Manapság rengeteg lehetőségünk van a kommunikációra, bárhol, bármikor, bárkivel. Mobilok, email fiókok, csevegőappok, közösségi oldalak szolgálhatnak erre. Láthatóan és láthatatlanul. Nyitva a párunk és családunk előtt, vagy éppen elrejtve.

Ötven évvel ezelőtt egy házaspárnak csak a postacímük volt közös. Harminc évvel ezelőtt már volt közös vonalas telefonjuk is. Mekkora szó volt akkor a vonalas telefon! Amihez később saját üzenetrögzítő is dukált, amire már ketten kiabálták rá, hogy melyik család telefonszámát érte el a hívó.

Ma annyi minden már lehet közös a párunkkal vagy a családunkkal. Vagy éppen teljesen független mindenkitől. Sőt titkos is!

Ahol még van otthoni vonalas telefon, amit tényleg csak a legszűkebb kör ismer, – a család, a nagyon fontos barátok, esetleg a munkaadó, vagy pont az nem – annak a száma közös. Együtt használja a házaspár és a gyerekek is. Bárki telefonál róla, sokkal inkább hallható, kevésbé vonulunk már el vele.

Titkos üzenetek

Viszont a mobilunk már egyéni. Azzal igenis elvonulunk csevegni, vagy éppen üzenetet váltani mással. Ennél fogva már kevésbé titkos kifelé. Ezen vagyunk elérhetők bárki más számára. Vagy tematikusan besorolva a mindenki más, ha több mobilunk is van. Magán, több magán, céges, több céges mobilok.

Az email fiókunk sokszor, még magánál a telefonszámunknál, a mobilunktól, mint eszköztől is privátabb. Azt elvileg nem látja más rajtunk kívül.  Az csak a miénk. Kivéve, azok tárgyát, ami igenis megjelenhet a mobilunk kijelzőjén.

Bár az sem szokatlan, hogy egy családnak közös e-mail címe legyen. Kivált a friss házasoknál, akiknél szinte most divat a közös email fiók és saját közösségi oldal nyitása. Ami mellett persze megtartják a sajátjaikat is. S hogy ez a későbbiekben mennyire marad privát vagy sem az egy pár közös döntése már.

Mert ez a rengeteg lehetőség a kommunikációra, bárhol, bármikor és bárkivel, valóban lehet látható és láthatatlan is. A pár egymásba vetett bizalmán, a kölcsönös tiszteletén, és bizony egyéni vérmérsékletükön is múlik, hogy a közösségi életüket, a munkahelyi egyeztetéseiket, a baráti beszélgetéseiket, az ismerősökkel való szóváltásukat mennyire hagyják nyitottá a párjuk, családjuk felé.

Mert bizony mobilok maradhatnak kint a konyhapulton, az ebédlőasztalon, a kanapén, a dohányzó asztalon, az előszoba szekrényen, az éjjeli szekrényen vagy éppen az autóban az anyósülésen. Csörög a készülék egy hívásra, vagy megrezzen egy üzenetre, bekúszik a monitorára egy kép. Megláthatja a gyermek, a szülő, az anyós, az após, a párunk, a testvérünk, a munkatársunk, bárki. Egy közösen használt számítógép, táblagép is egyfajta nyitottságra utal.

Vagy mégsem? Vajon mi az, amit már elzárnánk vagy el is zárunk a párunk, a családunk elől? A mobilunkra érkezhetnek titkos üzenetek?

Mi a jobb, ha elzárjuk egymás elöl ezeket a csatornákat, okostelefon, email, whatsapp, viber, skype, gmail, instagram, twitter, linkedIn, snapchat és a többi, amin akárki, akárhol és akármikor elérhet bennünket?

S bizony könnyen meg is látható így bárki számára egy munkahelyi visszajelzés, egy szívesség megköszönése, egy egyszerű bejelentkezés, egy ártatlan humor, de akár egy könnyű flörtbe hajló évődés is, ennél többről már nem is szólva. Amelyek lavinákat indíthatnak el egy párkapcsolatban, egy családon belül. Pedig nem is konkrétan a titkos üzenetek körébe tartoznának ezek.

Éppúgy okot adhat a veszekedésre az is, ha látjuk a másik fél kommunikációját, mintha nem látjuk azt. A titkolózás lehet bántó vagy gyanús is.

Korábban a megcsalás sokszor csak a másik fél szokatlan viselkedéséből derült ki, s a filmekből ismerős inggalléron maradt rúzsfoltból, nadrág zsebben felejtett cetliből, amire egy telefonszám volt felírva, vagy éppen egy ismeretlen vásárlási blokkból vagy szállodai voucher jegyből.

A mobilunk a miénk?

A különféle kommunikációs rendszerek is segítik a felhasználót a titkosításban, vagy nem. A facebook például, mobilról használva nyújt titkos beszélgetési funkciót. Ami inkognitóba burkolózva fekete színű chat ablakkal működik, ám pont a szokatlansága az, ami feltűnő.

Hasonló a viber titkos csevegése is, az is fekete ablakkal működik. Önmegsemmisítő időzítővel rendelkezik, nem engedi az üzenetek továbbítását, és titkosítható a két végpont között. A whatsappnak is van hasonló titkosítható beszélgető csatornája.

S ezek csak az üzenetek. Azt viszont már, hogy mások hogyan reagálnak vagy sem a különféle közösségi oldalainkon a képeinkre,  posztjainkra, hozzászólásainkra, lájkolnak vagy nem lájkolnak, hozzászólnak vagy nem, s ha igen hogyan teszik azt, ezek is szabályozhatóak, de körülményesebben.

De megoldást jelenthetnek az örökös törölgetések is. Üzenetek, fotók, emailek és hívások végérvényes kinyírása, amennyiben szükségesek. Olykor csak a magunk nyugalmának, olykor a párkapcsolatunk megőrzése érdekében.

Olykor az ártatlanságunk vélelmében, olykor a bűnösségünk elrejtésében. Bár a legjobb az lenne, ha mindenki megértené, a saját mobilja csak az övé. Úgy élnénk, hogy bízni tudjunk másban, és bennünk is bízni lehessen.

Mert bizony titkos üzenetek közé sorolhatóak a karácsonyi ajándékozásra, a meglepetés partyra, a családi ügyek megoldására vonatkozó levelezések és üzenetváltások is, amit ha meglát a másik fél, akkor bizony ugrott az ajándék, a meglepetés, az örömszerzés.

Kép: Pixabay