Az érdeklődési körünk többször változhat az életünk során. Vele együtt pedig akár a foglalkozásunk is. Hasonlóan Kiss Melindához, aki a gimnázium után a vendéglátásban dolgozott, majd elvégzett egy lakberendezési iskolát is. Az ott megszerzett tudását ma, amikor már matatófalakat tervez és párjával kivitelez, külön hasznát veszi. Csak éppen most nem lakást, hanem házat rendez be kicsiknek. Nem is akárhogyan!

A matatófal nem más, mint egy olyan gondosan megtervezett hordozófelület, amire olyan színes és izgalmas kütyük vannak felszerelve, amikkel egy kisgyerek képes belefeledkezve matatni, foglalkozni, ami alatt észrevétlenül fejlődnek a különféle kognitív és szenzomotoros készségei. Egy fal, ami felfedezésre vár, egy fal, amin szabályok nélkül lehet matatni.

Babrálhat kulcsokkal, tekerheti az óramutatót, kibonthat egy megkötött cipőfűzőt, helyére illeszthet különféle mértani formákat, kinyithat és becsukhat ajtókat, megfogdoshat egy tévétávirányítót, vagy éppen letépheti a holdat az égről, hogy tépőzárral később visszategye azt a csillagok közé.

Ilyen matatófalakat készít Kiss Melinda, akivel még az óvodából ismerjük egymást − milyen izgalmas fordulata ez az életnek, hogy most felnőtt fejjel a készségfejlesztő matatófal készítéséről beszélgetünk. Nem véletlenül, a gyerekkori jó emlékek melegséggel töltik el az embert.

Születésnapi ajándékból vállalkozás

Melinda a gimnázium után tizenkét évig a vendéglátásban dolgozott, elvégezte közben a lakberendező iskolát is, 28-29 évesen váltott pénzügyi vonalra, amiben a második kislánya születéséig dolgozott. Soha nem vonzotta se a kézművesség, különösebb kézügyességet sem érzett magában, a kereskedelem is távol állt tőle, most mégis kimondottan szép, letisztult foglalkoztató falakat tervez gyerekeknek.

− Legfeljebb a lakberendezés köthető valamennyire a matatófalakhoz. Akkor lakásokat rendeztem be, most házakat tervezek, házikó formájú matatófalakat. A fa készségfejlesztőt először a saját lányunk második születésnapjára készítettük el. Megláttuk valakinél, de mivel nagyon drága volt a beszerzése, a párom az mondta, hogy ő ezt pikkpakk elkészíti. Nem asztalos, de igazi ezermester, a konyhánkat is én terveztem meg, ő pedig megcsinálta − kanyarodik Melinda a történetük elejére.

Az elkészült matatófalat látva egyre többen kérték, hogy barátilag nekik is csináljanak hasonlót. Később Melinda megkérdezte az ismerőseit a Facebookon, hogy szerintünk, másokat is érdekelhet, van-e létjogosultsága a matatófalaknak annyira, hogy arra egy vállalkozást lehessen építeni. Emlékszem, a képeket nézve az első matatófalakról, sokadmagammal együtt ujjongva írtam vissza: Igen!

Folytatja Melinda: − A visszajelzések után vállalkozásba fogtunk, vásároltunk egy lézervágó gépet és meghirdettük. Az otthonuk mára már tele vannak dobozokkal, amikben mindenféle kiegészítők vannak a kisgyerekeknek készülő matatófalakhoz. Építettünk egy műhelyt, ahol az úgynevezett koszos munkát végezzük. A házikó formára vágott falapokra fúrjuk vagy csavarozzuk fel az elemeket.

Matatófal: készségfejlesztőt tervezni közel áll a lakberendezéshez. Egy fal, ami felfedezésre vár, amin szabályok nélkül lehet matatni.

Okosfoglalkoztatónak is nevezett matatófal

Az okosfoglalkoztatónak is nevezett matatófalak fejlesztik a formafelismerést, a finommotorikát, a logikát, a szem-kéz koordinációt, a térbeli tájékozódást, a koncentrációt és a taktilis, bőrfelületen át történő érzékelést. Egy fal, ami felfedezésre vár, egy fal, amin szabályok nélkül lehet matatni – olvashatjuk a Matatófal Facebook oldalán megjelent mottóban.


