Az elmúlt két évben megtanultunk kezet mosni. Már aki megtanult. Mert nem mindenki. Komolyan érdemes tanulmányt folytatni erről egy női mosdóban, hogy mennyire nem mosnak kezet a nők. Igen, a nők. Azok a nők, akik kívülről tökéletes megjelenéssel bírnak. Csinos frizurával, szép sminkkel és a legújabb trend szerint öltözve. És azok is, akik ugyan nem a legújabb divat szerint jelennek meg, de csinosak és szépek. Csak éppen nem mosnak kezet.

A megfigyelésre alkalmasak a plázák, bevásárlóközpontok. Főleg egy filmvetítés után a mozihoz tartozó, vagy ahhoz legközelebbi mosdóban. De egyébként is. Merthogy én figyelem. Akaratlanul is. Mindig is tettem. Pandémia nélkül.

Elmondhatom, a pandémia óta annyiban javult a helyzet, hogy azóta kevesebb nőt látok kifordulni a mosdóból kézmosás nélkül. Viszont maga a kézmosás eljárása az nem sokat javult. A leggyakoribb amit láthatunk, hogy nagyjából 5-10 másodpercre a víz alá tartják a kezüket a nők. A férfiaknál nem tudom mi a helyzet, mert nem járok férfi mosdóba. 

A csilivili plázákban egyébként gyakran előfordul az a probléma, hogy nincs is mivel kezet mosni. Merthogy nincs szappan. Nem egy-egy adagolóból fogyott ki, hanem egyikben sincs. Amire szerintem nincs kellő magyarázat. Akkor főleg nem, amikor a frissen épített, vagy frissen felújított plázáról avagy mosdójáról beszélünk. Mintha a sok beépített – infravörös közelségérzékelő, érintésmentes csaptelepek, lejtett szaniterek, hangulatfények és különféle dekorációs elemek után–, szappanra már nem futná az üzemeltetőnek. Ezt tapasztaltuk most is, amikor magazin-bevásárlásra mentünk több plázába és áruházba.

Ám ez még nem magyarázat az 5-10 másodperces „kézmosásra” – mert csupán víz alá tartani a kézfejet és egyszer átsimítani, nem jelent semmit. Kézmosást semmiképpen sem. Még ha nincs szappan, akkor sem. Pandémia idején főleg nem. Ami érthetetlen egy plázában, ahol rengeteg ember megfordul, hogy miért nincs igény a kézmosásra a mosdóhasználat után. Amit egyébként előtte sem ártana megtenni. Ez, hogy nincs igény a higiéniára, talán komolyabb probléma, mint az, hogy nincs szappan. Mert félő, hogy aki mások előtt sem röstelli, hogy nem mos kezet, az otthon sem tesz másként. 

Egyébként a helyes kézmosás ideje a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint 40-60 másodperc.

Fotó: Shutterstock
Polgár Ágnes