A rejtvényfejtés hosszú ideje népszerű időtöltés, a kihívást kínáló tevékenységre a leggyakrabban a nyugodt esték és a hétvégék szolgálhatnak. Számos fajtája közül választhatunk, mi több február 3-án ünnepelhetjük is a magyar rejtvényfejtők napját.

Az első keresztrejtvény Magyarországon 1925. január 22-én jelent meg Az első „keresztszórejtvény” címmel, a Ma Este című hetilapban. Ezt követően néhány hét múlva szinte minden újságban helyet kapott a keresztrejtvény. A keresztszórejtvény kifejezés és újdonsága mellett a nyeremény is nagyon újszerű volt. Az akkoriban divatossá lett mahdzsong játékot sorsoltak ki a helyes megfejtők között. A kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán – szinte hihetetlen – fődíjat, egy körúti bérházat lehetett nyerni.Napjainkban pedig már több mint 100 rejtvényújság közül válogathatnak az újságos standokon az érdeklődők, és számtalan magazinban is találhatunk rejtvényekkel.

A szokatlan agytorna az egyszerű emberektől a hírességekig mindenkit rabul ejtett. Szenvedélyes rejtvényfejtő hírében állt Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Karády Katalin, és szívesen töltötte keresztrejtvényekkel az idejét Tolnay Klári, akinek emlékszobájában ott látható az a feladvány, amelybe közvetlenül a halála előtt kezdett.

Az első magyar keresztrejtvény Fotó: Múlt-kor


Ha hétvége akkor keresztrejtvény

2007 óta ünneplik a rejtvényfejtők hazánkban a magyar rejtvényfejtők napját, annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles Magazin. Az akkor még egyetlen munkaszüneti napon, vasárnaponként megjelenő hetilapban a keresztrejtvények mellett képregényeket, karikatúrákat és vicces illusztrációkat közölt. Később évkönyveket is jelentettek meg.

Talán a Füles vasárnapi megjelenésének is köszönhető, hogy a rejtvényfejtés inkább hétvégi program lett hazánkban, mintsem hétköznapi elfoglaltság. Hétköznapokon legfeljebb az utazások során a munkahely és az otthon ingázása során vonaton vagy tömegközlekedési eszközön kerül elő. Nálam itthon a kedd este a rejtvényfejtés ideje, amikor előfizetőként kiveszem a postaládából a Nők Lapját, amiben mindig találok skandináv rejtvényt. És évente több alkalommal külön rejtvény melléklet is van.

Nálunk a családban nagy hagyománya van a rejtvény fejtésnek, édesanyám húga keresztrejtvény készítő, az édesanyám pedig minden nap rejt fejtvényt. Kedvence a Sudoku és még a plusz egy vicc és a szókereső. Kedvence pedig a Nagyi Kedvence keresztrejtvény havilap.

1968-ban, Pécsett alakult meg az első rejtvényfejtő-klub, ahol előbb háziversenyeket rendeztek, majd a városok között indultak el a versenyek. Az évtizedek során kialakult szabályok szerint különböző kategóriákban (kezdőtől mesterig), illetve egyéni- és csapatfordulókban mérik össze tudásukat a rejtvényfejtők. 1996 óta a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete szervezi a hazai rejtvényfejtő-versenyeket, akik a Füles Szerkesztőségével együtt indították el a magyar keresztrejtvény fejtők napját.

A Füles szerkesztősége és a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete ebben az évben is meghirdette a versenyt, amelyen kezdők, haladók és mesterek is indulhatnak, mindenki saját magának osztja be az idejét,hogy az összesen 3 órányi fejtési idő alatt melyik rejtvénnyel mennyit foglalkozik. 16 kategóriában indul a játék.

Rejtvényfajták

A rejtvényeknek több fajtája is létezik. Az egyik legnépszerűbb a Skandináv rejtvény, ami a sikerét annak köszönheti, hogy fekete négyzet helyett úgynevezett skandináv négyzetet tartalmaz, mely a szavak meghatározásait is rejti. Emiatt a meghatározások rövidek, tömörek. A skandináv négyzetből kiinduló nyilak jelzik, hogy egy meghatározás megfejtését milyen irányba kell beírni.

Mint minden típusnak, itt is vannak különböző nehézségi fokok, léteznek könnyebben és nehezebben megfejthetőek. Ezt a ábrában levő szavak és azok meghatározásai együttesen határozzák meg. Minden meghatározásra lehet írni kevésbé vagy jobban segítő meghatározást, ne higgyük, hogy pusztán a beírt szavak számítanak a nehézségben.

A Betűskandi a Skandináv keresztrejtvény egy változata, a rövid meghatározások a megfejtés betűit tartalmazza, általában ábécérendben, de lehet keverve is. Az évek során megszületett a magyaros keresztrejtvény is, amelynek minden mástól eltérő sajátossága az általában egy vicc csattanóját vagy idézetet tartalmazó fősor elkanyarodása volt.

A Sudoku (ejtsd: szudoku) név egy hosszabb japán kifejezés rövidítése. Az eredeti név jelentése: „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek”. A játék ma ismert változatát az amerikai Howard Garns alkotta meg 1979-ben. A rejtvényt a Dell Magazines adta ki Number Place címmel. A játék 1986-ban nagy népszerűségre tett szert Japánban, mikor ott kiadták a játék japán változatát. A nemzetközi siker 2005-ben érkezett el.

A Sudoku meglepően egyszerű szabályokon alapul – igazán nem az a fajta rejtvény, amiről azt gondolnánk, álmatlan éjszakákat okoz. Egy 9 x 9 négyzetből álló nagy négyzetben kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy egy tetszőleges sorban, oszlopban és háromszor hármas négyzetben mindegyik szám csupán egyszer forduljon elő. Segítségül bizonyos számokat előre megadnak a rejtvény készítők.

Az Olasz valójában nem is egy, hanem több, általában két rejtvény. A két rejtvényrészt egy folytonos vastagított vonal választja el. Ez a vonal az egyik irányba folyamatosan halad és csak erre merőlegesen kanyarog. A két rejtvényrész nem feltétlenül azonos típusú, de általában mindkettő hagyományos. Bizonyos fokú kombinációs készség is kell a fejtéséhez. A meghatározásokat általában sorrendben, sor és oszlop szerint csoportosítva adják meg.

A Szókereső rejtvény ábrájában betűk találhatók. Ebben a betűhalmazban kell megtalálni a felsorolt szavakat. Egyszerűsége miatt közkedvelt rejtvényfajta. Ismert szókihúzós néven is.

Rejtvényt manapság online is játszhatunk. Skandináv rejtvényt ITT és Sudokut ITT.

Forrás: ITT és ITT