Egészen biztosan van olyan, amit elfelejtettünk múlt héten kitalálni, megoldani, elvégezni. Talán már a vasárnapi ebéd közben a homlokunkra csaptunk, vagy este a zuhany alatt jutott az eszünkbe valami, ami a gőzzel együtt el is illant, mire papírhoz jutottunk. Na, ezek azok, amikkel hétfőn kezdenünk kell. Valamit.

Persze lehet, hogy hétfőn reggel sincs másként, nem jut az ember eszébe minden, de talán ha legalább megpróbálunk egy gyors skiccet vázolni arról, milyen feladatunk is van, talán sok minden beugrik. Mindenesetre, ami a fejünkben van, azt le kell írni és azonnal neki is kell állni megoldani azokat. Ehhez nagy segítségünkre lehet(ne) ha valóban használnánk naptárt. Tervezzünk!

Tervezzünk, hogy ne maradjunk le!

A ma emberének általában két féle naptára is van. Egy a magánéletre, és egy a munkára. Ez utóbbiból lehet még több, mert minél több lábon állunk, annál több naptárunk van, mobiltelefonunk vagy SIM kártyánk, és annál több feladatunk. Feladatot delegálunk online és offline. Van otthon egy családi naptárunk, egy filofaxunk amit mindenhová magunkkal viszünk és persze van az online felület. Az ügyesek mindent megoldanak a felhőben, és vannak, akiknek kell egy kézzel vezethető naptár is.

A héten le kell már adni a havi jelentéseket? A vásárlásból folyton lemaradt a fogkrém? A kitöltött nyomtatványokat, megírt szerződéseket nem elég borítékolni, el is kéne azokkal menni a postára? Nem fizettük be a mobilszámlát? Egy rész vagy több részfeladatot meg kellene ezzel vagy azzal beszélnem?

Ha hétfőn reggel a második kávé után elszánjuk magunkat az azonnali cselekedetre, akkor még nyert ügyünk is lehet!

Kezdjük azokkal, amelyek csak pár percet vesznek igénybe, és azonnal megoldhatóak. A gyorsan elvégzettek azonnali sikerélményt nyújtanak, hiszen azonnal rövidül a sor, ráadásul pontosan azt vázolja milyen jó érzés, ha dolgozunk, cselekszünk!

Ezután jöhetnek azok, amik nagyobbak, vagy nehezebb munkák, – legtöbbször ezek egyben időigényesek is – de ha letudjuk őket, akkor az összes többi más feladat könnyebbnek tűnik. Ami újabb lendületet biztosít!


Ami viszont fontos, hogy a mind e közben beérkező új feladatokat azonnal soroljuk be a listánkba, hogy ki ne maradjanak. Tervezzünk, mit hogyan és mikor végzünk el. Azt is be kell tervezni az időnkbe, amikor magát a teendőinket tervezzük. A máról megmaradt munkákból építhetünk új feladatsort.


Ahhoz, hogy a lelkesedésünk ne szálljon el, ügyeljünk a félóránkénti folyadék bevitelre, az óránkénti szünetre. Ami alatt, ha tehetjük, menjünk ki a szabadba vagy legalább a nyitott ablaknál szívjunk friss levegőt. Mozgassuk meg a testrészeinket is!

Érdemes a munka alatt amennyire a beosztásunk engedi offline-ban lenni, és a bejövő e-mailekket, chat üzeneteket és telefonhívásokat figyelmen kívül hagyni,  -pont azért, hogy ne szakítsák félbe a dolgunkat-,  és csak kijelölt időben lessünk ezekre rá.

Ám ez, véletlenül se az étkezési szünetünkben legyen! Az ebédidőben az ételünknek szenteljünk csak időt és a munkahelyi társadalmi életre.

Kép: Pixabay