Mielőtt még azt gondolnánk, hogy átaludtuk az alvás világnapját, jó tudni, hogy minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken rendezik meg. Idén ez március 17-re, míg jövőre 15-re esik majd. Ez a nap nem véletlenül fontos. A pandémia után az alvátlanság korát éljük, ami az egészségünket, éberségünket, koncentrációképességünket sújtja. A közlekedésben is.

Az alvás szükségességére könnyen rálegyinthetünk. Tudjuk, hogy elkerülhetetlen, és hogy nem lehet következmények nélkül küzdeni ellene. Akkor sem, ha olykor-sokszor átolvasnánk az éjszakát egy jó könyv társaságában, átbuliznánk a felfokozódott hangulatunkban, vagy átdolgoznánk a kimerülni nem látszó kreativitásunkban. De büntetlenül nem tehetjük. Mert saját és mások egészségével játszunk akkor, ha kialvatlanok, álmosak maradunk. Megbetegedések, háztartási balesetek, közlekedési balesetek kiváltói lehet a kialvatlanság.

Covid után: az alvatlanság kora

Az alvás világnapja az Egyesült Államokból indult el, célja pedig pont az lett, hogy felhívja a figyelmet az alvás kikerülhetetlen szerepére. A világnap lehetőséget kínál az alvás egészségének népszerűsítésére több ezer egészségügyi szakember és szószóló mellett. Idén mintegy 73 ország összefogásával, amiből hazánk sem marad ki.

Az alvatlanság kora – így jellemzik az alváskutatók a Covid-járvány utáni éveket. Mert az emberek alvásminősége a pandémia alatt megváltozott, kevesebbet és rosszabbul alszunk, mint korábban.

Ennek jegyében idén március 17-én az Alvás Világnapja eseményeire különféle programokat hirdetnek a résztvevő országok, hogy együtt hívják fel a kormányok, szervezetek, intézmények és az emberek figyelmét az alvás élettani szempontból kiemelkedő fontosságára, az alvászavarok megelőzésére és kezelésére. Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szervezésében nemzetközi tudományos tanácskozást tartanak a Magyar Tudományos Akadémián, koordinálva és támogatva mindazok tevékenységét. akik szeretnének és tudnak ebben közreműködni.

Március az alvás hónapja

Az első Alvás Világnap célja az volt, hogy összehozza az alvásszakértő orvosokat, hogy megvitassák és elterjesszék az alvással kapcsolatos információkat világszerte. A World Sleep Day®/Alvás Világnapja nemzetközi eseményre minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken kerül sor. A konferencián előadások hangzanak el a legújabb, alvással kapcsolatos témákról, kiemelt figyelmet szánnak az alvási gondok kezelésének, a megfelelő alvást segítő minőségi lehetőségek megismertetésének. Továbbá meghirdetik március havát az alvás hónapjának.

Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szervezésében tudományos tanácskozásra kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián. Március 17-én 10 -14 óráig a szakterület kiválóságai tartanak prezentációkat a legújabb kutatásaikról, gyakorlati tapasztalataikról. Az esemény nyilvános, de a terem befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött.

Nyugtalanul alszik Európa

Nehezen vesszük tudomásul, hogy az alvás elengedhetetlen az egészséghez. Csakúgy, mint a jó étkezés és a testmozgás, az alvás is olyan szükséglet, amely az ember fizikai, mentális és szociális jólétének alapja. Az alvást azonban még nem tartják általánosan a jó egészséghez elengedhetetlen viselkedésnek. 

A World Sleep Day®/Alvás Világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy Európa egyre nyugtalanabbul alszik! A felnőtt lakosság közel egyharmada szenved valamilyen alvászavarban, ezt erősítik a legújabb holland kutatások, a Pharma Nord által közzétett GFK felmérés 22 000 résztvevőjéből a nők 36% -a és a férfiak 19% -a alvászavaros. Ez majdnem egyharmada a felnőtteknek. 

Hazánkban sem maradtak el a kutatások, a hazai felmérések ennél kedvezőtlenebb képet mutatnak. A Budapesti Alvásközpont három évvel ezelőtti vizsgálata szerint az 1000 fős reprezentatív felmérésben résztvevők 31,6 %-ka érintett. Az alváshiány és különösen az alvási apnoe néven ismert alvászavar fokozza a közlekedési balesetek kockázatát. Az apnoe alvászavarról már mi is ejtettünk szót ITT.

A megfelelő minőségű és elegendő időtartamú pihenés a mindennapi egészségünk nélkülözhetetlen része. A Magyar Alvás Szövetsége hangsúlyozza, a felnőtt életkorban az egészséges emberek alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként – a nemzetközi tudományos ajánlások szerint. Az ettől jelentősen eltérő alvásidőt igénylők alvásának a minősége vizsgálatra érdemes, mivel az ennél jóval kevesebbet, de a többet alvók pihenési állapota is kritikus lehet. Jelentősége van a folyamatosságnak, nevezetesen annak, hogy a szükséges alvásidőt lehetőleg minden éjszaka megadjuk a szervezetünknek, és az esetleges alvásmegvonási időt pótoljuk.


Forrás: Itt és Itt
Fotó: Getty Images