Utazásaink során többféle szállásmegoldás közül választhatunk. Meghatározhatja azt a pénztárcánk mellett a kalandvágyunk, az igényeink, az útitársaink és maga a helyszín is. Az Airbnb is lehet választás: Nyaralók, víkendházak, strandközeli házak és egyebek közül. De milyen egy jó bérlemény? Szubjektív véleményt olvashatsz.

Az Airbnb lényege abban rejlik, hogy kiadunk egy olyan ingatlant, ami másnak az otthonává válhat átmenetileg. Az ingatlan piactér honlapján olvashatjuk Airbnb: Nyaralók, víkendházak, strandközeli házak és egyebek – vagyis bármi, amiben lakni lehet. A lakhatásért pedig az amerikai bróker cég jutalékot számít fel. Elvileg megéri mindenkinek, bérbeadónak és a szállást foglaló bérlőnek egyaránt. De véleményem szerint csak akkor, ha a bérlemény valóban az otthonunkká válhat legalább többé, mint kevésbé átmenetileg.


Ehhez pedig jó leszögezni már az elején: Mindkét oldalról szükséges az óvatosság bérlő és kiadó részéről is, mielőtt foglalnánk, avagy tulajdonosként elfogadnánk egy foglalást. A beérkezett pénz a foglalásért csak egy része a jó szándéknak, oda-vissza szükség van a bizalomra. Akárcsak egy hotelben, a személyi adatait az utazónak előre át kell adnia, valószínűleg online. Ugyanakkor nem lehet a dolgában biztos, miért is fizetett előre.

Ahhoz, hogy egy helyiség valódi méretét fel tudjuk mérni, jó ha látunk egy nagyobb fotót, az külön bíztató, ha látjuk nem domborodik a kép, és nem csalnak a panoráma fotó használatával

Airbnb körültekintő foglalása

A megfelelő ingatlan foglalásában több opció is segíti az utazót. Elvileg. Ilyenek az ingatlan különféle leírásai, a paraméterek megadása, a fotók, az elérhető vélemények böngészése. Mégis, egészen biztosak addig nem lehetünk a dolgunkban, míg be nem lépünk a kibérelt ingatlanba és körbe járjuk azt. Legyen az egy volt világítótorony, egy valamikori erdészház, egy családi ház egy peremkerületben vagy egy faluban, egy lakás valamelyik nagyváros frekventált területén.

Mert csalni mindennel lehet. A szép vagy pontatlan szavakkal éppen úgy, mint az egészet eltakaró vagy a részleteket kihagyó fotókkal. Vagyis a bérlőnek egy pillanatig sem szabad megelégedni azzal, amit elsőre az Airbnb felületén lát. Jobb, ha kérdez, érdeklődik, friss fotókat kér és mindenre rákérdez, mielőtt lefoglalna egy bérleményt.

Mert bizony kiderülhet, hogy az ingyenes parkolás csak nappalra vonatkozik, de ezzel nem megyünk sokra, ha például Pozsonyban tartózkodunk, mert ott bizony éjszaka kell a parkolásért fizetni. De szimplán az is meglehet, hogy az adat többéves és a szóban forgó településen már változott a kiírás óta a helyzet, amit a tulajdonos nem helyesbített. Bécsben például 2022 óta szinte mindenhol fizetni kell, nincsenek parkoló órák, ott parkolójegyet kell venni, amit többek közt a trafikokban, a postákon, a cigaretta automatákban és a benzinkutakon érhetünk el. Vagy kiderülhet az, hogy a jól felszerelt konyhából hiányzik a gáztűzhelyhez a gyufa, a főzéshez a fakanál, a négyszemélyes bérleményben csak kettő bögre van, és hiába az ajándék tea-filter, ha nincs egy kancsó hozzá, vagy elromlott a vízforraló.

Egy nem egész helyiséget, vagy távolról fotózott részletet se nem látunk egészben, se nem pontosan. Így a fotón fullosan kinéző design zuhanyzóról élőben kiderülhet, hogy olyan kiterjedésben penészes, amire nem szívesen állnánk mezítláb. Vagy az ingatlanba lépéskor szembesülünk azzal, hogy a magas földszinti lakást nem szokták szellőztetni, alulról pedig feltehetőleg vizesedik és a dohos szagtól nem lehet meglenni a lakásban, nemhogy több éjszakákat eltölteni benne. Vagy kiderül, a bérelt családi ház kertje közös egy másik házéval, és így nem lehetünk biztonságban a totyogó gyermekünkkel, mert nagytestű ebről a szomszédban szó sem volt.

