Itt a tavasz, máris berobbant a pollenszezon. Kegyetlenül gyötör a platán és magas a koncentrációja a nyírnek. Innentől őszig nincs megállás. A pollenallergia társulhat más allergiákkal. Amikor valami másik olyan kémiailag hasonló anyaggal találkozik az allergiás, ami további tüneteket válthat ki belőle, mint amire valójában érzékeny. Segítségként összeszedtünk néhány tényt a pollenallergiától:

Jelenleg nagyon magas a platán pollen koncentrációja. Gyötörhet a nyírfa is. Közepes koncentrációval vannak jelen még a ciprusfélék és tiszafélék, kőris, fűzfák, gyertyán, tölgy és az eperfafélék. Mit jelent ez?

Amikor így a tavasz közepén kellemetlen tünetek kezdenek bántani, gyötörni bennünket, hasonlóak valamilyen bakteriális vagy vírus okozta nátha tüneteihez, de hőemelkedés, láz és végtagfájdalom nélkül, akkor nagy valószínűséggel valamilyen pollenallergia lépett fel nálunk.

Amennyiben évről -évre gyötör bennünket az allergia, akkor diagnosztizálásra jóformán nincs is szükségünk. Ha viszont ez újszerű és hetek alatt sem múlik el, akkor érdemes házi orvoshoz, pulmonológushoz fordulni. Az allergiát nem szabad kezeletlenül hagyni, mert nemcsak az életminőségünket ronthatja, hanem hosszú távon komolyabb mellékhatásokat is okozhat, például sérülékenyebbé válhat tőle az immunrendszerünk. 

A pollenallergia tünetei

Nincs szükségünk ismételten orvosra, ha a pollenallergia tünetei enyhék, valószínű oka ismertek a számunkra korábbról, mert az allergia akkor öngyógyítással kordában tartható. Ha a tünetek mindig tavasszal jelentkeznek, amikor a nyírfa virágzik, a gyógyszer pedig hat rá, akkor az allergia nagy valószínűséggel nyírfaallergia. Megjegyezendő, a platánra kevesebben allergiásak. Ahogyan azt is, hogy az utcai por okozta allergia hasonló tüneteket okozhat a pollenallergiához, de az antihisztamin nem segít az utcai por okozta allergia tünetein.

A pollenallergia az orrban, a szájgaratban viszketést, orrdugulást, orrfolyást és tüsszögést okoz. Sok allergiásnak viszkető, vörös és könnyező lesz ilyenkor a szeme. De van, akiknek a szemét nem zavarja meg az allergia. Egyeseknél asztmás tünetek jelentkezhetnek: köhögés, váladék és légszomj. Az atópiás dermatitis a pollenszezonban súlyosbodhat. Ha a tünetek korlátozzák a feladataink elvégzését és akadályozzák az életminőségünket, akkor viszont orvosi segítséget kell kérni.

Ha visszatérő az allergia

Amennyiben visszatérő allergiáról van szó, amit már korábban diagnosztizáltak nálunk, akkor feltehetőleg már nem egyféle gyógyszert kipróbáltunk rá. Lehet semmi nem válik be, vagy csak valamennyire enyhíti a tüneteinket, avagy lehet egy jól bevált tablettánk már. Amennyiben ez így van, akkor nincs szükség hetekkel vagy napokkal korábban elkezdeni szedni az antihisztamint a pollen szezon előtt. A tabletták nagyjából fél óra múlva már el kezdik kifejteni a hatásukat, némelyiknek 2-3 órára van szükségük. Vannak gyógyszerek, amiket folyamatosan szükséges szedni minden egyes nap a szezon alatt. Vannak 24 órás hatást kiváltó gyógyszerek, amikből napi 1-4 szemet is be lehet szedni a tünetek erőssége szerint. Erről mindig érdemes a kezelőorvos vagy a gyógyszerész ajánlatát kikérni.

Ha az antihisztamin nem segít, a kezelést orrspray, szemcsepp vagy asztmás tünetek esetén inhaláció segíthet még. Ha szükséges az orvos felírhat kortizont, ami általában lassabban hat, mint az antihisztamin tabletták és szemcseppek. Néhány nappal a várható szükséglet előtt érdemes elkezdeni a belélegezhető vagy az orrba permetezhető kortizon gyógyszerek alkalmazását.

