Miközben nyakunkon van a karácsony, s nekünk listánk van az elintézendőkről, bele sem gondolunk abba, hogy azoknak köszönhetünk utolsó pillanatban vásárlást, kényelmet, egészséget vagy éppen biztonságot, akik ünnepkor is dolgoznak. Róluk szól ez a színes riport.

A Szenteste napja idén, vasárnapra esett. Az üzletek számtalan helyen délig vagy akár kettő óráig is nyitva álltak azoknak, akik az utolsó pillanatig halogattak, feledékenyek voltak, vagy kapkodtak, esetleg egészen idáig szintén megfeszített tempóban dolgoztak.

Ahhoz, hogy a legtöbben zavartalanul karácsonyozhassunk, legyen áram, víz, fűtés az otthonunkban, friss étel a hűtőnkben, listáról lemaradt ajándék a fa alatt, vész, baj, baleset esetén segítség számunkra, mindezért nagyon-nagyon-nagyon sok ember dolgozik.

Vannak, akik nem választhatnak, hiszen nem akarják a munkájukat elveszíteni és vállalniuk kell az ünnepi beosztást, míg mások nem tehetnek mást, mert így korrekt a munkatársaikkal szemben. Ám vannak, akik önként állnak be a hivatásukba karácsonykor is. Ha másért nem, azért, hogy keressenek vele némi plusz pénzt.

A számítógép szerelő

Ha egy online magazin újságírójának karácsonyra mondja be az unalmast a laptopja, és bizony nem akarja az olvasóit cserbenhagyni, sem a már félig vagy teljesen megírt cikkeit elveszíteni, akkor gyors számítógép szervizre van szüksége. Legnagyobb kétségbeesésünkre az utolsó pillanatban egy önzetlen fiatalember állt be a segítségünkre, hogy Bagaméri Viki szerzőnk gépét késő este megszerelje. Ha nem teszi, akkor bizony a Szívszorító karácsony – Az is lehet magányos, aki nincs egyedül című írás nem jelent volna meg időben. Mézeskalácsot és mákos kiflit is kínált Viki a szerelőnek,  Fabio De Comellinek percekkel mielőtt még az óra átváltotta volna Szenteste napjának első perceire.

A belgyógyászati ügyeleten

Az érdi belgyógyászat ügyeletére 24-én, este 7 órakor telefonáltunk. Kedves hangú egészségügyi dolgozó vette fel a telefont, akitől megtudtuk, egy perc megállásuk sem volt aznap még, annyi a beteg. Hogy ne nagyon foglaljuk a vonalat, röviden is beszélgettünk. Megtudtuk, aznap reggeltől egészen a hívásunkig a legsúlyosabb egy infarktusos eset volt, akit elszállíttattak a kórházba. A karácsonyi ügyeletben dolgozó hölgy, annyit árult el magáról, hogy nem először dolgozik ünnepnapon, és a családja már megszokta, tolerálja a hivatását.

A taxis

A negyvenéves családos sofőr sem először állt már ki a taxidrosztra Szentestén. Tamás délután négy óra után ment ki dolgozni, miután leállt a tömegközlekedés, amikor szerinte inkább hívnak, fognak taxit maguknak az emberek. – Ilyenkor a család is odahaza már ejtőzik az ebéd és a későbbi sütizés után a tévé előtt egy rajfilmen, így kevésbé bánják, hogy nem vagyok otthon – mondja a taxis. Aki szerint, megéri kint lenni, hisz ez hasonló egy erős nyári bulizós péntek vagy szombat estéhez. Főleg családosokat szállított. Nagyszülőktől haza a gyerekeket és unokákat, vagy éppen fordítva, a nagyszülőket haza a családi karácsonyi ebédről, vacsoráról.

Az önkéntes tűzoltó

A budaörsi önkéntes tűzoltóállomáson, Szenteste napján, hárman dolgoztak ügyeletben, de az egész állomány mozgósítható szükség esetén, tudtuk meg a negyvennyolc éves Józseftől, aki már nem először dolgozott ünnepnapon. – Elvált vagyok, így könnyebben tudok ilyenkor munkát vállalni, nem gond – mesélte magáról a tűzoltó. Elmesélte, hogy ilyen alkalmakkor szokás, hogy főznek együtt, most éppen töltött káposzta rotyog náluk a tűzoltó állomáson. Kora délutánig, még egy esethez sem riasztották őket, ezért úgy búcsúztunk el egymástól telefonon, hogy maradjon is így, minden rendben legyen a városban, a környéken, és persze mindenhol máshol is.

Az ambuláns nővér

A János Kórház Ortopéd-Traumatológia osztályán reggel nyolc órától dolgozik Erika, az ambuláns nővér huszonnégy órás műszakban. – De reggel csak azután indulok haza, hogy a frissen műtötteket átkötöztem, körülbelül tizenegy óra lesz addigra – számítja ki a nővér. Mert Szentestén sokan kerültek be az osztályra, háztartási- és idős korból adódó balesetek miatt. Amikor például a szék mellé ül az idős ember, de olyan is akadt, aki napokkal ezelőtt sérült meg, de csak most indult orvoshoz, és hajléktalanok is kerültek be hozzájuk. Erika három gyermek édesanyja, a legkisebb 16, a középső 17 és a nagy 19,5 éves. – Nem kicsik már a gyerekeim, de akkor is hiányzom nekik ilyenkor, ám ez így korrekt, nem lehet másként az osztályon a munkát beosztani, mint így, hogy a másik ambuláns nővérrel felváltva dolgozunk ünnepek idején is, a családom tudomásul veszi, a munkám ezzel jár – osztja meg velünk Erika. Elmondja még, az ügyeletvezető 23-án szarvaspörköltet főzött és azzal kedveskedett az osztályon dolgozóknak Szenteste, de persze ez egész team egyszerre nem tudott asztalhoz ülni, de így is nagyon ízlett mindenkinek a karácsonyi finomság.

A játékbolti eladó

A 70 356-os számú Lego ajándék nem került volna be egy nyolcéves kisfiú karácsonyfája alá, ha nem lett volna olyan lelkes eladó, aki beáll december 24-én a pult mögé. Történt ugyanis, hogy egy félreértés miatt a szülő rossz sorozatszámú játékot szerzett be, ami bibi bizony az utolsó pillanatban derült ki. Ezért a legóért összesen 17 üzletet hívtak végig a szülők telefonon, és minden egyes játékboltban a legnagyobb türelemmel nézték végig a polcok sorait az eladók, vagy a számítógépes leltárban kutatták, nemcsak a saját, hanem az üzletlánc többi egységében is a kérdéses legót. A 30 éves Vera meg sem lepődött az ilyen jellegű telefonhíváson. Elmondása szerint, az utolsó óráig kerestek így többek közt egy bizonyos társasjátékot, fénykardot, Rubik kockát és még ugrókötelet is, ez utóbbit egy nagymama legnagyobb örömére. Az egyedülálló Vera egyébként, beosztás szerint dolgozott, nem maga vállalta a karácsonyi munkát, de nem zúgolódott, mert az ünnepi pótlék miatt úgy vélte, megéri. A szülei megértik, hogy csak délutánra ér át hozzájuk.

Kép: Pixabay