A gyerekeknek szánt tudományos, ismeretterjesztő műsorok témaköre ingoványos terület. A korosztály figyelmét nehéz megtartani, és könnyen fulladhat unalomba, vagy válhat nevetségessé a tévéműsor. Kétesélyes a végeredmény. Gofrincs és Mocsi megpróbálja a lehetetlent: a két ételről elnevezett bábfigura nem mást, mint az étkezést igyekszik izgalmasabbá tenni a gyerekek számára. Oktatóműsor, főzőműsor – nevezzük bárminek a sorozatot. Gofrincs és Mocsi tíz epizódon keresztül arról győzködi a gyerekeket, hogy egyenek zöldségeket. Ez sikerülhet nekik?

Bekezdés

Gofrincs és Mocsi nem beszél zöldségeket, csak felfalja azokat – hirdeti a Netflix kínálatában nemrégiben megjelent azonos nevű sorozat. A szülők számára már a címválasztás nyílt üzenetet hordoz: itt bizony ételekről lesz. Hálás témakör a főzés, tudják ezt a felnőttek rég, hiszen már évek óta figyelhetjük különféle tévéműsorokban, hogy ki, mit, hogyan készít el a konyhában, milyen ételeket tesznek az asztalra egyes országokban, vagy egyes híres emberek.

A gyerekek ezekből mindig kimaradnak. Pedig jogos lehet az igény, hogy ők is ismerjék meg az ételkészítés hátterét, legyenek tisztában az alapanyagokkal.

Bábok a konyhában: főznek vagy esznek?

A főzés olyan felnőttes dolog, amelyet minden gyerek szeretne előbb, utóbb kipróbálni. Miért ne szólhatna egy hasonló tematika köré épülő műsor? Amely bemutatja a zöldségeket, és a gyerekek nyelvén beszél az ételekről, és arról, hogy miért jó nekik, ha azokat el is fogyasztják. Mert amit ismerünk, azt szívesebben fogyasztjuk. Legalábbis azt mondják.

Amelyik szülő ismeri azt az érzést, hogy milyen, amikor nem eszik a gyereke zöldségeket, gyümölcsöket, vagy rendkívüli módon válogatós az hálát adna, ha létezne olyan tudományos, ismeretterjesztő tévéműsor, amely ráveszi a gyerekét, hogy egye meg a paradicsomot. Hasonló problémákkal szembesülök én is nap mint nap, de így sem voltak nagy elvárásaim, amikor leültünk a gyerekekkel megnézni, mit csinálhat Gofrincs és Mocsi a konyhában.

Akik egyébként két bábfigura, tehát ők hivatottak megragadni a nézőközönség figyelmét – amelyet én nagyjából négy és tíz év közé saccolok. Egyikük félig jeti és gofriból vannak a fülei, ő lenne Gofrincs. Ő az, aki beszél is a sorozatban. A másikuk egy kerekded, rózsaszínű gombóc, ő pedig Mocsi. Ő asszisztál Gofrincsnak, és csak halandzsa nyelven kommunikál. És a gyerekeim szerint ő a cukibb.

Ők ketten főleg fagyasztott készételeket fogyasztanak, és kedvenc műsoruk Julia Child főzőshowja. Természetesen szeretnének fejlődni, tanulni. Séfek szeretnének lenni, de az ételek, alapanyagok világában nem igazán boldogulnak. Vagyis mondhatnánk rájuk, hogy tipikus gyerekek (azért a Julia Child imádatuk gyanússá teszi őket). A tudásvágyuk, a kíváncsiságuk viszont adott.

Zöldségeket ne beszélj!

De mit tudhat két, felnőtt szemmel érdekes kinézetű bábfigura? Meglepő a válasz, de sokat. Kezdetben én sem hittem volna, de Gofrincs és Mocsi igencsak népszerű lett a gyerekeink körében. Felnőttként egyértelmű a sorozat célja: mindenki fogyasszon minél több zöldséget, és ebben a bábok igyekeznek példát mutatni azzal, hogy mindent megkóstolnak.

Persze olykor mosolyra ad okot, ahogyan a két fura figura eszeget. Bemutatva az étkezés tekintetében jellemző két gyerektípust: Gofrincs a kísérletezőbb, ő azonnal a szájába vesz mindent, amivel megkínálják. Mocsinak sokszor időre van szüksége, hogy be merje vállalni az új ízeket, de végül mindig sikerül.

A tíz részes sorozat egyébként minden epizódban más zöldséget, vagy alapanyagot mutat be. Van szó a paradicsomról, sóról, krumpliról, tojásról, fűszerekről, savanyúságokról, rizsről, kukoricáról, gombáról, vízről. Mégpedig igencsak izgalmas módon. A kis bábok egy repülő szerkezettel utazzák be a világot, hogy minél többet megtudjanak az adott epizódban szereplő ételféleségről.

Segítőjük Mrs. O., akit mi Michelle Obamaként ismerhetünk, de a gyerekeknek ő egy olyan személy, aki kedvesen, de nem lekezelően beszél Gofrincsékkal – még ha ők bábok is. Mrs. O. egyáltalán nem viszi el a show-t, mondhatni a háttérben marad.

Ők egyébként a férjével (az Amerikai Egyesült Államok egykori elnökével) a producerei is a műsornak. Láthatunk még Gofrincsék mellett még például egy beszélő felmosó és beszélő polc is. De csak pont akkora szerepet kapnak, hogy még nem válnak kínossá.

Gofrincs és Mocsi küldetése

Kifejezetten tetszett, hogy a Gofrincs és Mocsi nem nézi le a gyerekközönséget. Nem tekinti őket kis felnőttnek. Nem célja, hogy a gyerekekből kis séfeket faragjon. Az érdeklődés felkeltésében nagyon jól teljesít.

Minden részben híres séfek, gasztronómiai szakértők beszélnek – tényleg érdekesen – az adott részben kiválasztott alapanyagról, hogy abból milyen, az ő országukra jellemző finomságot lehet készíteni. Például Massimo Bottura. José Andrés, Hamed Ahmadi, Motokichi Yukimura.

Nem ők jönnek házhoz Gofrincs és Mocsi konyhájába, hanem Mocsiék repülnek el felfedezni például Dél-Amerikába a különleges krumplikat, a Japán rizsföldeket, sóhegyet látogatnak meg, megnézik, hogyan lehet egy földbe vájt mélyedésben főzni, vagy hogyan készül a japán mocsi, vagy a híres tojásos rizs. Így egy kicsit mi is világot látunk velük. És nekünk ez a felfedező attitűd nagyon tetszett.

Még én is hallottam néhány érdekességet a sóról, a gombáról, a velencei fűszerekről, a japán ételekről. Gofrincs és Mocsi nem váltja meg a világot, nem biztos, hogy miattuk több zöldséget fogyaszt majd bármelyik gyerek. De mondhatni küldetést teljesítenek azzal, ahogyan, és amit elmesélnek az ételekről és a világról. Tovább lehet róla otthon, a saját konyhánkban beszélgetni. Talán éppen ez a célja: legyünk együtt, főzzünk együtt, együnk együtt!


Kép: Netflix

Karóczkai-Müllner Helga