Kimutatások, lezárások, eredmények, beszámolók, leltározások határozzák meg az év végét sok helyen. Ha egész nap az íróasztalnál ülünk szemrebbenés nélkül a monitort bámulva, és nem állunk meg pihenni, bizony pont az ünnepre robbanhatunk le.

Az ülőmunka, a megfeszített testtartás pusztító a test számára. Képesek vagyunk órákon át nem felállni, nem változtatni ülőpozíciót, nem inni,olykor még pislogni sem. Pedig mindannyiunknak van egy egyszerű eszköz a kezében, amely növelhetjük az irodai mozgás esélyét, csökkenthetjük a hát és a vállak fájdalmait is.

A legfontosabb az lenne, hogy hallgassunk a testünkre. Ha már korábban megsérültünk valahol – ínhüvelygyulladás, derékhúzódás – akkor sokkal jobban tudunk arra figyelni, melyik testrészünk az érzékenyebb, hol kell óvnunk magunkat. Ennek megfelelően használhatunk különféle ergonómiai székeket, ülőlabdákat, vagy ülhetünk állítható magasságú, dönthető táblájú asztalhoz mi több, nem véletlenül lett trend újabban bárpult asztalnál állva irodai munkát végezni.

Az is nagyon fontos, hogy a munkanap folyamán rendszeresen mozogjunk. A gyakori rövidebb szünetek csökkentik a stressz kockázatát, azzal, hogy kizökkentenek, ráadásul a fizikai mozgás felgyorsítja a vérkeringést és segít a hatékonyabb gondolkodásban.

Mivel a nap nagy részében ülünk, a szék kiválasztása igen fontos. Sajnos sok munkahelyen nincs választási lehetőségünk, mert adott székek vannak, de ha lehet legalább arra ügyeljünk, hogy megfelelőlen legyen beállítva saját magunk és az asztal magasságához mérten. Már ha legalább a szék állítható magasságú. Figyelnünk kell, hogy legyen hely az asztal alatt a lábunknak, legyen hová kinyújtani vagy magunk alá húzni, lehetőleg ne tároljunk semmit ott. Amikor leülünk mindkét lábunkat tegyük le a földre, a testsúlyunkat helyezzük előre a lábunkra, majd ehhez mérten igazítsuk be a hátunkat, így csökkenthetjük a fájdalom kockázatát.

Ha számítógépen vagy papíron írunk, akkor sose üljünk féloldalasan. A fejünk, az orrunk és a lábunk ugyanabban az irányba előre mutasson, és fontos, hogy a számítógép képernyője közvetlenül előttünk álljon.

Igen, a laptop hosszútávon nem egészséges megoldás. A nyak és a hát merev tartása, a fej hosszan tartó lefelé tartása fájdalmas problémákat okozhat. A számítógépnél, az állandó egér használat is fájdalmat eredményezhet. Az ismétlődő apró kis mozdulatok ínhüvelygyulladást okozhatnak. A dupla kattintások helyett használjunk billentyűkombinációt.

Figyeljünk a fényforrások megfelelő beállítására. Szürkületben, ha borús az idő, vagy csak mert korábban sötétedik, használjunk lokális megvilágítást, ha szükséges. A képernyő fényerősségét is gyakran ellenőrizzük. A monitorszűrő szemüveg viselete is hasznos lehet annak, aki napi több órán keresztül ül a gép előtt.

Szellőztessünk óránként, akkor amikor szünetet tartunk. Minden órában legyen öt perc pauza, amikor felállunk és sétálunk.

Ezen kívül is amikor csak tehetjük mozogjunk, ne tárazzunk be kora reggel bögréket, nagy kancsó vizet, teát, hanem inkább menjünk ki a konyhába amikor szünetet tartunk. Már pár lépés séta is áldást jelenthet a testünket. Ebéd szünetben a friss levegőre is nézzünk ki.

Ha beszélgetünk a munkatársakkal folytassuk állva a párbeszédet, hogy addig is mozogjunk. Időnként nézünk körül, csináljunk rendet, az elszórt gémkapcsokért, apró papírfecnikért jót tesz a leguggolás, szedjük össze a kávéscsészéket, töltsük fel a nyomtatót papírral, a kávégépet vízzel, mosogassunk el. Mozogjunk.

Nem, nem vesztegetünk el vele időt, ellenkezőleg, nyerünk. A mozgás serkenti az agyat, a másféle cselekedet alatt jó dolgok is eszünkbe juthat. Igen, Agatha Christie is mosogatás alatt írta a regényeit, fejben. Vigyázzunk magunkra az év utolsó munkanapjain is!

Kép: Unsplash