánikulában vagy hideg levesbe, reggeli smoothie-hoz pont jól jön a mélyhűtőből is.

Piacról érkezve: szellőző vászonba, dobozba 

A piacról érkezve zöldségféléknek is lélegezniük kell. Ezért a legjobb, ha a piacról érkezve hálós zsákokban tároljuk őket. Vagy kimondottan zöldség tárolására alkalmas dobozokban, amiknek van szellőző nyílásaik. Itt is szabály lenne, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz, mert úgy gyorsabban romlanak. De ez szinte lehetetlen, hiszen nem egy szem paradicsomot és egy szál sárgarépát vásárolunk. Ezért inkább figyeljünk arra, hogy lehetőségükhöz képest kapjanak levegőt, vagyis különítsük el őket, amennyire lehet. Érdemes a hűtő zöldségrekeszeiben külön dobozokba tenni a különféle zöldségeket, és mint az epernél, málnánál itt is használjunk szalvétát, törlőkendőt, amit a zöldségek alá teszünk.

A leveles zöldségeket mint a petrezselyem, kapor, sóska, spenót száruknál állítsuk hideg vízbe és, mindennap cseréljük alatta a vizet míg nem használjuk fel, és mossuk is át azt a részét a vízcserénél, ami a vízben állt, hogy ne kezdjen el rohadni a zöldség.

A retket vágjuk le a zöld leveleiről, mossuk át, és enyhén nedvesen tegyük a hűtőbe, hogy ne induljon száradásba. A friss, új burgonyát nem kell hűtőbe tenni, csak száraz helyre.

A tökféléknek és gyökérzöldségeknek sincs szükségük hűtőre feltétlenül, ha van hűvös, száraz hely az otthonunkban. Ha nincs akkor a hűtőben tárolva figyeljünk arra, hogy legyen ami felszívja alattuk a nedvességet. 


Hámozás nélkül

Sok vitamin és ásványi anyag található közvetlenül a zöldségek és gyümölcsök héjában és a héja alatt. Ezért ne hámozzuk meg a zöldségek és gyümölcsök ehető héját, vagy ha szükséges, a lehető legvékonyabban hámozzuk csak. Helyette inkább bő vízzel mossuk le a gyümölcsöket és zöldségeket vagy dörzsöljük le jól egy kefével, hogy ne maradjon rajta rovarirtó vagy tartósítószer. Ha tehetjük vásároljunk kezeletlen zöldségeket, gyümölcsöket. Erre a citrom esetében ügyeljünk különösen, ha süteménybe reszeljük vagy szeletekben limonádéba, teába tesszük.

A gyümölcsök és zöldségek csutakolásánál kerüljük az áztatást is, mert egyes vitaminok vízben oldódnak, áztatással a tápértékük csökkenhet. Ahogy feljebb írtuk az eperhez hasonlóan a többi bogyós, apró szemű gyümölcsöt és a zöld fűszereket, mint a petrezselyem, tárkony, kapor is inkább csak folyóvíz alatt mossuk le.


Kevés vízben párolni

Minél több vízzel főzzük a friss zöldségeket, annál több vitamint vesztenek. A leveles zöldségek, mint a spenót, a sóska és a mángold víztartalma önmagában is magas, elég vizet eresztenek főzés közben, így azokat kevés vízzel jó inkább párolni, mintsem főzni. Azért is maradjunk inkább a friss zöldségek és gyümölcsök esetében a főzés helyett a párolásánál, mert a vitaminok, például a B-vitamin és a C-vitamin könnyen kárba vesznek a hő hatására. Ezért gyorsan és csak közepes lángon, kevés vízben pároljunk. Használjunk fedőt, hogy a párolási időt csökkentsük. Ily módon kevesebb a vitaminveszteség.

Az is jó megoldás lehet, ha a zöldségek főzővizét is felhasználjuk levesekhez, sűrítéshez, szószok készítéséhez, mert a C-, B2-vitamin és a folsav nagy része átjut a vízbe. Ha szeretné, hozzáadhatja a zöldségek által főzött vizet levesekhez, ételekhez és szószokhoz.

A tápanyagveszteség fő oka, hogy a piacról, boltból érkezve a zöldségek az utazás, a tárolás és feldogozás közben oxigénnel, fénnyel és hővel találkoznak. A tápanyagveszteség minimalizálása érdekében nagyobb darabban tépkedjük, daraboljuk a zöldséget és gyümölcsöt. Csökkenthetjük a veszteséget, ha a vágott gyümölcsöt és zöldséget frissen elfogyasztjuk, feldolgozzuk vagy hűvös helyen, zárt edényben tartjuk.

Kép: Pexels