Minden szépen berendezett női mosdóban van egy kis doboz. Benne különböző eszközök a higiéniára, amit a lányok, nők használnak minden egyes hónapban, pár napon át. Ám vannak lányok, akiknek nincs pénzük arra, hogy ezeken a nehéz napokon tisztának érezzék magukat. Nekik kíván segíteni az Ella-projekt. Mucsi Boglárkával, a mozgalom hazai elindítójával beszélgettem.

Mucsi Boglárka közgazdász, aki hivatása mellett gyönyörű grafikákat készít, mint például a magazin logóját. Szubjektív aktivistája a fenntarthatóságnak is, amiről blogot ír ITT.  Most egy figyelemfelhívó és segítő mozgalmat indított, aminek a fókuszában a Period poverty jelenség áll.

– Miről szól az Ella-projekt?

A Period poverty jelenségnek hívják azt, amikor alacsony jövedelmi szintű háztartásokban az iskoláskorú lányok egész egyszerűen nem jutnak egészségügyi betéthez/tamponhoz, így amikor menstruálnak, két lehetőségük van: vagy valami egészségre ártalmas helyettesítő dolgot használnak, vagy otthon maradnak – lemaradva így a tanulásban, ami pedig segíthetne nekik, hogy kitörjenek a mélyszegénységből.

– Nevén neveznéd a dolgokat, hogy egyértelmű legyen?

– Igen. Azok a lányok, akik olyan családban élnek, ahol ennivalóra sem telik, még egy füzetet is gond megvásárolni az iskolába, azok legfeljebb vattát kapnak otthon, vagy azt sem. Ami se nem alkalmas igazán arra, amire kellene, se nem higiénikus. A kényelemről meg már nem is szólva. S vannak, akik csak WC-papírt vagy papír zsebkendőt, esetleg egyéb ruhadarabot, például zoknit használnak. Egy kislánynak, aki még csak tanulja a testét, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Mindez azért fontos, mert ha egy lánynak nincs pénze betétre, és e-miatt nem jár be az iskolába, akkor elesik attól az esélytől is, hogy a tanulással kiemelkedjen abból a helyzetből, amiben éppen él. Vagy, ha mást alternatív megoldást használ, és ezért megbetegszik, felülfertőződik, akkor akár maradandó károsodást is okozhat magának, mint például a meddőség. S nem utolsó sorban számolni kell mindennek a lelki oldalával is, hogy úgy éli meg a menstruációját, hogy az egy teher, ami miatt szégyenkeznie kell, csak azért mert nincs pénze betétre. Havi 600-1000 Forintról beszélünk, ami óriási pénz, ha közben éhes az ember.

– Hol figyeltél fel erre a problémára?

– Szívesen nézek videóblogokat. Az egyik kedvenc vloggerem Tanya Burr, vlogolt arról, amikor tüntetni ment az utcára ez ellen. El akarták érni, hogy ingyen jussanak betéthez azok a lányok, akik eleve térítésmentes étkezést kapnak az iskolákban.

Nemsokkal ezután, egy barátnőm gyűjtött karácsonyi tisztálkodási adománycsomagokat, akkor tudatosult mélyen bennem, hogy ahol szükség van ilyen alapvető higiéniai segítségre, – mint a szappan, a fogkefe, a fogkrém – , ott egészen biztosan, hogy nem telhet tamponra és betétre sem.

– Lett annak a tüntetésnek hozadéka?

– Igen, a múlt héten, a skótoknál. Elsőként a világon, megszavazták, a period poverty felszámolására vonatkozó rendeletet – valamennyi párt, egységesen (!) – miszerint idén ősztől ingyenes női higiéniás termékeket biztosítanak az iskolákban, főiskolákon, egyetemeken.

– Hány lányt érint ez most hazánkban?

– Ez az, amit még nem tudok pontosan, éppen ezért gondolkodtam olyan felmérésben, ami segítene pontos képet kapni arról, hogy hány lányt/ háztartást érint ez a probléma ma Magyarországon. Ehhez készítettem is egy online kérdőívet, aminek az eljuttatása, és kitöltése az első lépés jelenleg.

– Interneten el lehet érni azt, akinek nem telik ennivalóra?

– Szinte nevetségesen hangzik, de nem az, hogy valóban meleg vacsora nem kerül minden este az asztalra, de okostelefonja van sok, szegénységben élő lánynak is. Akiknek még sincs, azok elérésében segítenek a családsegítő központok, védőnők és osztályfőnökök, akiken keresztül igyekszünk minél több lányt elérni.

– Mit szeretnél egészen pontosan elérni?

– Kibővíteni a társadalmi párbeszédet és megoldást keresni erre. Az egyik oldal, hogy pontos képet kapjak arról, hogy hány lány érintett hazánkban, másrészt, hogy segítsük őket rendszeresen tárgyi formában. Ez a másik oldal, ehhez kell felkeresnem gyártókat, továbbá olyan cégeket, akik már álltak valamilyen női egyenjogúsági ügy mellé, vagy szociálisan érzékenyek ahhoz, hogy segíteni akarjanak.

– Tehát kilincset ragadsz?

– Igen! Az Ella-projekt, nagyobb, mint én? Nem számít, hogy nem szeretek kérni. Van az a mondás, hogy Nem tudtam, hogy lehetetlen, így véletlenül megcsináltam alapon, igen telefonálni, és tárgyalni kezdek. Közgazdász vagyok, de ha belegondolok, terveztem már esküvői naplót is. Egyszerűen felhívtam az egyik kiadót, hogy esküvőtervező még nincs a piacon, én viszont egyedi grafikákat rajzolok. Ma már az esküvőtervező könyv, ezen a néven, az én rajzaimmal, elérhető a könyvesboltokban. Van, amit túlagyalok, de van, amibe gátlástalanul, miért ne alapon belekezdek, az Ella-projekt is ilyen.

– Miért Ella a projekt neve?

–  A névválasztásban kértem segítséget az ismerősömtől a Facebookon. Szinte mindenkinek kézenfekvő volt az Ella név, mert a kutyámat így hívják. Rövid nevet szerettem volna, és az ELLA rímmel, az egészséges lelkű lányok kifejezésre is.

– Ha nem futja betétre, akkor valószínűleg óvszerre sem, ez lenne a következő lépés?

– ​ Igen. Végtelenül igazságtalannak érzem, hogy egy nő biztonságos, urambocsá’ felszabadult szexuális élete jövedelemfüggő. Ez ugyanúgy egy érzékeny, de nagyon is valóságos társadalmi probléma, s ugyancsak messze gyűrűző hatásai vannak. Ezen a vonalon egyelőre nem tervezek konkrét akciókat, de a későbbiekben szeretnék erre is megoldást találni.

Az Ella-Projekt Facebook oldala: https://www.facebook.com/ellaprojekt/

 kérdőív ITT érhető el. 

Ennek a kérdőívnek az a célja, hogy felmérje a magyar viszonyokat, és a segítő akcióhoz alapvető információkat biztosítson.

A kérdőívet kitöltheti:
a) minden általános iskolás lány
b) általános iskolában dolgozó pedagógus (lehetőség szerint osztályfőnök) vagy védőnő
c) családsegítőben dolgozó munkatárs

A kérdőív anonim, egy kitöltés egy válaszadóra vonatkozik. (Így ha osztályfőnökként töltöd ki a kérdőívet, kérlek, hogy valamennyi, az osztályodban tanuló lány nevében küldd be!)

Kép: Hans Vivek on Unsplash