Mintha ettől a karácsonyi három naptól vártunk volna a boldogságot, úgy tervezünk mindent tökéletesre. Ha ehhez megszaladnak a kiadásaink sem érezzük magunkat rosszul hiszen egy évben csak egyszer van karácsony. Akkor is, ha hónapokig spóroltunk előtte, és húzzuk össze a nadrágszíjat utána.

Szoknya & Nadrág

Adventi koszorú és sütemények minden gyertyagyújtásra, lakásdíszek bentre és kintre, hiszen az ablakok és erkélyek, teraszok sem maradhatnak dísz nélkül, ajándékok a családnak, munkatársaknak és barátoknak, hozzájuk csomagolóanyagok, szalagok, üdvözlőkártyák, ünnepi menü legalább három fogásban, ha nem ötben, hiszen előétel és desszert is jár. Nem beszélve az előre fotóztatott karácsonyi családi képekről és az azokból készíttetett egyéni képeslapok és keretbe tett fotók ára. Mindezt súlyos tízezrekért, százezrekért vagy akár millióért. Mindössze három napért.

Miközben családok sokaságánál folyamatos a hónapvégére vagy időszakosan jelentkező átmeneti pénzzavar. Munkanélküliség, hiteltörlesztések, ki nem fizetett munkák és körbetartozások, na meg az előre elköltött bevételek miatt.

Mennyibe került a karácsony?

kisvárosban élő 37 éves, két gyermekes egyedülálló anyuka ebben az évben, ajándékokra, a karácsony és szilveszteri menüre, na meg a két ünnep közötti időre vásárolt élelmiszerekre összesen 57 000 Forintot költött. És tudja, hogy bizony a két ünnep között a gyerekekkel moziba is megy még, amire még utazással együtt elköltött mintegy 9000 Forintot. A gyerekek részben kézzel készített ajándékot kaptak, amihez a szükséges alapanyagokat már a nyár végén beszerezte az anyuka, és apránként rakta össze belőle a babaházat, ám a kicsi bútorokat egy fajátékokat árusító üzletben csomagokban vette. Az összesen elköltött 66 000 Forint, az anyuka havi fizetésének az egyharmada.

főváros peremkerületében lakó háromgyermekes házaspár nemcsak a gyerekeknek ajándékozott, hanem a házaspár egymást is meglepte, mi több a nagyszülők és az unokatestvérek is kaptak meglepetést. Ezekben szerepeltek műszaki dolgok, mint új fényképezőgép az egyik gyereknek, komoly sífelszerelés a másiknak, a legkisebb egy nagyobb duplo lego készletet és számtalan apróságot kapott. A két unokahúgnak egy-egy rollert vettek a nyárra, de azt majd csak januárban viszik vidékre. A három nagyszülő a karácsonyi fotózásból fotókat és könyveket kaptak. Illetve az egyiküknek csináltattak új szemüveget is. A feleség egy robotgépet, a férj egy laptopot kapott. Továbbá közös ajándékuk, hogy meglepték magukat egy hosszú hétvégi wellness-el a gyerekek nélkül, majd februárban. A karácsonyi asztalnál összesen kilencen ültek, az ajándékokra és a menüre valamivel kevesebb, mint egymillió forintot költöttek. Az elköltött összeg a két szülő együttes havi bevételének az összegét tette ki. Utólag számolva, meg is rökönyödtek azon, hogy mennyit költöttek.

A fővárosban élő nagymama már a nyáron elkezdte az ajándékokat vásárolni,  a lányának, a vejének, az unokájának, a testvéreinek és unokaöccseinek összesen 68 000 Forint értékben vásárolt, és e-mellett 27 000 Forintot költött az ünnepi menüre. Halászlét és töltött káposztát készített. Az ajándékok között márkás italok, csokoládék, ruhák, könyvek és játékok szerepeltek. Az unokájának kisebb társasjátékot, könyvet és foglalkoztató füzeteket tett a kosárba. Az elköltött 95 000 Forint, a nagymama fizetésének a kétharmadát teszi ki.

Spórolni, de hogyan?

Sokan, ahogy éjfélt üt az óra szilveszterkor, megfogadják spórolni kezdenek másnaptól. Csak éppen fogalmuk nincs hogyan kezdjenek bele. 

Szeretnének pénzügyileg függetlenné válni, ám ez a legtöbb ember számára elérhetetlen álomnak tűnik. Pedig a pénzügyi szakértők szerint ez nem egy lehetetlen vágy, mindössze csak szükség van egy tervre és a megfelelő józanságra.

