Egy tinédzser gyermek számtalan meglepetést szerezhet vagy éppen okozhat a szüleinek. Ilyen meglepetés lehet az is, amikor először fogyaszt a tinédzser alkoholt, házon kívül. Nekünk szülőknek pedig észnél kell maradnunk akkor, amikor spiccesen vagy részegen ér haza.

Hazánkban a gyerekek 13 éves kor körül fogyasztanak alkoholt első alkalommal (nem kóstolnak, fogyasztanak), és az első lerészegedés pedig egy évvel később történik. Éppen ezért téma a szülők között, mit kell tennie akkor, amikor először lesz részeg a tinédzser. Mert ettől sok szülő tart. Én is. Van egy kamasz fiam, aki nemsokára betölti a 15. életévét. A fiamnál ugyan még nem téma az alkohol, de tudom, bármennyire vigyázunk, előkerülhet.

Az, hogy most nem érdekli, remélem azért van, mert nálunk a családban van egy „minta” az alkohol bevezetésére. Tulajdonképpen ez a minta annyiból áll, hogy az alkohol nálunk inkább csak ünnepnapokon és kivételes alkalmak során kerül elő, vagyis a gyerek eleve nem találkozik alkohollal napi szinten. És így a kóstolás sem téma. Amiről a legújabb szakmai kutatások azt tartják, hogy többet árt, mint használ.

Pedig ez a minta nálunk is él. Emlékszem arra, amikor először csak az ujjamat dughattam az italba, később pedig egy egészen kicsi kortyot ihattam belőle, aminek az íze jó időre elrettentett a további érdeklődéstől. Az első igazi fél pohár gin tonikomat pedig tizenhat évesen ittam a szüleim társaságában a születésnapomon. Akik akkor megtanították nekem azt is, hogy az alkoholfogyasztás előtt mindig legyen étel a gyomromban, és közben fogyasszak vizet is, ne legyek dehidratált, a mértékletesség meg nem is volt kérdés.

MIndezeket én is elmondtam a fiamnak, amikor karácsonykor megkóstolta velünk az ünnepen fogyasztott bort egy korty erejéig. Így biztonságos közegben próbálhatta ki velünk az alkohol ízét és hatását. Nekünk ezzel még sikerült elterelnünk a további kíváncsiságát, az alkoholról most úgy nyilatkozik, hogy nem érdekli, mert nem ízlett neki. De pontosan tudom, hogy vannak olyan szakértők, akik ezzel a módszerrel nem értenek egyet, szerintük pont a családdal elköltött kortyok viszik lejtőre a gyerekeket.

Vagyis szülőként jobb, ha résen marad az ember, ezért igyekeztem utánanézni, miket tanácsolnak a szakemberek arról, mi van, ha a tinédzser ittasan érkezik haza.

Miért érdekes az alkohol?

A tinédzserek sokszor érzik magukat lelkileg bizonytalannak és sokszor a legkisebb problémát is hatalmasnak élik meg. Egy ilyen pillanatban legurított pár korty hamis magabiztosságot kölcsönözhet a gyerekeknek és a problémák is sokkal kisebbnek látszanak a számukra.

Az alkoholhoz kezdetben jó érzések, jó hangulat társul. Valljuk be, ezeket az érzéseket, mi felnőttek is ismerjük. De a fiatalok még nem tudják kezelni, hogy mennyi ital lehet az elég a számukra. Hol van az a pont, amit nem szabadna átlépni majd akkor, amikor már biztonsággal fogyaszthatnak alkoholt. Ahhoz, hogy ezt tudják, ahhoz ránk a felnőttekre, és leginkább a szüleikre van szükségük.

Hogy mi meséljük el nekik, mit érezhet az, aki alkoholt iszik. Milyen hatásai vannak az alkoholnak. Miből lehet tudni, hol van az Állj.

Amikor először részeg a tinédzser

Arról, hogy valaki ittas, könnyen meggyőződhetünk akkor is, ha nem ismerjük az illetőt. Ha gyerekünkről van szó, még könnyebben felismerhetjük, ha nem a megszokott módon viselkedik. Egy ittas embernek megváltozik a lehelete, kesernyés-szúrós szájszaga lesz. A hangja rekedtes, a beszéde akadozó, nehézkesebb. A mozdulatai darabosak, bizonytalanok, ingatagak. Lehet harsányabb vagy ellenkezőleg komorabb az ismertnél.

Amikor először érkezik haza részegen a tinédzser, akkor a fenti tüneteken túl még az is előfordulhat, hogy teljesen kifordul önmagából. Felriasztja a fél házat, vagy már a küszöbön összecsuklik, és örülünk ha az első szőnyegre vagy kanapéig el tudjuk vonszolni. Legyen bárhogy, nagy sokk egy szülő számára amikor először érkezik haza a gyereke részegen. A legelső érzetünk a csalódottság és félelem lehet, ami haragot válthat ki reakcióként: kiabálni és dühöngni akarnánk a gyerekkel, hogy milyen ostobán cselekedett. Ám a lelkünk mélyén tudjuk, hogy ott és akkor nem sok értelme van annak, ha kiabálni kezdjünk.