Érdemes mindig ráközelíteni a fotókra. Ezen a zuhanyzón közelről már kivehető, hogy penészes a zuhanyzó alja a bécsi lakásban Fotó: Airbnb
Ha nem szeretnénk főzni, a reggeli kávé még jóleshet. Ha tudjuk milyen típusú a kávéfőzőgép akkor előre felkészülhetünk kávébabbal, kapszulával, tejjel, cukorral vagy ami szükséges

Fegyvered az értékelés

Amennyiben az ingatlan messze nem olyan, mint a fotókon, nem stimmel a leírás szerint, hiányosságok vannak a feltüntetett szolgáltatások között, akkor azt jelezzük. Legyen az bármi. Nincsen hajszárító. Nem működik a mosógép. Döcög a légkondi. Építkezési konténereket húztak a panoráma elé. Meghatározhatatlan szagok keringenek a lakásban stb. Ilyenkor nincs mese, még ott frissiben és helyben jelezni kell a tulajdonosnak. Így neki is van lehetősége a hibát javítani, a hiányosságot pótolni, a gondot megoldani, míg még ott vagyunk.

Előfordulhat, hogy hosszabbítást kérünk külön díj ellenében, de jobb esetben a takarító vagy éppen az utánunk következő vendég csönget be előbb az ajtón. Amikor mi még csak a szedelőzködésnél tartunk – nemhiába kértünk szállás elhagyási hosszabbítást. Bármi gond lép fel, rögzítsük az időpontot is, hogy dokumentálva legyen, mikor, mi történt. Figyeljünk arra, hogy a fotón szerepeljen a dátum: a fotótérbe tegyünk egy telefont, egy órát, ami jelzi a pontos dátumot és időt.


A szállás elhagyásakor jó, ha mi magunk is rögzítjük fotókon, mit hagytunk magunk után. Így igazolni tudjuk rendben, épségben és hiánytalanul hagytuk el az ingatlant. Nem emeltük le a Chagall reprodukciót a falról, nem törtük össze a száz colos síkképernyős tévét, nem borítottunk vörösbort a hófehér birkabőr szőnyegre. Még kilépés előtt küldjük el a fotókat a kulcs leadásával együtt a tulajdonosnak. A legtöbb esetben amúgy sem találkozunk személyesen az ingatlan tulajdonosával, ugyanakkor kérnek fotót arról, ahogyan a kulcsot visszatettük a kijelölt kulcsszéfbe.

Amennyiben kárt okozunk, azt is dokumentáljuk. Egyértelműen látszódjon a fotón, és írjuk le vagy mondjuk el a tulajdonosnak, hogy mi történt. Egy boros pohár eltört. Kezünkben maradt az ablakkilincs. Kigyulladt a kenyérpirító. Lelöktük a vasalót, amitől elrepedt a járólap az előszobában stb.

A kulcsszéf használatát mindig dokumentáljuk, amikor kivettük és amikor visszatettük a kulcsot

Olyan lakást adj ki…

Az Airbnb mellett a leggyakrabban az ára és a személyes varázsa miatt döntünk. Nem akarunk standard hotel vagy motel szobába menni. Nem szívesen igazodnánk szabályokhoz, vagy irreálisan sok pénzt fizetni olyan szolgáltatásokért, amiket úgysem vennénk igénybe. De ez messze nem jelenti azt, hogy bármilyen ingatlanban nyugodtan álomra tudnánk hajtani a fejünket.

A színvonalnak, véleményem szerint olyannak kell lennie, ahol maga a tulajdonos is szívesen elidőzne. Ahol valamennyire otthon érezné magát, kényelemben és biztonságban. Úgy gondolom, hogy egy Airbnb tulajdonosnak sem szabadna másként gondolkodnia. Mert nem hiszem, hogy van olyan ember, aki önszántából és szívesen nézné a penészt a tusoló sarkában, a mosogató körül, a hálószoba ablakában. Akinek jóleső lenne a tömény fertőtlenítő szagba belépnie, megfagynia a rosszul szigetelt és be nem fűtött lakásban, vagy szívesen kerülgetné a svábbogarakat, esetleg az egereket.

Ha az ígérettől messze elmaradt a bérelt ingatlan, és ezt igazolni is tudjuk, akkor ne hagyjuk se kárba veszni a pénzünket, sem hagyni, hogy más is besétáljon a csapdába. Helyette írjuk le az értékelésben nyugodt szívvel azt, hogy porul jártunk.

Jó ha vannak közeli képek a részletek miatt, de nem árt az egészet is látni. Például azért, hogy kiderüljön az ágy valódi lábakon áll-e, milyen a padló, mennyire van messze az ablaktól az ágy stb. Fotó: Airbnb

Fotó: Airbnb