Egy régi magyar nemesi család feje a lányának rendezte az első balatonfüredi Anna-bált. Az akkor húszéves Krisztinának az akkori nemesi szokásnak megfelelően öt keresztneve is volt, de ezek közül egyik sem az Anna volt. Vajon, a mai Annáknak, Krisztáknak, lányoknak is álma lehet egy Anna-bál?

1825-ben még egymást érték a bálok a nemesi házaknál, ez volt akkor a hagyomány a tánc mulatságára, a fiatalok összeismertetésére, szigorúan családi és anyagi érdekeknek megfelelően, továbbá, hogy a szervező családok ápolják társadalmi helyzetüket a többi hercegi, grófi és bárói nemessel.

A balatonfüredi Anna-bált minden évben július 26-án Anna, Anikó nevek napján tartják, és ma már egy teljes rendezvénysorozat, az Anna Fesztivál része. A bált ma is a kifinomult magaskultúra, mint az opera-, és balett előadások, a minőségi ételek és a pompa jellemzi. A 19. században még rendszeresen színesítette tűzijáték és konfettihullás is, melyek akkor igen különlegesnek számítottak, mert csak az igazán kiváltságos emberek engedhették meg maguknak.

Ma sem egy mindennapos kiruccanás az Anna-bál. Az úgynevezett sétálójegy ára huszonötezer forint, ezzel ugyan táncolhatunk is a bálon, de az ötfogásos vacsorával járó belépőjegy már hetvenezer forintba kerül fejenként. Márpedig manapság is szülői kísérettel érkeznek a fiatalok a mulatságra, éppúgy, mint kétszáz évvel ezelőtt is a szokás megkívánta. Az elengedhetetlen hófehér báli ruha kreáció árát sem nehéz megsaccolni, bizony, az sem egy átlagkeresetből könnyen kalkulálható summát jelent.

Az Anna-bál nem mindenkinek való

Mégis, ahogy az idei Anna-bál háziasszonya, Juhász Anna, irodalmár és kulturális menedzser, a bál előtti interjún fogalmazott: – Nincs olyan magyar lány, aki ne szeretne legalább egyszer elmenni az Anna-bálba.

S valóban az Anna-bál rendezvényét övező mesebeliség egy mai lánynak is vonzó lehet. A hagyomány, a szép, a minőség felé való fordulás nem pénz kérdése. Mert az Anna-bál pontosan olyan, mint a tündérmesékben egy nagybetűs BÁL. Minden kislány a szíve mélyén vágyódik legalább egy hercegnős ruhára és arra a kifinomult bánásmódra, ami egy ilyen előkelő eseményen szokás. Ám egy ilyen helyzetben tudni is kell úgy viselkedni, ahogy illik, és ahogy azt, egy igazi báli ruha megköveteli.

Mert az Anna-bálra való készülődést nemcsak a viselet kiválasztása jelenti. Gyakran komoly felkészülés előzi meg az estét, hasonlóan, mintha az esküvőjére készülne a bálozó. A lányok táncórát vesznek, igyekeznek csinosak és fittek lenni, és bizony átbeszélik a mamával és a papával mit hogyan illik tenni és nem.

Talán ezért sem baj, hogy az Anna-bálba sem juthat el mindenki. Hiszen nem mindenkinek vágya, a számára idegen etikettnek megfelelően viselkednie, ami nélkül viszont sosem lehetne az Anna-bál olyan különleges, mesebelei esemény, mint amilyen. (Amire viszont, mi nagyon szívesen elmennénk.)

Kép: Anna-bál 2017