Fordulni látszik a kocka, ma már a gyerekek szólnak rá a felnőttekre, ha azok szemetelnek. Miért? Mert rajzfilmsorozatok, társasjátékok és videójátékok témájában is gyakori a Föld sorsa, a környezetvédelem fontossága, a hulladékgyűjtés. Viszont, a kütyük elől felállítani a gyerekeket nem olyan könnyű feladat, kivéve, ha arról van szó, hogy menjünk ki a természetbe. Választhatjuk a plogging formát, szemétszedéssel egybekötött kocogást is, a legújabb skandináv őrület, ami hódít az egész világon.

Az ember sok őrültségre képes, az emberi hülyeség mondhatni határtalan. Kreativitásunk sajnos nem csak a helyes, hanem a rossz dolgokra is lehet. A plogging is első hallásra, meghökkentő ötletnek tűnik, pedig nem az, ha jól csináljuk.

A plogging szemétszedő futást, kocogást jelent, de persze ez lehet séta is, a lényeg abban van, hogy menet közben szedjük össze a szemetet. Így ötvöződik két hasznos dolog a testmozgás és a környezetvédelem. Ha ezt a családdal együtt végezzük, akkor mindenkit meg is mozgatunk, kicsit és nagyot egyszerre.

A szemét nem játék, de mégis

A mai gyerekek szerencsére érzékenyek a környezetükre, nem ritka ma már, hogy egy kisgyerek vagy kamasz figyelmezteti a felnőttet, hogy „elhagyta” a papír zsebkendőt, a cigi csikket, az üdítős PET-palackot. Nem csoda, hiszen a mai rajfilmeknek gyakran témája a környezetszennyezés, a Föld sorsa és védelmének fontossága. Videójátékok is vannak, amiben szemetet lehet szedni, az óceánból kihalászni a hulladékot, vagy egy teljes várost megtisztítani a hulladéktól.

A Cityconomi egy olyan nagyvárosi szolgáltatások hiteles szimulációja, mint a szemétszedés, autóelvontatás, csatorna-tisztítás és a kertészkedés. Vagy a Landfill Bill amiben meg kell akadályozni, hogy a szelektíven gyűjthető tárgyak ne a szemétlerakóban végezzék. Az egér segítségével kell a tárgyakat a megfelelő kukába dobni.

Társasjátékok is készültek már a témában, természetesen újra hasznosított hulladékból készültek. Ilyen például Pressing Zsófia tervezőgrafikus és csomagolástervező Pucolj! társasjátéka, a kör​nyezetünk megismerésére, valamint annak tisztelete és védelme iránt.

Svédországból, honnan máshonnan? 

A plogging szó a svéd jogging, azaz kocogás és a plocka upp gyűjtés szavak összerakásából ered. Erik Ahlström 2016-ban gondolta ki ezt az ötvözetet, amikor Svédország tisztább, északi részéről a fővárosba, Stockholmba költözött, és csalódottan tapasztalta ott mennyivel több szemetet látott. Pedig Svédországban jóval kevesebb a hulladék a városban, mint nálunk. Pedig aki járt már Svédországban az rácsodálkozhatott arra, hogy bizony ott jóval nagyobb tisztaság van, mint nálunk Magyarországon.

A svéd emberek természetszeretetét, egyszerű életvitelét, a fenntartható életmódra való törekvését, azaz hogy szellemi és fizikai értelemben is figyeljenek az egészségükre, a legtöbben ismerjük. A Lagom svéd életvezetési filozófiának ez is a része, hogy a fenntarthatóságra fektessék a hangsúlyt.

A svédek a hosszan tartó zord időjárás miatt is a lehető legtöbbet igyekeznek kint lenni a levegőn, és mivel minden tevékenységükben keresik a funkcionalitást, így nem csoda, hogy a testmozgást igyekeznek keresztezni a hasznossággal. A plogging rövid idő alatt trenddé vált az egész világon, hazánkban is vannak követői.

Mozgás és közösség együtt

Teljesen mindegy, hogy a kutyát visszük le mozogni, sétálni, kocogni vagy egyenesen futni indulunk, gördeszkázunk, kerékpározunk vagy éppen evezünk egy folyón, a plogging lényege abban van, hogy közben nyitott szemmel haladjunk, és szedjük össze a szemetet. Vagyis viseljünk erős, hulladékszedésre alkalmas kesztyűt és vigyünk magunkkal újrahasznosított anyagból készült zsákokat a szemétgyűjtésre.

Tehetjük egyedül, mehetünk párban, a családdal vagy a barátokkal és a szomszédokkal is. Kedves családi időtöltés is lehet az unokák és a nagyszülök társaságában. Akár az egész család új, közös hobbija is lehet a plogging.

A svédek új környezettudatos sporttevékenyége a test több pontján is megmozgathat bennünket. Ahányszor megállunk, hogy egyenes háttal leguggoljunk egy szemétért, nyúljunk érte, majd felegyenesedjünk és betegyük a zsákba azt, azalatt kardió mozgást végzünk. Ha terepen vagyunk, felmegyünk egy dombra, vagy egy árokba le, hogy onnan szedjünk ki szemetet, akkor még sokoldalúbb lesz a mozgásunk.

A hulladékvadász applikációval szervezhetünk közösségi szemétszedési akciót is. Elérhetjük őket a weboldalon is, ahol találkozhatunk más ploggingolókkal is. A ploggingolók jövőképe világos és egyszerű: tiszta világot létrehozni! A Plogga nagykövetei aktív hősök, akik visszatérő Plogga-eseményeket szerveznek szerte a világon. A Plogging Magyarország ITT érhető el.

Plogging kajakkal. Szemetet szedni nem csak kocogás, futás közben lehet Fotó: Pinterest

Plogging és a #trasthag

Mielőtt elindulunk érdemes előre megtervezni a haladási útvonalat. Gondoljuk át, merre szoktunk szemetet látni és arra haladjunk. A buszmegállók, vasútállomások, a játszóterek környéke, a tavak, patakok, folyópartok is szemetesek, a város, falvak szélén sok a szemét. Erdőben a népszerűbb túraútvonalak is lehetnek szemetesek. A hulladékgyűjtéshez használhatunk mobilalkalmazást is.

Bekapcsolódhatunk a #trasthag kezdeményezébe is. Ehhez készítsünk fotókat a szemétről úgy, hogy jól látható legyen a környezet is, ahol találtuk a hulladékot, majd még egy fotót azután is, hogy már összeszedtük a szemetet. Az előtte és utána fotókat lássuk el #trasthag felirattal és osszuk meg azokat bátran a közösségi oldalakon.

Plogging és a #trasthag
#trasthag találatok az Instagramon