Többre megyünk, ha veszünk egy pár mély lélegzetet, elszámolunk tízig vagy húszig, ameddig szükséges, hogy meg tudjunk nyugodni. Ilyenkor a legjobb, ha csak arra koncentrálunk, hogy a gyerekünket a közelünkben, már biztonságban tudjuk. A fejmosás várhat másnap vagy méginkább harmadnapig. Egy részeg tinédzser úgysem képes most józanul beszélni, válaszolni a kérdéseinkre.

A lavórt készítsük ki

Felnőttként bizonyára tisztában vagyunk azzal, hogy milyen mellékhatásokkal jár a spiccesség illetve a részegség. Fájhat a gyermekünk feje, szédülhet, foroghat vele a világ, láthat belőlünk kettőt, kaparhat a torka, foroghat a gyomra, lehet hányingere. Valószínűleg sem testileg, sem lelkileg nem érezheti jól magát. Szégyellheti is magát a történtek miatt, vagy tarthat a reakcióinktól.

A hegyi beszéd helyett inkább próbáljuk kikérdezni a részeg tinédzser gyermekünket arról – miközben ellátjuk- hogy mit és mennyi alkoholt fogyasztott, mert jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy kell-e tartanunk alkoholmérgezéstől vagy sem.

Az első, amit tehetünk mindannyiunk nyugalmáért, ha biztosítjuk a kényelmét. Ha bír mosakodjon meg, segítsünk neki. Ha nem, akkor csak hagyjuk, hogy elfeküdjön egy szőnyegen, a kanapén vagy egy ágyban, lehetőleg inkább oldalra fordulva és kissé felpolcolva a fejét, ha hányingere lenne. Takarjuk be, készítsünk elérhető távolságba egy lavórt, ha az ital felfordítaná a gyomrát. Készítsünk oda neki papír zsebkendőt a higiénia miatt, és vizet, ha szomjas lenne. És ha nincs annyira rossz állapotban, akkor néhány falat kekszet vagy kisebb szendvicsfalatot, hogy egyen, legyen, ami „elszívja” a gyomrában az alkoholt.

Másnapig, ha lehet maradjunk mellette, vagy a közelében hallótávolságon belül, hogy ha rosszabbul lenne, hánynia kellene, tudjunk segíteni, ha szükséges, és hogy ne álljon fel a fulladás vagy félrenyelés veszélye.

Hegyi beszéd csak harmadnap

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a részeg tinédzser botlása mellett. Amikor a kamaszunk túl van már a másnaposságon is (ami jó esetben már önmagában elég riasztó lesz egy újabb ilyen esethez) akkor meg kell vele beszélnünk a történteket.

A szakértők szerint ekkor továbbra is maradnunk kell a nyugodtságnál, hiszen ez a legjobb ütőkártyánk szülőként. Ami nem jelenti azt, hogy nem vethetné fel a szülő az aggodalmát és szorongását arról, hogy miért árt egy kiskorúnak az alkoholfogyasztás, és milyen következményekkel járhat az a számára.

A „hegyi beszédünk” szólhat arról, hogy nem véletlenül határozzák meg a törvények a szabad alkoholfogyasztás 18 éves korhatárát, mert az alkohol veszélyes a kiskorúakra, a nagyon fiataloknak pedig egyenesen mérgező hatású. Hiszen egy gyermekek mája nem képes úgy elégetni az alkoholt, mint egy felnőtt szerve. Továbbiakban nem hallgathatjuk el azt sem, hogy az alkoholfogyasztás alkoholmérgezéssel járhat egy fiatalnál.

Említenünk fontos azt is, hogy az alkoholfogyasztásnak vannak más hátrányai is: az ittas emberek hajlamosabbak a balesetek elszenvedésre, erőszakosabb viselkedésre, vagyis cselekedhet rosszul is. Emellett az alkohol káros hatással van az agy fejlődésére, a memóriára és így a tanulására is.

A beszélgetés fontos része a tinédzser nézőpontjának meghallgatása. Meg kell kérdeznünk a gyermekünket arról, hogy ő maga mit gondol az ivásáról, miért érzett késztetést a túl sok alkoholfogyasztásra, és kivel ivott szívesen. Csoportnyomásról vagy a fiatal saját lelkesedéséről volt szó, hogy többet ivott a kelleténél? És jó azt is kideríteni, kitől kapott alkoholt.

A nyugodt légkör nagyobb valószínűséggel ad választ ezekre a kérdésekre, mint a hirtelen haragunk. Ha a gyerek még mindig nem áll készen a harmadnapi beszélgetésre, érdemes egy-két napon belül újra próbálkozni. A legfontosabb, hogy a vita nyílt legyen, és mi mindvégig biztosítsuk a lányunkat, fiúnkat arról, hogy megbízhat bennünk.

Hangsúlyozzuk, hogy jól tette, hogy hazajött, és nem maradt tovább a társaságban, nem fogyasztott még több alkoholt. Érezze a gyerekünk úgy, hogy velünk biztonságban van, megértjük és szeretjük őt, de nagyon nem volt jó az, amit csinált. Az alkoholról tudni kell beszélnünk a gyerekünkkel. Ezt nekünk felnőtteknek is meg kell tanulnunk.


Fotó: Shutterstock
Forrás: ITT és ITT és ITT