A nyírfa és a termése

Figyeljük a pollenértesítőket

A pollenértesítők megmondják, hogy adott időpontban milyen mennyiségű pollenre lehet számítani a levegőben. Akik allergiásak azoknak érdemes figyelni nem csak az aktuális pollenkoncentrációk értékét, hanem az előrejelzést is, hogy tisztában legyenek azzal, meddig tart a számukra érzékeny időpont, meddig szedjék a gyógyszert.

Például az allergének virágzásáról az NNGYK online pollennaptárának követésével tájékozódhatnak https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok
Vagy követhetik az ANTSZ oldalát: https://cloud.antsz.hu/index.php/s/oACwOQcAdHg1NRH

Ha a szemünk is viszket

Az orvosok, gyógyszerészek a megfelelő javallatot elsősorban az elsődleges tünetnek megfelelően választják ki. Több tünet esetén a gyógyszerek hatásai egymást támogatják. Az allergia kezelésére használt orrspray például nem csak az orrban fejti ki a hatását, a szemre is hatással van. Hogyan?

A könnyfolyadék útja a szemből a könnycsatornán keresztül az orrüregbe juthat és elzárhatja azt. Az orrdugulás kezelésére kapott orrcsepp vagy orrspray csökkenti az orrdugulást, és ezáltal megkönnyíti a könnyfolyadék áramlását a szemből. Ahogyan a szemcsepp meg csökkenti a szemből érkező váladék mennyiségét, amely részben az orrba kerülne.

Az alkari bőrtesztre a legalkalmasabb időszak a pollenszezon utáni hónapokban van: októbertől februárig Fotó: Canva/Getty Images Signature

Keresztallergia – pároljuk az almát

A szakértők szerint a nyírfa allergia miatt nem kell kerülni az almát. Lehetnek persze olyan nyírfaallergiásak akinek egy alma, egy körte vagy sárgarépa torokviszketést okoz. Ilyenkor figyelni érdemes magunkat, pontosan mit érzünk, tapasztalunk. Ha ajak- nyelv- vagy garat vizenyőt, esetleg hasi görcsöket, akkor ezeket ilyenkor feltehetőleg az úgynevezett keresztallergia okozza.

Keresztallergia az, amikor a szervezet tévesen azonosnak tekinti a hasonló, allergiát okozó fehérjéket bizonyos ételekben is, és további allergiás tüneteket váltanak ki, vagy a meglévőket felerősítik. A legismertebb ilyen keresztallergia a parlagfűre allergiásaknál a görögdinnye fogyasztása, ami egyébként nem annyira gyakori, mint a nyírfapollen allergiásoknál az alma keresztallergia, illetve más pollen-étel keresztreakció is több.

Ha azonban pollenallergiásként a görögdinnyétől vagy nyírfa allergiásként az almától nem ilyen tüneteink vannak, hanem erősen tüsszögünk, vagy köhögést, fulladást okoz, az nem keresztallergia, hanem magára a görögdinnyére vagy az almára vagyunk allergiásak.

Pollenallergiás tünetek esetén az allergia vizsgálatát rendszerint úgynevezett Prick-tesztel végzik. Ilyenkor az allergén anyagot az alkar bőrére csepegtetik, majd minimális bőrkarcolást ejtenek, hogy a felső hámrétegbe bejusson az anyag. Ezután a bőr reakcióját kezdik figyelni az elkövetkező mintegy 10-15 percben. Az ez alatt kialakuló vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. Erős allergiás tünetek esetén azonban nem bőrtesztet végeznek az orvosok, hanem vérvizsgálatot. Az alkari bőrtesztre a legalkalmasabb időszak a pollenszezon utáni hónapokra esik, azaz októbertől februárig.

Továbbiakban még a keresztallergiáról elmondható az is, hogy ugyan felerősíti a meglévő allergiás tüneteket, de nagyon ritkán okoznak veszélyes tüneteket, ezért nem kell feltétlenül elkerülni a keresztallergiát okozó zöldségeket és gyümölcsöket. A tüneteket okozó zöldségek és gyümölcsök főzésével gyakran elkerülhető a torok viszketése, mert a főzés lebontja a reakciót kiváltó fehérjéket. A zeller és a paszternák ettől függetlenül megtartják, a görögdinnyét pedig nem ildomos főzni. De az almát, körtét, barackot, sárgarépát lehet. Már a párolás is sokat segít.

Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .
  • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
  • Üröm: zeller, sárgarépa, napraforgómag, méz

Nyírfa pollenallergia vagy dióallergia?

Fontos tudni a dióallergiának tekintett allergiák egy része valójában nyírfa pollen allergia. Ebben az esetben keresztallergiáról van szó, amely enyhébb tüneteket okoz. Ha viszont nem keresztallergiáról van szó, hanem önmagában dióallergiáról, az életveszélyes anafilaxiás reakciót válthat ki, ezért a keresztallergia lehetőségét nem szabad a dió fogyasztásával meghatározni.

A keresztallergiát a vérvizsgálatból származó allergén komponens vizsgálattal lehet diagnosztizálni. A vérvizsgálat kimutatja, hogy melyik fehérje okozza a tüneteket, és milyen valószínűséggel okoz veszélyes reakciókat. Az orvos a teszt eredményeit értékelve határozza meg, hogy továbbra is kerülnie kell-e a diót vagy sem.

A nyírfa és a termése

Banálisnak tűnő apróságok a jobblétért

Vannak apróságok, amivel könnyíthetünk az allergiás terheinken a gyógyszereken és gyógyászati segédeszközökön túl. Ilyen a gyakori arc és kézmosás. Szemünkből és orrüregünkből is távolítsuk el rendszeres öblítéssel az odakerült pollenszemcséket, amihez élettani sóoldatot, tiszta vizet vagy kifejezetten erre a célra gyártott öblítő spray-t használjunk. Ajánlott a napi hajmosás is.

Amennyiben sokat vagyunk autóban akkor az autó légszűrőjének a cseréjével, tisztításával is könnyíthetünk a tüneteinken. Ahogyan a megszokottnál sűrűbb ágyneműhuzat váltással is. Elengedhetetlen a gyakori porszívózás HEPA-szűrős porszívóval. Továbbá, ha van, akkor szobai légtisztító segítségét is használhatjuk. Nem haszontalan az sem, ha kerüljük az olyan területeket, parkokat, ligeteket, erdőket, a kukorica és gabonamezőket ahol nagyobb koncentrációban találkozhatunk pollenekkel, különösen a szélcsendes, fülledt napokon!

Súlyosabb esetben, ha magas az a pollenkoncentráció amire érzékenyek vagyunk, akkor jobb elszigetelnünk magunkat otthon, napi takarítás mellett, légkondicionáló használat nélkül, illetve ez utóbbit csak akkor használva, ha rendszeresen tisztítjuk, tisztítatjuk azt.  Szellőztessünk inkább csak hajnalban vagy késő este, hogy minél kevesebb pollen jusson be a lakásba!

A fűnyírást és kertészkedést bízzuk másra! Ha ezt mégsem tudjuk elkerülni, viseljünk kesztyűt, maszkot, védőszemüveget, majd azonnal zuhanyozzunk le, és mossunk hajat is a dolgunk végeztével. Bármilyen rosszul esik, és tennénk a finom illatok miatt, de ne teregessünk a szabadban, mert a ruhákon is megtapadtak az allergének!

Banálisnak tűnhet, hogy hazaérkezve a cipőnket, táskánkat is töröljük le nedves kendővel. Az utcán hordott ruhánkat, amik közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel tegyük a szennyesbe, ne tegyük vissza a tiszta ruhák közé a szekrénybe. Kabátunkat portalanítsuk le, porszívózzuk időnként át. Ha pedig kutyát sétáltattunk, bizony az ebet is érdemes lemosdatni, mert a bundáján rengeteg pollent behurcolhat a lakásba. Viseljünk napszemüveget fizikai pajzsként, hogy a szellő ne fújja a szemünkbe a parányi pollenszemcséket

Enyhe allergiában a pollen gyakoribb eltávolítása ezekkel a rutinokkal a közvetlen környezetből nem feltétlenül befolyásolja a tüneteket, de súlyosabb allergiában, ha minden eszközzel könnyítjük az allergiaterhet, akkor valamivel jobban érezhetjük magunkat. Ám, ha minden igyekezetünk ellenére a tünetek nagyon gyötörnek az orvosi segítség elengedhetetlen.

ITT és ITT és ITT

Polgár Ágnes