Az összetett készségfejlesztő matatófalat Melindáék ma már egyhónapos kivitelezéssel tudják vállalni: – Négy standard méretben, egyéni megrendelésekre dolgozunk. Olykor teljesítünk különleges kívánságokat is, készítettünk nagyobb matatófalakat piacra és éttermekbe is. A bölcsődébe, amibe a kislányom járt is vittünk okosfoglalkoztatót.

Melindáék matatófalai találhatóak meg Solymáron a Borsóház nemzetközi intenzív rehabilitációs intézetében is. Hiszen az általuk készített okosfoglalkoztatók megfelelnek a Montessori játékok jellemzőinek.

Vagyis nagyrészt természetes anyagokból készülnek, magas minőségben és letisztult megjelenésben, hogy a gyermek foglalkozás során észrevétlenül tanuljon és fejlődjön. A játékos elemeket a kisgyermek képzelete szerint is tudja használni, nem feltétlenül azt csinálja vele, ami a funkciója, más és másként játszik vele az egyéves, a kétéves és az idősebb.

– Minden darabnál abból indultunk ki, hogy csak olyat készítünk el, amit a saját gyerekünknek is oda mernénk adni. Minden gyerekbarát festékkel készül, minden ráépítendő kütyüt fertőtlenítünk, mindig tudjuk mennyi idős gyermeknek készül, és a szülővel egyeztetett tárgyakat rögzítjük – hangsúlyozza Melinda.  

Matatófal: készségfejlesztőt tervezni közel áll a lakberendezéshez. Egy fal, ami felfedezésre vár, amin szabályok nélkül lehet matatni.

Tervező anyukák

A matatófalak megtervezése, a felhasznált elemek kiválasztása, összerakása Melinda feladata. A legkisebb hordozható táblát az egyéves is könnyen az ölébe tudja venni. A 25×35 centiméteres készségfejlesztőt akár utazás során is magával viheti a család. Erre hét-nyolc elem fér rá.

A mini 35×40 centiméteres házikó már falra való, kérés esetén támasztékkal együtt rendelhető. – Egy falfűtéses lakásba nem igazán lehet felfúrni, ilyenkor kitámasztót készítünk a matatófalhoz, mert a nagyobb méreteknél úgy lehet biztonságosan használni a falat, hogy rögzítve van, hiszen súlya van – hangsúlyozza Melinda. Erre mintegy 12-13 kütyü, és mellette a gyermek neve fér rá.

A normál, 46×68-as méretű matatófal, már egy kisebb konyhaajtónak is mondható, rajta 17-18 elemmel, míg a legnagyobb maxi fal 70×80 centiméteres már egy komoly dekorációs-okosfoglalkoztató falat jelenthet a kisgyermek szobájában, amire 26-27 játékos elem fér fel.

Arról, hogy milyen darabok kerüljenek az okosfoglalkoztatóra, többnyire az anyukák már kész tervvel érkeznek: − A kisgyermekes anyukák kiesnek az életből, unatkoznak, a háztartás és a gyerek mellett örülnek, hogy van mit csinálniuk, megtervezik, lerajzolják, kiszínezik, hogy milyen legyen a matatófal, mi kerüljön rá – nagyon helyesek. Van olyan is, aki lát egyet és ahhoz hasonlót szeretne, míg más ajándékba viszi és azt mondja úgy csinálom, ahogyan akarom. Nagyon két egyforma matatófal nem készül, talán még az elején volt, amikor még nem volt ennyi mindenünk hozzá.

Ahogyan egyre-másra mesél Melinda, egyértelműnek tűnik, hogy a fejükben rengeteg ötlet van még, fontos számukra, hogy folyamatosan meg tudjanak újulni, és bővítsék a matatni való elemek körét, hiszen ez a műfaj nem kizárólag az egészen kicsiket köti le, szeretnék az idősebb korosztályt is matatásra bírni.

Matatófal: készségfejlesztőt tervezni közel áll a lakberendezéshez. Egy fal, ami felfedezésre vár, amin szabályok nélkül lehet matatni.

Fotó: Matatófal