Az első pofonegyszerűnek tűnő lépés, hogy havonta tegyünk félre egy bizonyos összeget, minden egyes bevételi forrásból, abban a pillanatban, hogy az a bankszámlánkra avagy a markunkba landol. Ehhez, a bevétel tíz százalékét javasolják a pénzügyesek. Ám azoknak, akik örülnek, ha egyáltalán kijönnek a pénzükből, azoknak inkább azt kell átgondolniuk, hogy miből tudnak ahhoz spórolni, hogy ne lépjék át a havi keretet. Ne kelljen csúszniuk a számlák befizetésével, kölcsön kérniük vagy hitelt felvenniük.

A szakértők kiemelik, hogy ne az egészségünk rovására spóroljunk! Ne vonjuk meg teljesen magunktól a gyümölcsöt, a sajtot, a jó minőségű szénhidrátot, a sportolás lehetőségét csak azért, hogy kevesebbet költsünk!

Az ételnek legfeljebb a mennyiségén, de ne a minőségén takarékoskodjunk. Sportolni meg lehet konditermen és uszodán kívül otthon is. Semmibe nem kerül futni, kocogni kint, ha már amúgy is van egy jó edzőcipőnk, vagy tornázni otthon. A saját testsúlyos edzés most úgyis menőnek számít. Elsődleges spórolási faktor, ha otthon főzünk, nem kint eszünk. Továbbá ha nem járunk el egy ideig szórakozni, vagy a moziban, színházban nem költünk külön a büfében is. Vagy felvételről művelődünk egy ideig otthon.

Mozgósíthatjuk azokat a holmijainkat is, amiket nem használunk. Érdemes körülnézni odahaza mi az, amit nem használunk, és azokat eladjuk.

Nem kell drágán kínálnunk, nem az a lényeg, mennyit ér, hanem, hogy feleslegesen őrizgetjük, és bármilyen kevésért is kínálunk, a sok kicsi is sokra megy alapon lesz bevételünk és nem is kerülgetjük azokat.

Családi költségvetés

A másik fontos lépés, hogy tisztába kerüljünk az állandó, visszatérő kiadásinkra, ami a mindennapi életünkhöz optimálisan szükségünk van. Sokan itt a homlokukra csapnak, ne hogy már ezt egy felnőtt ember ne tudja, pedig igen. Nem véletlenül sokasodnak a családi pénzügyi tanfolyamok, mert igen sokan nem számolnak, csak költenek, élnek lesz majd valahogy alapon!

Igenis, le kell ülni és jegyezni, hogy mik azok az állandó költségek, amikkel számolnunk kell. Villany, víz, fűtés, csatorna, közös költség vagy szemétszállítás és felújítási alap, tv, telefon, internet, biztosítás, riasztó miegymás, és ha van, a hitel vagy hitelek törlesztése.

Továbbá, megnézni mik a változó költségek: mint az étel, a háztartási szerek, az egészség, a ruházkodás, a kultúra és a sportkiadások.

S még nincs vége a sornak, vannak váratlan vagy időszerűen visszatérő költségek is, amit nem tervez az ember, és szinte mindig valami történik minden hónapban. Bedöglik a porszívó, a gyerek kinövi a tél közepén a legvastagabb kabátját, elszakad az utolsó pár kontaktlencse, váratlan meghívásoknak kell eleget tennünk, baleset ér bennünket, kiesünk a munkából, beteg lesz valaki a családban.

Érdemes minden egyes nap végén fogni a blokkjainkat és beírni egy egyszerű táblázatba az elköltött pénz összegét, és az adatot, hogy mire ment el, hogy számolni tudjunk azzal mikre költöttünk, hol tudnánk spórolni és előre tudjunk tervezni belőle, hogy legközelebb ne legyen gondunk. A kiadás-bevétel rögzítése nem egy ördöngösség, a hó végén ha összesítjük átláthatóbbá válnak a pénzügyeink.

Ha megszaladtak a kiadásaink karácsonykor és szeretnénk mihamarabb kikerülni a slamasztikából, akkor nézünk szembe az anyagi lehetőségeinkkel, és húzzuk meg a nadrágszíjat vagy vállaljunk átmenetileg plusz munkát.

Továbbá zárásként: Gondoljunk már most a jövő évi karácsonyra! Ha előre beírjuk a jövő évi naptárunkba, a szeptemberi iskolakezdés/a nyaralásra utáni hetekhez, hogy idén mennyibe került a karácsony, akkor szeptemberben okosabbak lehetünk, könnyebben tudunk számolni, lesz mire alapoznunk.  Idejében félre tudunk majd tenni az ünnepre és át tudjuk venni, tényleg mire érdemes költeni és mire nem.

Hogy vajon tényleg attól voltunk boldogak idén az ünnepek alatt, hogy súlyos pénzeket költöttünk el ajándékokra, és méregdrágán ettünk egyszer vagy kétszer egy jót, vagy azért mert végre együtt volt a család?

Fotó: Szoknya és Nadrág Magazin