Az első tavaszi nagyobb séták, kirándulások, túrák alkalmával korosztálytól függetlenül érezhetjük magunkat elnehezültnek, fáradékonynak és akár levertnek is. A friss levegő, az éledő természet szépsége és a melengető napfény ellenére, amit akár érezhetünk zavaróan túláradónak is. A tavaszi fáradtságról és a fény viszonyáról írtunk.

Talán feltette már magának a kérdést, miért van az, hogy míg egyikünk lelkesen fogadja a tavaszi napsütést, jókedvű és energikussá válik tőle, addig másikunk levert, fáradt, esetleg ingerlékeny lesz tőle. Ön melyik típusba tartozik? Akár egy tavaszon belül is változik a hozzáállása, az erőnléte az évszakváltáshoz? Megnyugtatom, ez a tudomány mai állása szerint teljesen normális: a fénnyel való találkozásunk erősen befolyásolja a közérzetünket.


A fény és az alvás kapcsolata

Kezdjük egy kicsit tudományosan, ígérem megpróbálom nem szárazon megfogalmazni, tulajdonképpen mi történik velünk tavasszal:

Ahogy egyre jobban közeledünk a télből a tavaszba és haladunk a tavaszból a nyárba, egyre több fény ér bennünket. Ami alatt fokozottan csökken a testünkben a melatonintermelés. A melatonin, az a hormon, ami az alvási ciklusunkat irányítja. Megnöveli az alvás úgynevezett REM-ciklus hosszát, amiben az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt. A REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik (rövid időre, néhány másodpercre) de erre a reggeli felébredésnél nem emlékszünk. Az élénk álmokkal is ebben az alvási szakaszban találkozhatunk. Amikor pedig a fénytől csökkenni kezd a szervezetünkben a melatonin, az átmeneti zavart okoz az alvásunk-ébrenlétünk bioritmusában.

A napfény ezzel szemben azonnali frissítő hatású. Ha fényben vagyunk, nem csak a szabadtéri tevékenységek során, hanem egy ideig még azután is, hogy a napfényről belépünk valahová, az előtte kapott fény még a test belső óráját ingerli. Ha ráadásul napfelkeltében, hajnalban és a kora reggeli órákban töltünk több időt a napfényben vagy mesterséges meleg fényű megvilágításban, mint délután vagy este, akkor a belső óránk jobban jár, és a szervezet cirkadián ritmusa közelebb kerül az egészséges huszonnégy órás napi ütemtervhez. Ami egyenletesebb alvást, ugyanakkor intenzívebb kitartást és élénkebb ébrenléti állapotot jelent napközben.

Kimerültséget okozó napfény

A tavaszi fáradtság valódi jelenség, amelyet a nappali órák meghosszabbodása okoz. A tavaszi fény sokakat elfáraszthat, különösen a kora tavasszal és az óra átállítás után érezhető terhelőnek, amikor a hosszú téli sötét után, hirtelen több lesz a fény.

A változó fényviszonyok, az estébe hosszabban belenyúló napsütötte óráktól még fel is élénkülhetünk, érezhetjük úgy, hogy estére frissebbek vagyunk, mint reggel vagy napközben voltunk, és még nehezebben tudunk időben elaludni. Miközben reggel ugyanolyan korán kelünk – és ez bizony további fáradtsághoz, és kimerültséghez vezethet.

Ha még ehhez depresszió is társul, akkor a megnövekedett fénymennyiségtől még elviselhetetlenebbnek érezhetjük a tavaszi napsütést. A depresszióval küszködőknél a fényár álmatlanságot, nyugtalanságot, stresszt okoz, amitől a tavaszi fáradtság különösen kimerítőnek és intenzívnek tűnhet.

Igazodjunk a reggeli napfényhez

Gyakorlatiasan nézve, valószínűleg semmi újat nem mondok azzal, hogy a tavaszi fáradtság csillapításának a legmegfelelőbb módja az elegendő alvás. Azzal viszont talán adhatok új információt, ha arra hívom fel a figyelmét, hogy az elegendő alvás mellett ajánlatos a reggeli napfényben minél több időt eltölteni, mert ez tartja a legjobban az alvási ciklust. Vagyis ébredjünk és keljünk korán, és legyünk mihamarabb kint a szabadban. Ha tehetjük akkor a kertben, az erkélyen, a teraszon akár köntösben ücsörögve igyuk a reggeli teánkat, kávénkat , kakaónkat és költsük el a reggelinket, persze csak az első reggeli pohár langyos víz után, amivel beindítjuk az emésztésünket és elindítjuk a testünket, tisztítjuk a vérkeringésünket.

Továbbá, ha nem mozogtunk télen, akkor kezdjük most el tavasszal, avagy ha sportoltunk télen, akkor véletlenül se hagyjuk abba, folytassuk azt lehetőleg a szabadban, a napfényben. A tavasz jó alkalom a sétára, a kirándulásra, a túrázásra. Már csak azért is, mert a mozgás is javítja az alvás minőségét. És ha egy mód van rá, a testmozgást is érdemes reggelre hangolni, vagy legfeljebb kora délutánra, mert a lefekvés előtti, különösen az erős testmozgás, késlelteti az elalvást.

Igazodjon tehát a reggeli napfényhez, ébredjen együtt a nappal, vagy legalább ébredezzen, hogy jobban érezze magát, és a kora reggeli napfény megtegye önben is a jótékony hatását.

Fotó: Studioroman a Canva-n keresztül